BOOK CLUB

Book Club: Kleine Helden van Almudena Grandes

kleine-helden-almudena-grandes

Zo af en toe heb je zin in een fantastisch goede roman. Zoals je ze op de middelbare school voor je mondeling moest lezen, maar dan in een iets modernere setting. Een boek dat gewoon goed geschreven is en waarin je jezelf kunt verliezen in het verhaal. Zo’n boek is Kleine Helden van Almudena Grandes, wat gaat over een volksbuurt in Madrid, ten tijde van de financiële crisis die het land hard raakte. Veel harder dan wij ons in Nederland kunnen voorstellen, denk ik.

Je volgt het leven van verschillende personen die allemaal in een typische volksbuurt in Madrid wonen. Allemaal merken ze de gevolgen van de financiële crisis op hun eigen manier; de zaken gaan minder, ze gaan van een verschrikkelijk goede baan naar een portier bij een slagboom, het bedrijf waar ze werken staat op het punt zijn deuren te sluiten, of ze voelen de druk om werkloze kennissen een baan in hun eigen bedrijf aan te bieden, terwijl dat de ondergang van hun eigen bedrijf zou kunnen betekenen.

Jezelf constant opnieuw uitvinden

Ik vind het prachtig hoe Almudena beschrijft dat de ouderen het allemaal niet zo heftig opvatten, met die crisis, terwijl hun kinderen dagelijks in paniek zijn. Zij zeggen ‘de jongeren zijn niets gewend, ze weten niet wat een échte crisis is en hebben niet de kracht om de schouders eronder te zetten en naar de toekomst te kijken. Uiteindelijk gaat het erom hoe je in een moeilijke tijd als die het verschil kunt maken en jezelf kunt onderscheiden om wél te slagen. Hoe lastig ook. Dat lijkt tevens de boodschap die Almudena mee lijkt te willen geven; je kunt jezelf altijd opnieuw uitvinden en soms is daar juist een heftige gebeurtenis als een crisis voor nodig. Een situatie waarin je niet anders kunt dan nieuwe manieren zoeken en vinden. En in die boodschap vinden we dan natuurlijk ook de titel terug; Kleine Helden refereert naar die individuele personen die op zo’n moment het verschil maken. Die wél op staan, hun schouders eronder zetten en niet opgeven.

In Spanje is Kleine Helden in ieder geval een enorme bestseller, en wij begrijpen waarom! Als je zin hebt in een meer diepgaande, mooi verhalende roman, dan is dit boek een aanrader voor jou. Je koopt Kleine Helden voor €19,99 op Bol.com, of het e-book voor €13,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *