LIFESTYLE

MILIEUBEWUSTER LEVEN IN ENKELE SIMPELE STAPPEN

Milieubewust leven

De tijd dat milieubewust leven verankerd was met milieuacitvisten en geitenwollensokken-types is allang voorbij. Tegenwoordig bekommert een beetje hipster, goed opgeleide vrouw en levensgenieter zich over de gevolgen van haar levensstijl op het milieu. Of in ieder geval: dat zou tot een zekere mate wel moeten. Alleen maar nemen en niet geven is niet chic, zeker niet wanneer het om zulke belangrijke dingen als onze leefomgeving gaat. Je aanmelden als vrijwilliger bij Greenpeace is zeker niet direct nodig, maar met kleine dingen kun je zeker ook een groot verschil maken.

Dat jij in je eentje het verschil niet gaat maken voor de gehele planeet is zeker waar. Dat landen met een sterk ontwikkelende economie zoals een aantal Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen vaak enorm vervuilend zijn en hier hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst niets aan zullen gaan veranderen omdat ze hun dubble digit growth niet willen remmen, is zeker ook een belangrijk feit. Maar dat betekent niet dat je maar net zo hard met de rest mee gaat doen. Door het goede voorbeeld te geven inspireer je niet alleen jezelf maar ook anderen om je heen om net een paar kleine dingetjes anders te doen om zo in ieder geval bewust bepaalde keuzes te maken.

Plastic fantastic

Regelmatig verbaas ik me erover hoeveel mensen alsnog plastic zakjes in overvloed gebruiken in de supermarkt. Kopen ze één peer, doen ze hem in een plastig groentenzakje. Om vervolgens bij de kassa voor 20 cent opnieuw een grote tas te kopen omdat ze wederom te lui of te ondoordacht waren om er één van huis mee te nemen. Natuurlijk, het overkomt ons allemaal wel eens en af en toe heb je er misschien simpelweg gewoon één nodig. Ze gedachteloos altijd maar bij elke aankoop erbij nemen (wat is 20 cent nou, en het is wel lekker makkelijk) is echter zoiets simpels om bij jezelf te veranderen. Plastic – en dan voor een groot deel ook dat van tasjes – is nog steeds één van de grootste milieuproblemen wereldwijd, wat zeker in de moderne landen eigenlijk helemaal geen probleem zou mogen zijn. Hoe lastig is het nou om een stoffen – of in ieder geval duurzame – tas mee te nemen? Je aankopen in een kledingwinkel allemaal in één tasje mee naar huis te nemen? Inderdaad. Het is simpelweg een omslag die we even moeten maken, iets waar we even met z’n allen aan moeten wennen maar iets wat een enorm verschil kan gaan maken. Een verschil dat wij als consumenten ook echt zelf kunnen maken, onafhankelijk van het beleid van de overheid of grote bedrijven. Hoe cool is dat eigenlijk?!

Minder vlees eten

Een reden voor steeds meer mensen om vegetarisch te gaan eten is tegenwoordig niet eens meer het argument ‘het is zielig voor de dieren’. Nee, steeds meer mensen worden zich tevens bewust van het enorme effect dat de bio-industrie heeft op het milieu. De vervuiling, het verbruik en de consumptie die er nog eens aan vast hangt. Op alle vlakken zou het een super groot verschil maken wanneer iedereen bijvoorbeeld één dag in de week vegetarisch zou eten. Nee, helemaal vegetarisch worden is niet per sé nodig en is ook vooral een keuze die iedereen zelf moet overwegen en maken. Minder vlees eten is echter iets wat we allemaal kunnen doen om een beetje bij te dragen. Bovendien is vegetarisch ook nog eens énorm lekker wanneer je een goed recept zoekt en klaarmaakt, dus dat lijkt ons een win-win. Probeer het eens iets vaker!

Vaker de fiets pakken

Zo simpel maar wederom iets wat veel mensen niet doen. Voor het gemakt en omdat we ongeduldig zijn en alles snel-snel-snel willen doen en geregeld willen hebben pakken we vaak de auto voor stukjes die haast lachwekkend zijn. Die we lopend of in ieder geval met de fiets zouden kunnen doen. Bovendien helpt het je ook nog eens meer rust in je leven te krijgen en meer beweging en frisse lucht te krijgen op een dag. En die extra tijd die het kost valt ook wel mee. Back to basics, girls!

Voorzichtiger met energie

Energie is nog zoiets waarmee we soms zó enorm achteloos omspringen. Koud? Verwarming hoger. Soms zelfs zo hoog dat we thuis in een t-shirtje zitten midden in de winter omdat het toch wel erg warm is binnen. Maar denk ook eens aan de vaatwasser of wasmachine laten draaien terwijl hij halfvol zit, de koelkast of vriezer open laten staan wanneer je bezig bent of de kraan open laten staan bij het tandenpoetsen. Dingen die er ongemerkt insluipen maar eigenlijk natuurlijk helemaal nergens op slaan. Daarnaast kost het allemaal bij elkaar ook nog eens flink wat extra geld, wat natuurlijk ook zonde is. Iets meer aandacht aan besteden en het is zo opgelost!

Bewuster consumeren

Oke, het woord bewust komt je inmiddels misschien je neus uit en consuminderen net zo goed. Toch consumeren we zo enorm veel met elkaar dat het eigenlijk gewoon belachelijk is. Zoveel producten die we voor het gemak kopen met met evenveel gemak na een korte tijd weer weggooien en vervangen (denk aan meubels, pannen, elektrische apparaten maar zeker ook kleding en make-up) dat het tegenwoordig gewoon haast niet meer duurzaam is. Voor het gemak kopen we het ene na het andere product dat we eigenlijk niet per sé nodig hebben of waarvan we nu al van plan zijn het binnen korte tijd weer te vervangen. Vooral wanneer je hiermee opgegroeid bent is het lastig om deze levensstijl en gewoonte aan te passen en waarschijnlijk is het ook bij iedereen op een andere manier van toepassing. Of je nu veel kleding koopt of vaak voor het gemak iets koopt wat je eigenlijk niet nodig hebt: het heeft een grotere impact dan je denkt. Niet alleen koop je veel, je gooit ook veel weg, je producten moeten geproduceerd, vervoerd en weer afgebroken of gedumpt worden. De invloed gaat veel verder dan alleen jij die een product in de prullenbak gooit of bij de kassa in je tas stopt. Denk hieraan en koop vaker alleen wanneer je iets nodig hebt. En recycle.

Sta eens stil bij de bovenstaande punten en evalueer wat jij al goed doet en waarin je eventueel verbetering aan kunt brengen. Alle bovenstaande stappen zijn gemakkelijk door te voeren in je dagelijkse leven en hebben een vrij kleine invloed op hoe jij leeft maar een veel grotere invloed op jouw impact op het milieu. Al sta je er alleen al iets vaker bij stil wanneer je een bepaalde keuze maakt dan zul je zien dat je al een stuk milieubewuster leeft. En dat geeft je uiteindelijk weer een beter gevoel over jezelf.

2 Comments

  1. Super handige stappen! Ik vergeet af en toe ook gewoon een tas mee te nemen en moet ik een plastic tasje kopen, oeps, maar ik heb nu een voorraadje! Eén zit nu sowieso standaard in mijn tas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *