LIFESTYLE, SEXY SCIENCE

DE KEERZIJDE VAN DE OLYMPISCHE SPELEN

Keerzijde Olympische Spelen

Momenteel zijn we allemaal in de ban van de Olympische Spelen. Wat is er heerlijker dan het gevoel van saamhorigheid, van oranje, en trots op onze sporters die voor ons de gouden, zilveren en bronzen medailles binnenslepen? Toch zit er aan de Olympische Spelen ook een wat duistere kant, voornamelijk dit jaar in Brazilië. Iets waar je eigenlijk nooit over hoort.

Vaak wordt er gezegd dat een evenement als de Olympische Spelen juist ook in landen als Brazilië, die volop in ontwikkeling zijn, de economie een enorme boost zouden geven. Er wordt werkgelegenheid gecreëerd, het land krijgt een hoop publiciteit en er komen hordes toeristen op af. Maar niet voor iedereen verbeteren de leefomstandigheden naar aanloop van zo’n (sport)evenement. Voornamelijk de straatkinderen schijnen te lijden onder het sterk toenemende politiegeweld en volgens UNICEF* worden er zelfs vele kinderrechten meermaals geschonden.

Van het politiegeweld op de straten schijnen namelijk vooral kinderen de dupe te worden. (UNICEF) De straten worden naar aanloop van een evenement, zoals de Olympische Spelen nu en het WK voetbal in 2014, letterlijk schoongeveegd voor de toeristen. Toeristen die geen zin hebben in bedelende straatkinderen, die zich ongemakkelijk of zelfs onveilig voelen wanneer ze ermee geconfronteerd worden. Kinderen schijnen simpelweg ‘te verdwijnen’. Volgens UNICEF is het aantal vermoorde straatkinderen in Brazilië tussen 1993 en 2013 maarliefst verdubbeld, zijn er naar aanloop van het WK 10.500 adolescenten vermoord en kent het land het op één na hoogste moordcijfer van kinderen onder de 19. (UNICEF)

Tijdens het voetballen op straat worden ze plotseling bruut gestoord door een aantal politieagenten die vervolgens grof geweld tegen de kinderen gebruiken en hen oppakken en meenemen naar onbekende bestemmingen, of mishandelen. Ondertussen gaat al het geld van de overheid naar het prestigieuze evenement, de Olympische Spelen, waarvoor alle voorzieningen piekfijn in orde moeten zijn. Dat er daardoor minder geld is voor sociale voorzieningen voor de armsten en met name de kinderen, de leraren staken tegen de verlaagde budgetten waardoor de kinderen dagenlang niet naar school kunnen – en zich dus maar op straat vermaken – en zelfs voor gezondheidszorg als dokters lijkt de overheid minder uit te maken.

Het initiatief Children Win probeert voor deze problemen aandacht te vragen door het organiseren van de Street Child Games, een platform waar de straatkinderen van Rio worden gehoord. Probeer de aankomende weken tijdens de Olympische Spelen ook eens stil te staan bij de keerzijde ervan. Terwijl je geniet van Dafne’s 200 meter sprint, Epke’s ongetwijfeld fantastische rekstok oefening of de zoveelste geweldige huldiging in het Holland Heineken House.

Bronnen: Unicef, Vice, Juconi, dewereldmorgen.be, Terre des Hommes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *