LEADING LADIES, LIFESTYLE

De meest spraakmakende Women’s March speech

spraakmakende-speech-women-march-ashley-judd

Het is je vast niet ontgaan dat dit weekend in verschillende steden in de VS een Women’s March gelopen werd, als demonstratie tegen de vrouwonvriendelijke ideeën en uitspraken van president (bah, ik wil het nog steeds niet voor zijn naam typen) Trump. Veel celebrities waren erbij aanwezig en maakten de nodige statements met teksten en kleding, zoals Rihanna en Scarlett Johansson. Het meest spraakmakend echter, was de speech van actrice Ashley Judd, die een gedicht geschreven door een 19-jarig meisje uit Tenessee voor droeg. Waarom het zo spraakmakend was?

I am a Nasty Woman

Wat je ook vast niet vergeten bent is hoe Trump in een debat aan Hillary refereerde als ‘that nasty woman’. De schrijfster, Nina Donovan, heeft het gedicht dan ook heel toepasselijk ‘Nasty Woman’ genoemd en geeft het woord een positieve draai, een titel om met trots te dragen. In de speech spreekt de Divergent-actrice over verschillende onderwerpen die aan bod gekomen zijn tijdens de campagne van Trump. Zo gaat het over het inkomens gap tussen mannen en vrouwen, zijn haat naar buitenlanders, rechten voor o.a. de homo en transgender community en vergelijkt ze Trump letterlijk met Hitler’s manier van regeren.

Openend met “I’m not as nasty as a man who looks like he bathes in Cheeto dust” wordt de toon direct gezet en komen er een aantal rake vergelijkingen waarbij inderdaad het woord ‘nasty woman’ totaal in het niet valt bij de idealen en overtuigingen van meneer Trump. “I’m not as nasty as a swastika painted on a pride flag”, “I’m not as nasty as racism, fraud, conflict of interest, homophobia, sexual assault, transphobia, white supremacy, misogyny, ignorance, white privilege. Vat ze Trump in een aantal woorden zeer treffend samen.

Een titel om met trots te dragen

Hoe we dan wel een Nasty Woman zijn? Nina schrijft dat we nasty zijn als de battles die onze overgrootoma’s hebben gevochten om ons überhaupt in een stemhokje te krijgen, als ons gevecht voor gelijke inkomens. En dan willen wij ook bést een Nasty Woman zijn en gaat het woord met een compleet andere lading de geschiedenis in.

Enne.. wat Ashley te zeggen had op de kritiek die ze kreeg op onder andere het taalgebruik? “I got it from the president of the United States, I’m just quoting him. And I am really more entitled to the word because I’ve actually got one.” En zo is het.

Je bekijkt de hele speech hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *