LEADING LADIES, WORKING GIRL

DIT KUNNEN WE LEREN VAN DAFNE SCHIPPERS

Leren van Dafne Schippers

Met de Olympische Spelen in volle gang is het tijd om ‘s lands grootste favoriet dit jaar eens te benoemen hier. Dafne Schippers ontpopte zichzelf binnen no-time van een atlete van wie we eigenlijk nog niet veel gehoord hadden tot nationale trots. Tot cover model van de Vogue. Wat kunnen we leren van Nederlands lievelingsatlete en één van de snelste vrouwen ter wereld?

Wees bloedfanatiek

Een topsporter ben je natuurlijk niet zonder topsportmentaliteit en dat Dafne daarover beschikt bewijst ze keer op keer. Toen ze brons won tijdens het WK in Moskou moest ze tijdens het ererondje maar liefst vier keer overgeven en in Vogue vertelt ze dat ze zich soms zó geeft tijdens een training dat ze hem niet mag afmaken van haar trainer, omdat ze dan teveel over haar pijngrenzen heen gaat. Alleen op die manier kun je keer op keer winnen; je eigen grenzen constant verleggen maar óók weten wanneer je even moet pauzeren.

Ook de minder leuke dingen horen bij je werk

Op haar blog Dafne Likes, schrijft ze onder andere over de dopingcontroles die ze als atlete moet doorstaan. Als leek denk je misschien dat dit op geijkte tijden voorkomt, voor- of na een wedstrijd, bijvoorbeeld. Dafne vertelt ons dat niets minder waar is. Via de app whereabouts moet ze ten alle tijden doorgeven waar ze eet, slaapt of traint bijvoorbeeld. Als dat je al doodvermoeiend lijkt, hoe denk je dan dat het is als er dus ook op elk moment van de dag zo’n controleur op je stoep kan staan? Dat je dan ter plekke in een potje moet plassen (ja, op commando), die vervolgens worden geseald en afgegeven worden op een laboratorium? Doei, privacy. Zeker als je bedenkt dat dat gerust om 7 uur ‘s ochtends kan gebeuren en dat de controleer je buik moet kunnen zien terwijl je plast om er zeker van te zijn dat je niet ergens een buisje verstopt om zo de testresultaten te beïnvloeden. Tja, herinner je dan maar weer even wat jíj ookalweer de mindere kanten van je baan vond 😉 Grote kans dat ze hierbij in het niets vallen.

Ken je kwaliteiten

Het duurde even totdat Dafne de overstap naar de sprint maakte. De zevenkamp was namelijk altijd haar grote favoriet en de 100 en 200 meter sprint vond ze zelfs een beetje saai. Zelfs toen zo ongeveer de hele wereld – voor haar dan – vond dat ze zich moest specialiseren, wilde Dafne liever doorgaan met de meerkamp. Haar coach en ouders stimuleerden haar om toch te kiezen voor de sprint, wat uiteindelijk haar ultieme specialiteit blijkt te zijn. Inmiddels is ze ervan overtuigd dat het niet saai is en zelfs een stuk beter past bij haar mentaliteit: een totale focus op één moment.

Wees niet bang voor hoge verwachtingen

Dat de verwachtingen voor Dafne torenhoog zijn is je vast niet ontgaan. Het lijkt alsof heel Nederland niet alleen hoopt, maar vooral ook verwácht dat zij dat goud wel even voor ons gaat binnenslepen. Afgelopen weekend zag je daarvan dan ook het resultaat: boze en gefrustreerde reacties van kijkers, haast nog meer dan van de atlete zelf. Presteren met alle ogen van Nederland op je gericht, onder zulke enórme verwachtingen die je nog maar even waar moet zien te maken is niet gemakkelijk. Zelf zegt ze dat ze ervan houdt; ze zegt dat ze bloeit onder de druk en hoe meer publiek er is, hoe leuker ze het vindt. (Vogue) Dat is iets wat we zeker van haar kunnen leren, want geeft toe, hoe vaak raak jij gestresst onder de hoge druk en verwachtingen tijdens je werk? Waarschijnlijk vaker dan je graag zou willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *