BOOK CLUB, LEADING LADIES, LIFESTYLE

Lessen die we kunnen leren uit Amy Schumer’s boek

leren-van-amy-schumer-boek

Zij is de grappigste vrouw van Amerika. Een vrouw die zich staande houdt in een mannenwereld; die van stand-up comedy. Ze is een feminist, maar dan wel van de moderne soort. Meer Beyoncé-achtig, maar dan met grove grappen en een enorme dosis zelfspot. Die balans zorgt ervoor dat de grappen over seks niet té worden, maar dat het juist verademend is dat iemand ze eens uit durft te spreken. Haar leven is geen gepolijste Instagram-feed waarop enkel gecensureerde foto’s naar buiten gebracht worden. Nee, het zijn juist de gênante momenten die Miss Schumer openlijk durft te beschrijven en waarmee ze alle nog bestaande taboes doorbreekt. Dat alles doet ze wel zónder vrouwen ‘af te vallen’, wat dan ook vaak weer een makkelijke keuze is. Nee, haar werk is een ware tribute aan vrouwen – maar dan wel op haar héél eigen, bijzondere manier. Waar je in het begin vooral schrikt wanneer je in de metro een bladzijde van het boek omslaat en je buurman ziet dat je een hoofdstuk getiteld ‘Mijn vagina’ leest, leer je van haar te houden tijdens het lezen van dit boek. Goed, dat klinkt als iemand van wie we wel een lesje of twee kunnen opsteken.

De sleutel voor succes is doorzettingsvermogen

Haar boek is eigenlijk een verzameling met essays die samen een groot gedeelte van haar leven beschrijven. Op een bepaald moment beschrijft ze ook haar weg naar succes, samen met haar liefde voor New York City. Vanaf het moment dat haar liefde voor stand-up comedy begon, toen ze zich spontaan ingeschreven had bij een comedyclub in NYC, was ze niet meer te stoppen. Ze pakte ieder podium-moment dat ze kon krijgen en ging jarenlang alle clubs en kroegen in New York en daarbuiten af om te performen. Soms deed ze zelfs 3 verschillende sets op een avond. Vlieguren maken, zo noemt ze het in haar boek. Ontelbaar vaak afgaan voor publiek en vervolgens terugkomen, niet opgeven en nóg harder werken. Dit is iets wat je in bijna ieder verhaal van succesvolle personen terug hoort en waar ik van overtuigd ben dat het (één van) dé sleutel naar écht succes is. Keihard werken, je niet laten tegenhouden en doorzetten, doorzetten, doorzetten. Het heeft haar jaren gekost om te komen waar ze nu is en het is belangrijk te onthouden dat succes niet komt aanwaaien. Bij vrijwel niemand.

Durf dingen te benoemen

Amy is niet bang om dingen te benoemen. Zoals gezegd praat ze graag en vaak over seks en dan ook met name over haar eigen ervaringen. Maar dat is niet het enige. Ook haar gewicht en uiterlijk bijvoorbeeld is iets waarbij ze geen blad voor de mond neemt en waarin ze zichzelf ook regelmatig op de hak durft te nemen. Dit is toch wel iets wat bij ons vrouwen vaak gevoelig ligt, omdat we het nu eenmaal belangrijk vinden dat anderen ons aantrekkelijk, mooi en lief vinden. Zo zijn we ook opgevoed. De vrijheid die Amy zichzelf toe-eigent en daarmee zichzelf geeft is iets waarvan we allemaal nog kunnen leren, denk ik zo.

Be you

In het verlengde van het vorige punt: durf jezelf te zijn. Kijk naar Amy: nee, ze heeft niet het meest knappe gezicht of een Victoria’s Secret lichaam. Ookal heeft ze geld, haar Instagram bewijst dat haar leven geen opeenvolging is van jaloersmakend witte stranden, groene smoothies en Jimmy Choo hakken. Eigenlijk, is ze best gewoon. Een beetje Bridget Jones-achtig zelfs, wat we éigenlijk allemaal zijn. En dat geeft niet, het is heerlijk zelfs om niet altijd maar bezig te zijn met hoe anderen jou zien, hoe je de schone schijn van een perfect leven ophoudt en opbouwt. Maar om gewoon jezelf te zijn. Inclusief Netflix-zondagen waarop je ab-so-luut niets doet wat jou verder gaat helpen in het leven. Alhoewel, dat zeg ik verkeerd: want juist die momenten waarop je helemaal jezelf kunt zijn, díe dragen bij aan je uiteindelijke succes. Als je tegelijkertijd punt 1 maar niet vergeet ;).

Ken jezelf en houd daar rekening mee

Als één van de eerste dingen in haar boek vertelt Amy dat ze een introvert is. Iets wat je absoluut niet zou verwachten wanneer je haar ziet op het podium. Ze zegt ook dat het moment dat ze erachter kwam dat ze een introvert is zoveel heeft betekend voor haar, omdat ze eindelijk kon plaatsen waarom er momenten zijn dat ze mensen háát, waarop ze geen energie heeft en het liefst gewoon even ergens alleen in een hoekje zou gaan zitten. We leven in een maatschappij waarin extrovert zijn haast als de norm geldt: sociaal doen, bij alle feestjes zijn, en hoe-drukker-je-agenda-hoe-beter nastreven. Amy zorgt ervoor dat ze dagelijks voldoende tijd ‘alleen’ is, zodat ze kan opladen en haar energie kan gebruiken op de momenten dat ze het echt nodig heeft, zoals op het podium. Ze is minder sociaal gedurende de rest van de dag omdat ze weet dat het haar kostbare energie kost en durft daar ook gewoon voor uit te komen. Het is geen schande om jezelf goed te kennen en maatregelen te nemen om je zo optimaal mogelijk te voelen.

Ook sterke vrouwen komen terecht in rotsituaties

Zoals wij Amy kennen en zoals ze zichzelf ook omschrijft in Het meisje met de onderrug tattoo is een haast onverschrokken meisje dat weinig moeite heeft met opkomen voor zichzelf. Maar, zo zegt ze zelf, óók dan kun je terechtkomen in situaties waarin je onvoldoende voor jezelf opkomt en waarvan je je later afvraagt waarom je in godsnaam zo over je heen hebt laten lopen. Op een bepaald moment omschrijft ze een relatie met een ex-vriendje dat haar zowel geestelijk als lichamelijk mishandelde. Op een bepaald moment zit hij zelfs achter haar aan met een mes, waarna ze hem doodleuk weer terug neemt in huis en hem troost om het feit dat hij zich zo liet gaan. “I’m telling this story because I’m a strong-ass woman, not someone most people picture when they think ‘abused woman.'” Dat hoeft niet per sé om huiselijk geweld te gaan, het kan ook in andere situaties voorkomen dat je niet snapt hoe je als moderne, sterke vrouw zó over je heen kunt laten walsen. Het overkomt de besten, zoals je ziet, maar het is wél belangrijk dat je leert van dat soort momenten en het niet nog eens laat gebeuren.

Je koopt ‘Het meisje met de onderrugtattoo’ van Amy Schumer voor €19.99 op Bol.com. (En het e-book al voor €4,99!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *