LEADING LADIES, WORKING GIRL

Wat ik heb geleerd van Queen Elizabeth in The Crown

Wat kun je leren van Queen Elizabeth in The Crown

Tussen kerst en oud & nieuw had ik heerlijk een paar dagen vrij. En wat doe je dan, als sane person? Juist ja, Netflix aan, voeten op de bank en een fles wijn binnen handbereik: tijd voor een serieuze binge-watch sessie. Naast in een week alle seizoenen van Peaky Blinders te hebben bekeken (who’s with me?!), begon ik ook aan The Crown. 

Waar ik eigenlijk vrij weinig wist van Queen Elizabeth – mijn beeld was toch vooral dat van een vrouw die erg op leeftijd is en naar mijn idee vooral heel ouderwets, but boy I was wrong. Ze was een girlboss vér voordat die term werd uitgevonden. Dus, wie zegt dat je niet slimmer wordt van een avondje serie kijken? Wij zetten een paar lessen die we van The Queen kunnen leren op een rij.

1. Je bent zo goed voorbereid als je je voordoet

Toen Elizabeth koningin werd, was ze op zijn zachtst gezegd niet voorbereid. Sterker nog: als nichtje van de troonopvolger was niemand er ooit vanuit gegaan dat zij koningin zou worden. Toen haar oom afstand deed van de troon en haar vader – die hem opvolgde – op jonge leeftijd overleed aan longkanker, droeg zij plots op 26-jarige leeftijd de zware last van the Crown. Vaker wel dan niet voelde zij zich niet klaar voor deze taak, voelde ze zich zelfs dom in haar gesprekken met de regering van haar land. Grote kans dat jij je in je werk ook wel eens zo voelt. What would Elizabeth do? Ze huurde een privé-tutor in die haar bijschoolde over alle belangrijke zaken in politiek & cultuur. President Eisenhower komt langs voor een staatsbanket? Dan kun je erop rekenen dat Elizabeth uren doorbracht met haar tutor en bovendien tot in de late uurtjes boeken over hem doorlas om maar een goed gesprek met hem te kunnen voeren aan tafel. Een gesprek dat dieper gaat dan zijn liefde voor golf.

Wat jij kunt doen? Laat je gebrek aan kennis je niet – zichtbaar – onzeker maken. Doe alsof je weet waarover je het hebt en zorg er in de tussentijd voor dat je jezelf bijschoolt op de belangrijke onderwerpen. Google, volg een cursus, of praat met mensen die meer over dit onderwerp weten dan jij. Elizabeth weet als geen ander: kennis is macht!

2. Wees niet bang om stellig te zijn

Een moment in de serie waarop ik haar het meest bewonder is wanneer de premier Winston Churchill en een aantal andere hooggeplaatste politici de gezondheidsproblemen van de minister president voor haar verborgen hielden. In eerste instantie wilde ze het erbij laten, immers: wie neemt haar op haar jonge leeftijd en als vrouw serieus? Die mannen zaten toen al tientallen jaren in de regering en deden precies waar ze zelf zin in hadden.

Wat ze vervolgens deed? Ze vermande zich en riep ze gewoon op het matje. Ze had zich duidelijk goed voorbereid op wat ze wilde gaan zeggen en nam duidelijk de leiding in het gesprek – en liet deze zich ook niet afnemen. De manier waarop je communiceert is vaak belangrijker dan wat je daadwerkelijk zegt. Voel je je onzeker en niet opgewassen tegen de taak? Wees stellig en laat deze zekere houding niet van je afnemen door het weerwoord van de ander. Blijf bij je standpunt, tenzij je oprecht van mening verandert door de tegenargumenten van de ander.

3. Laat je niet teveel leiden door je emoties

Het moet moeilijk voor Elizabeth geweest zijn toen zij ineens staatshoofd werd en van Elizabeth Windsor voor de mensen veranderde in The Queen. Een personage haast, in plaats van een daadwerkelijke persoon. Een ambt dat een grote weerslag had op haar relaties: met haar man Philip, maar ook met haar jongere zusje Margaret. Wat ik bewonderenswaardig vind is dat ze in lastige situaties haar emoties de baas weet te blijven en rationeel nadenkt.

Zoals wanneer haar zusje Margaret graag een speech wil geven op de herdenking van hun vader omdat hun moeder hiervoor niet de kracht heeft, weigert Elizabeth dit omdat ze gelooft dat het beter is voor het aanzien van het koningshuis wanneer zij dit doet. Haar moeder probeert voor Margaret – die sowieso lijdt onder het leven in de schaduw van haar belangrijke zus – door te zeggen dat zij, als hoofd van de familie graag wil dat Margaret het doet, zegt Elizabeth: “No, and by the way, I believe I am the head of the family now.” Het klinkt je misschien bot in de oren, maar wij vrouwen vinden het soms zo belangrijk om aardig gevonden te worden dat we liever geen impopulaire beslissingen maken. De volgende keer dat je je onzeker voelt wanneer je zo’n besluit moet nemen, bedenk dan voor jezelf even: “What would Elizabeth do?”

4. Wees zichtbaar

Al vanaf het begin dat Elizabeth koningin werd lag het koningshuis onder vuur. Het was belangrijk dat ze populair zou zijn bij het volk, of het voortbestaan van de monarchie zou direct gevaar lopen. Vanaf haar eerste reis naar de Britse koloniën stond ze erop om alle plaatsen persoonlijk te bezoeken, hoe zwaar het reisschema ook was. Ze was het eerste staatshoofd die dit deed en het leverde haar direct grote populariteit op.

Ook stond ze erop dat, tegen het advies van premier Winston Churchill in, haar kroning zou worden uitgezonden op televisie. Iets wat hoogst ongebruikelijk was in die tijd, aangezien de kroning werd gezien als iets voor enkel de meest hooggeplaatste mensen van het land. Ook nu nog verschijnt Queen Elizabeth regelmatig in het openbaar en houdt zij veel speeches. De persoonlijke touch en zichtbaarheid hebben een groot aandeel geleverd in haar succes als koningin. Wat wij ervan kunnen leren? Het is soms beter om bij iemand langs te gaan, of zelfs alleen te bellen in plaats van digitaal contact te onderhouden. Of het nu om vrienden, familie of klanten en collega’s gaat: je zult ongetwijfeld wat extra populariteitspunten kunnen bijschrijven. En die komen natuurlijk altijd van pas…

5. Be badass

Het schijnt dat Elizabeth in 1998 de Saudische koning Abdullah bin Abdulaziz op bezoek had en hem een lesje emancipatie wilde bijbrengen. Aangezien vrouwen niet mogen autorijden in Saudi-Arabië, besloot ze om hem dan zelf maar even te chauffeuren. Na hem een tour over het landgoed te hebben aangeboden, klom de Saudische koning in de bijrijdersstoel. Tot zijn verrassing was het geen – mannelijke –  chauffeur die vervolgens achter het stuur kroop, maar de koningin zelf. Rumor has it, dat ze tijdens de rit zelfs zo regelmatig gas bij gaf dat de zichtbaar nerveuze koning zijn tolk vroeg haar te vragen toch wat voorzichtiger te rijden en beter op de weg te letten. Wij kunnen ons de voldane glimlach op het gezicht van de koningin, die in de oorlogstijd overigens monteur was tijdens de oorlog, al helemaal voorstellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *