LIFESTYLE, OFF-DUTY

Is het verstandig om strategisch te stemmen?

https://www.girlalmighty.nl/verkiezingen-zo-krijgen-we-meer-vrouwen-tweede-kamer/

Strategisch stemmen is een term die bij elke verkiezing weer opduikt. Dit jaar lijken er echt meer mensen dan ooit ‘strategisch te stemmen’. Misschien overweeg jij ook wel? Met de dreiging van de opiniepeilingen waarin meneer Wilders het nog altijd schrikbarend goed doet, lijkt het immers verstandig om tegengas te geven. En hoe kan dat beter dan door te stemmen op de PVV’s grootste concurrent; de VVD? Toch zit er ook een keerzijde aan dat strategisch stemmen.

Misschien heb je het sommige mensen al horen zeggen; dat strategisch stemmen niet ‘slim’ is. Maar waarom dan niet? Het is immers de makkelijkste manier om te voorkomen dat de PVV de grootste partij wordt en Rutte deed het zo slecht nog niet als premier van ons land. Alles is beter dan onze eigen Trump de sleutel te geven van het Torentje. Hij is op Twitter namelijk al gevaarlijk genoeg.

Je ondermijnt de democratie

Een belangrijk argument tegen strategisch stemmen is dat je de democratie ondermijnt. Immers; jij stemt voor de partij die staat voor jouw standpunten en hierdoor worden jouw belangen behartigd bij het besturen van het land. Wanneer je op een partij stemt waar je minder achter staat, betekent dat enerzijds dat je misschien kunt voorkomen dat de PVV het grootst wordt, maar anderzijds zal de regering ook niet de standpunten verdedigen waar jij misschien wel achter staat, maar waarvoor je niet hebt gestemd. Kortom; het hele idee van de democratie, dat de mening en stem van het volk worden gehoord en meewegen in politieke besluiten, word teniet gedaan. Niet heel fraai, toch? Maargoed, het argument “alles beter dan de PVV” is nog steeds sterk.

Teveel van hetzelfde is ook niet goed

Mocht de PVV alsnog de grootste partij worden, dan zal er hoogstwaarschijnlijk een regering ontstaan van twee, hooguit drie, partijen. Waaronder sowieso de VVD en PVV. De mening van de kleinere partijen, waarop je anders had willen stemmen, wordt niet gehoord en het beleid zal min of mer verder gaan zoals in de afgelopen jaren. Niet dat het toen slecht ging met Nederland, maar een grote pré van verkiezingen is de frisse wind die altijd weer even door Den Haag waait. Teveel van hetzelfde is vaak niet goed en daar komt nog eens bij dat deze coalitie hoogstwaarschijnlijk nog meer zal bijdragen aan een verdere polarisering van Nederland. De tegenstrijdigheden en strijd tussen beide partijen kan haast niet leiden tot een constructief beleid (zonder flinke compromissen).

“De VVD wil toch niet met Wilders regeren”

Als je verwacht dat de VVD niet met Wilders wil gaan regeren en jouw stem op de VVD dus daadwerkelijk strategisch zal zijn indien Rutte’s partij het grootst wordt, kun je je ook afvragen of jouw stem een slimme stem is. Het is namelijk niet uitgesloten dat de VVD écht niet met de PVV zal gaan regeren, de verleiding kan immers groot zijn. Lekker makkelijk. In dat geval heb je al helemáál niets aan je strategische stem gehad; Wilders heeft alsnog een flinke invloed op de Nederlandse regering en de kleinere partijen die zo goed zijn voor de nuance worden niet of nauwelijks gehoord.

En als we het over één ding veelal eens zijn de laatste tijd is dat de samenleving en politiek die nuance mist. De enige manier om het terug te brengen, en om dus daadwerkelijk het extremisme tegen te gaan, is door jouw mening te laten tellen morgen. Stem waar je voor staat en breng de nuance terug in Nederland.

Had jij hier al op deze manier over nagedacht? Hoe sta je tegenover strategisch stemmen?

Bronnen: De Correspondent, RTL.nl, Elle.nl

Waarbij strategisch stemmen wél handig is? Om de verdeling tussen mannen en vrouwen in de tweede kamer gelijker te krijgen!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *