LIFESTYLE

Let’s dicuss: Laptop niet meer welkom in koffiezaak

Koffiezaak laptops verboden

Ben jij ook zo dol op werken in een koffiezaakje? Heerlijk inspirerend want: andere omgeving dan het saaie kantoor, gezelliger dan thuis werken en bovendien een handige plek om af te spreken voor een meeting. No more in koffiezaak Corazon in Amersfoort, waar de eigenaar sinds deze week laptops verbiedt, aldus dit artikel van de NOS.

Koffiezombies

Koffiezombies noemt hij de mensen die urenlang achter hun laptop zitten te werken in zijn zaak, zonder contact te maken met andere gasten of het personeel. Sterker nog, soms wordt hij haast weggekeken wanneer hij wil vragen of hij wellicht nog een koffie of iets anders kan halen voor deze klant. Niet fijn en vooral niet sociaal, waar een koffiezaak toch in eerste instantie om draait, aldus Dirk-Jan Stip. Bovendien heeft hij het idee dat andere klanten afgeschrokken worden omdat de uitstraling in het algemeen minder gezellig wordt door al die serieuze, werkende ZZP-ers. Een koffiezaak moet in zijn visie in eerste instantie draaien om ontmoeten, het maken van sociaal contact en gezelligheid. Een plek waar mensen samenkomen om verhalen uit te wisselen dus, en om juist te ontsnappen aan de hectiek van alledag.

Op zich zijn dit argumenten waar de meesten van ons denk ik nog best in kunnen komen. Het is nu eenmaal zo dat de digitale wereld snijdt in de sociale contacten. Waar je misschien verre vrienden meer spreekt door de komst van Facebook en WhatsApp, hebben we in de metro of trein vaak nog weinig zin om ons beeldscherm aan de kant te schuiven en in plaats daarvan een gesprekje aan te knopen met onze buurman. Dat terwijl het wel belangrijk is om dit te blijven koesteren en we best met z’n allen eens mogen gaan focussen op iets meer menselijk contact en de telefoon/tablet/laptop eens vaker aan de kant schuiven om tijd te investeren in de mensen om ons heen.

Een nieuwe cultuur

Desalniettemin vind ik het persoonlijk juist een erg leuk ontwikkeling dat mensen steeds vaker uitwijken naar koffiezaakjes om te gaan werken. Het begint toch steeds normaler te worden in onze cultuur om buiten de deur een koffietje te doen, te lunchen of te vergaderen. Waar de generatie van onze ouders dit vaak zonde vinden van het geld, heb ik het idee dat onze generatie júist dat menselijke contact op deze manier ook een beetje op zoekt. Er mogen daardoor dan wel meer laptops te vinden zijn in de gemiddelde koffiezaak, tegelijkertijd zit men er ook váker. Soms wel meerdere keren per week. I like it! Het doet me denken aan hoe normaal dit is in Amerika, wat mij persoonlijk juist het gevoel gaf van open minded-ness en een open, sociale cultuur.

Anyway, misschien is dit wel een goed moment om even stil te staan bij het feit hóeveel tijd je tegenwoordig wel niet doorbrengt achter een scherm en dat dit soms inderdaad ten koste gaat van je écht belevenissen en sociale interactie. De volgende keer dat je ergens koffie drinkt, leg je telefoon of laptop dan ook eens voor 5 minuten opzij en maak een praatje met degene die jou je koffie komt brengen, vraag hoe de zaken gaan of simpelweg hoe het met hem gaat. Er komen vaak de leukste gesprekken uit! Of zoek contact met je koffiezaak-collega, die naast jou al een aantal uren de koffiezombie aan het uithangen is, en compleet gefocust aan het werk is. Kortom: maak iets vaker contact! Enne… het blijft toch wel een mooi woord hoor, ‘koffiezombie’, ik zeg: die houden we erin!

Wat vind jij van deze kwestie?

One Comment

  1. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden.
    Ik houd van koffietentjes voor de gezelligheid en de vele soorten koffie.
    Ik snap dat mensen het prettig vinden om hier te werken. Ik vind het heerlijk om er een boek te lezen.
    Maar ze moeten wel blijven consumeren en uiteraard vriendelijk blijven.
    Het imago van een koffiezaak kan zo worden verslechterd. Dat is dan wel weer jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *