LEADING LADIES, LIFESTYLE

Lieve Patricia, zie dit als een kans

lieve-patricia-zie-dit-als-een-kans

Goed, alle wereldproblematiek even daargelaten; afgelopen week kon je niet om alle nieuws rondom Patricia’s uitgelekte sextape heen. Eerst waren daar natuurlijk de ontplofte groepsapps, waarin de filmpjes met groter fanatisme werden gedeeld dan wanneer Acne een sample sale heeft, daarna commotie over of ze ‘een Kim Kardashian deed’ en hier zelf achter zou zitten, en vervolgens haar eigen, publieke reactie dinsdagavond bij Jinek aan tafel. Duidelijk aangeslagen, maar ook sterk zoals we haar gewend zijn.

Want ja, wat je ook van haar en deze video vindt, je kunt niet ontkennen dat het dapper is wat ze daar deed. Hoppakee, met d’r hoofd – waar iedereen de afgelopen dagen plas op had zien landen – zó weer op de nationale televisie. Noodzakelijk en slim, misschien, maar dapper bovenal. In haar eigen woorden; ‘face it’. Want wat is er nu eigenlijk zo erg? Misschien is het niet iets wat je zelf zou doen, nee. Iets wat je wellicht verwerpelijk vindt, oke. Maar zoals Eva Jinek zei; ze heeft niemand vermoord hè? Laten we dat vooral niet vergeten.

Zelfmoord door sexting

Want dit is natuurlijk gewoon een uitvergroot en publiekelijk voorbeeld van het hot topic sexting en alle gevolgen die we daarvan zien. Hoe vaak hebben we in 2016 wel niet in het nieuws gehoord over tieners die zelfmoord pleegden nadat een bepaalde (naakt)foto uitgelekt was naar hun klasgenoten en vrienden? Zoals Patricia zelf al zei tegen Eva; “het eerste wat je denkt is: ‘Ik wil dood'”. En dan hebben we het over een vrouw van 67 met de nodige levens- en media ervaring die dus wel tegen een stootje kan. Niet gek dus dat voor mensen met veel minder van deze ervaring zelfmoord de enige reële optie lijkt te zijn in zo’n geval.

Ik vind het dus een sterk voorbeeld van haar dat ze haar hoofd niet laat hangen, emigreert naar Afrika, of een overdosis pillen neemt. Dat ze gewoon plaats neemt aan tafel bij Jinek, terwijl half Nederland haar momenteel uitkotst. Dat ze haar kin heft en zegt dat ze de zaak onder ogen wil komen, dat ze het tot de bodem gaat uitzoeken en zich hard wil gaan maken dat dit soort dingen in de toekomst niet meer kunnen in Nederland (het verspreiden van onrechtmatig verkregen (beeld)materiaal).

Een voorbeeld voor jonge meiden

Ik hoop dat ze deze voorbeeldfunctie doorzet, niet alleen zodat BN’ers dergelijke dingen in de toekomst niet meer kunnen overkomen, maar om een voorbeeld te zijn voor al die jonge meisjes die zitten met een dergelijk probleem. Ik hoop dat Patricia zegt: “Ja, én?!” – “Wat maakt het ook uit? Dit is wie ik ben en je dealt er maar mee.” Geef iedereen die om je lacht of achter je rug om over je fluistert, iedereen die je recht in het gezicht durft te vragen “of je echt van plasseks houdt” en die vol leedvermaak nog jarenlang zo over je zal schrijven of praten, het nakijken. Want nee, je zult niet herinnerd worden om die fimpjes alleen, Patricia, je zult de geschiedenis in gaan als een vrouw die sterk genoeg was om zelfs zoiets ergs als dit het hoofd te bieden. Iemand die dóór ging met haar leven en, in je eigen woorden, “face it” dacht en te trots was om dit je klein te laten krijgen.

En we houden van je om die reden. Je bent fabulous zoals je bent, Patricia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *