ONDERNEMENDE GIRLBOSS, WORKING GIRL

Hoe ‘Marie Kondo’ proof is jouw kantoor?

Hoe Marie Kondo is jouw werkplek?

Foto: Viva Luxury

De naam Marie Kondo zal je inmiddels wel een belletje doen rinkelen; opruimguru zoals wellicht alleen Aziaten dat kunnen zijn. Maar oh, wat kan het toch fijn zijn om rigoureus door je kasten te gaan en alle clutter hóppa zó in een vuilniszak te slingeren. Alhoewel Marie Kondo soms wellicht iets te ‘spiritueel’ is voor ons Hollandse carrièremeisjes, heeft ze wel onze hoofden op hol weten te brengen en sloeg heel Nedeerland aan het opruimen toen haar boeken gelanceerd werden. Heel fijn, want het is nu eenmaal waar dat je in een opgeruimd huis of werkplek ook meer rust krijgt in je hoofd. En dat is natuurlijk altijd fijn. Is jouw werkplek al Marie Kondo-proof?

Weg met al dat papier

Als er iets is wat onze werkplek vaak onrustig maakt dan is het natuurlijk wel die enorme stapels met papier waar we dus echt never ever nog naar omkijken. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om dingen uit te printen, just because. Super overbodig en het maakt je bureau direct super rommelig. Wedden dat 70% van alles de papierbak in kan? Wees kritisch, het meeste wat je ook digitaal hebt, heb je niet ook nog eens op papier nodig. Houd alleen de documenten die je écht niet kunt weggooien en berg deze netjes op in een map. Marie’s regel daarvoor is: zet alles vericaal neer, leg het niet neer. Het ziet er een stuk rustiger en overzichtelijker uit.

Does it spark joy?

Kondo’s gouden regel is dat je alleen dingen houdt die je blij maken, de ‘joy sparks’. Nu kunnen we ons voorstellen dat onbetaalde facturen je nou níet per sé heel gelukkig maken maar dat het ook niet het allerbeste idee is om ze daarom maar weg te gooien. Op kantoor passen we dus een iets andere regel toe. Ik vind het belangrijk dat je op je bureau dingen tóevoegt die jou dat kleine gevoel van geluk bezorgen. Zo zit je met veel meer plezier en comfort op je werkplek. Denk aan een gezellige mok, een fotolijstje, mooie accesoires als een notitieboekje of pen… Dát zijn de dingen die het verschil kunnen maken op jouw werkplek.

It’s the inside that counts

Há, een opgeruimde werkplek eindigt níet bij een schoon en leeg bureau, girlboss! Wij weten wat voor mess zich ongetwijfeld bevindt ín je computer. Ongestructureerde mappen waar belangrijke documenten afgewisseld worden met die leuke foto’s die je tijdens je Pinterest-pauze tegengekomen bent. Hoe opgeruimd je bureau ook is, wanneer je computer ongeorganiseerd is zul je alsnog niet echt dat opgeruimde gevoel bereiken. Tijd dus om je mappenstructuur onder de loep te nemen, overbodige dingen weg te gooien, je foto’s te back-uppen op een externe harde schijf of cloud en alles in de juiste mappen te plaatsen, waar je het vervolgens altijd makkelijk terug kunt vinden. Pas daarna kun je echt zeggen dat jouw kantoor een Marie Kondo make-over heeft gehad en kun je met een fris hoofd aan de slag met dingen die écht het verschil gaan maken in je carrière!

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Career Girl Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *