LEADING LADIES, LIFESTYLE, WORKING GIRL

7 DINGEN OM TE LEREN VAN CLAIRE UNDERWOOD

Leren van Claire Underwood

Wie bewondert Claire Underwood niet? De fierce, enorm succesvolle en stijlvolle vrouw van president(kandidaat) Frank Underwood uit de waanzinnige hitserie House of Cards. Ze belichaamt dé powervrouw van deze tijd en stiekem zouden we allemaal weleens iets meer als Claire willen zijn – en haar garderobe een weekje lenen. Vandaag delen we 7 business en levenslessen die we van haar kunnen leren.

Vind tijd voor ontspanning

Hoe druk ze het ook heeft – en druk is ze! -, Claire vindt altijd tijd om te ontspannen. Niets doet ze liever dan ‘s avonds laat (of ‘s nachts) nog een lekker rondje hardlopen. Al hebben wij natuurlijk niet, zoals zij, een schare Secret Service agenten die ons vergezeld tijdens een nachtelijk rondje door het park, maargoed. Je snapt ons punt. Door tijd vrij te maken voor activiteiten die jou fit en ontspannen houden, houd je je werk ook een stuk beter vol en voorkom je dat je overwhelmed raakt.

Daag anderen uit (en wees een steun)

Claire is Frank’s grootste steun, maar ze gaat een stapje verder dan alleen supportive zijn. Ze daagt hem constant uit om tot het uiterste te gaan en het beste uit zichzelf te halen. Vaak gaat ze eerst mee in zijn verhaal of idee, en challenged ze hem daarna door te vragen of hij ook nog andere opties heeft overwogen.

Heb altijd een plan B

Als er één ding is wat Claire Underwood nooit doet, dan is dat opgeven of kiezen voor een matige optie. Ze heeft altijd een plan B klaar, en als het even kan ook een plan C en D. Niets laat ze aan het toeval over, en alles weet ze op een manier te draaien ze op een manier dat ze er uiteindelijk zelf wel profijt van heeft.

If you have to cry…

Natuurlijk is het soms heel erg goed om je emoties te tonen, zeker omdat anderen je dan beter kunnen begrijpen en helpen in lastige situaties. Als jij echter aan de top van de rangorde staat, of wanneer je emoties werkgerelateerd zijn, is het wellicht slimmer om ze alleen te tonen in een privé situatie. Dus thuis, of wanneer je even alleen bent. Zoals de legendarische Kelly Cutrone zei: “If you have to cry, go outside.” In professionele situaties levert dit je namelijk een zwakkere positie op, die je niet verdient.

Geef nooit op

Als er iets is wat niet in haar vocabulaire voorkomt, dan is dat het woord ‘opgeven’. Ze weigert het simpelweg. Ze vindt altijd een andere manier om haar doelen te bereiken, zelfs als alles lijkt te falen – ja, ook een vrouw als Claire faalt weleens. Het verschil is alleen dat ze dit weet te overbruggen door een andere manier te proberen en zo uiteindelijk toch slaagt in de dingen die eerst niet wilden lukken.

Gebruik je zwakke punten

Wanneer het nieuws naar buiten komt dat ze meerdere abortussen heeft laten plegen – een politieke zelfmoord, zeker in het toch wel conservatieve Amerika, weet Claire dit als geen ander in haar voordeel te gebruiken. Ze weet het om te draaien naar een krachtige boodschap naar alle vrouwen toe, die zich vervolgens massaal achter haar scharen en steunen voor het leven. Vanaf dit moment is Claire populairder dan haar man.

Wees niet te soft

Oke, als er één woord is dat de Underwoods pakkend omschrijft, dan is het wellicht ‘meedogenloos’. Niet per sé iets om trots op te zijn, maar door te soft zijn kom je ook niet veel verder. Wij vrouwen mogen soms best iets meer ons mannetje staan en als we Claire’s houding eens voor 10-20% toe zouden passen dan zou dat al een enorme boost zijn. Claire neemt emotieloos harde beslissingen omtrent haar personeel om haar bedrijf gezond te houden en verzint plannetjes achter de rug van haar man – de president! – om wanneer hij haar niet helpt met háár agenda. Laat niet over je heenlopen, door niemand. Soms zijn beslissingen moeilijk maar moet je ze nu eenmaal nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *