LIFESTYLE, OFF-DUTY

Leven in een rustiger tempo; hoe doe je dat?

Leven in een rustiger tempo
Foto: Angelica Blick / Lisa Olsson

Als er één reden wordt aangedragen voor het feit dat wij millennials snel gestresst zijn en ons relatief vaak ongelukkig voelen of zelfs een burn-out hebben, is dat wij eigenlijk zelden of nooit ‘uit’ staan. Gooi daar een hoge werkdruk, hoge verwachtingen van jezelf en je omgeving en een ‘altijd online’-instelling tegenaan en je stress-scenario is compleet. De oplossing lijkt een rustiger leeftempo te zijn, maar hoe pak je dat in godsnaam aan met een full-time baan, eventueel een side-hustle, boyfriend, vrienden en familie die ook allemaal ngo aandacht vragen? Er is gewoon zo-veel dat je wilt doen!

Kill your darlings

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat hoe drukker je het hebt en hoe sneller je leeft, je productiviteit niet altijd in hetzelfde tempo kan meestijgen. Er komt een punt dat het je juist tegen gaat werken en dat je misschien wel véél gedaan krijgt, maar er niet het optimale uithaalt. Je doet alles half, zodat het net goed genoeg is. Maar daarmee maak je juist niet het verschil vaak, waardoor je je eigen doel misschien juist voorbij schiet. Tuurlijk, we snappen dat het met een veeleisende manager en moordende concurrentie van collega’s die het allemaal wél lijken te trekken makkelijk gezegd is om het ‘gewoon rustiger aan te doen’ en je te focussen op de aller-belangrijkste dingen en die dan te killen. Maar het je realiseren is punt één, dan kun je misschien wel een paar dingen die niet direct gaan bijdragen aan ‘het verschil maken’ misschien toch een klein beetje voor je uitschuiven.

Dwing jezelf rustiger aan te doen

Een andere manier om rust te creëren is door het af te dwingen. Ga bijvoorbeeld eens lopend naar je werk/trein/supermarkt, zónder te stressen dat ‘zo godsgruwelijk lang duurt te voet’. Zet lekker muziek op en geniet van je omgeving. Kies bijvoorbeeld een route door het park of langs een weg met veel bomen. Je zult merken dat je tot rust komt omdat je gedwongen iets in een rustig tempo doet. Het geeft je kans om een beetje op adem te komen (letterlijk en figuurlijk), te genieten van wat je ziet en heel bewust in het moment te leven. Echt, het is de beste manier om tot rust te komen en er daarna weer tegenaan te kunnen in je werk of privé-leven.

Doe minder en ga offline

Hij lijkt obvious en misschien is het dat ook, maar toch ben ik telkens weer verbaasd als ik hoor dat vriendinnen hun weekenden al tot aan de zomer volgepland hebben. Doe eens iets minder; het geeft je zoveel rust, minder het gevoel dat je al die dingen ‘moet’ doen en je zult zien dat je ze eindelijk weer doet omdat je ze écht leuk vindt. We vergeten vaak dat ook de dingen die ‘leuk’ moeten zijn bijdragen aan ons haastige gevoel van leven. Want zeg nou zelf, waar geniet je meer van: een hele avond filosoferen over jullie leven met die éne goede vriendin en een paar flessen goede wijn, of van de ene naar de andere vriendin rennen om ze allemaal weer even gezien te hebben?

Vaker offline gaan is natuurlijk ook iets wat we allemaal wel weten, maar nog te weinig doen over het algemeen. Niets kan zo’n stressgevoel geven als constant je feeds herladen om te zien of er al iets nieuws en onbelangrijks is gepost, terwijl je ondertussen eigenlijk niet iets aan het doen bent waarvan je echt geniet of ontspant. Gewoon wegleggen dus, die telefoon en laptop zo nu en dan!

Kook zelf en eet aan tafel

Hoe verleidelijk het ook is om even snel iets op te warmen, een pizzaatje in de oven te gooien of om een maaltijdsalade uit de supermarkt te eten: doe het niet te vaak. Al die ‘snelle’ dingen zorgen automatisch voor een versnelde levensstijl. Je hoeft er immers niet de tijd voor te nemen. Neem daarom lunchpauze op je werk, weg van je computer en kook ‘s avonds zo veel mogelijk zelf. Eet vervolgens aan tafel, samen met je vriend, vriendin of huisgenoot in plaats van op de bank voor de televisie. Zo neem je tijd voor je eten en voor elkaar en dat helpt je enorm om te ‘onthaasten’.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *