LIFESTYLE, SEXY SCIENCE

MILLENNIAL? VOLGENS ONDERZOEK BEN JIJ SNEL ONRUSTIG EN GESTRESST

millennial gestresst en onrustig

Misschien word je moe van alle verhalen en oordelen over Generation Y, oftewel Millennials: mensen die rond de eeuwwisseling geboren zijn en blijkbaar de generatie zijn die gelooft dat ze alles kunnen worden, nooit genoeg hebben en die nergens kunnen aarden en snel een burn-out ontwikkelen. Desalniettemin behoren wij tot die generatie en moeten we allemaal zo nu en dan toegeven dat bepaalde aspecten wel lijken te kloppen. Dat betekent niet per definitie dat die eigenschappen fout zijn, maar wel dat we moeten leren om er ons voordeel me te doen in plaats van het ons in de weg te laten zitten.

Recent verscheen er een artikel in de New York Post over het feit dat millennials blijkbaar verhoogde stress levels hebben. We worden ook wel de ‘anxious generation’ genoemd, en kennen dus in vergelijking met andere generaties relatief veel onzekerheden en onrust. Herkenbaar? Het is niet het enige artikel dat hierover gepubliceerd is, aangezien er blijkbaar een anxiety epidemie heerst die alle milennials één voor één vilt.

Overdreven? Wellicht een beetje. Maar je kunt vast niet ontkennen dat je dit soort verhalen regelmatig leest of hoort binnen je eigen vriendinnen groep. Soms wordt de druk die de maatschappij maar ook vooral wijzelf ons opleggen gewoon te groot. De voornaamste oorzaken? We staan nooit ‘uit’ en hebben vaak geen stabiele basis. We moeten de perfecte baan hebben, leven in een Pinterest-worthy huis, staan lachend met onze vrienden in de nieuwste bars en restaurants, onderwijl foto’s nemend van ons perfecte leven voor social media. Diezelfde social media waar we ook de perfecte levens van alle andere mensen in ons leven volgen. Vaak wordt social media als boosdoener genoemd in dit soort artikelen en ik denk dat het heel persoonlijk is in hoeverre je je hierdoor laat beïnvloeden. Genoeg van mijn vrienden hebben hier naar mijn idee vrij weinig last van. Maar de overige genoemde oorzaken klonken me maar al te bekend in de oren.

Vooral nu iedereen om me heen op zoek is naar of net begonnen is met haar echte baan lijkt de paniek soms toe te slaan: we willen nog helemaal niet zo’n serieus leven, vinden het moeilijk om onze ambities waar te maken en stellen onszelf bijzonder hoge verwachtingen, voelen onszelf falers wanneer we niet direct die droombaan binnenslepen maar zijn ook erg snel verveeld tijdens ons werk en willen dan weer iets nieuws proberen. Voeg daaraan toe dat we naast die topbaan óók nog een extreem sociaal leven willen hebben (want we lijden immers ook aan FOMO – Fear of Missing Out) en het recept voor onrust of, als je wilt, zelfs een burn-out lijkt compleet.

Toch denk ik persoonlijk niet dat dit specifiek een probleem is van onze generatie. In het algemeen is er momenteel een erg hoge druk vanuit de maatschappij, en het ligt er maar net aan hoe je hiermee omgaat. Uit elke generatie zijn er mensen die zich hier wellicht teveel in laten meeslepen en ‘meer-meer-meer’ als enige doel lijken te hebben, terwijl anderen sneller tevreden zijn met hetgene wat ze momenteel hebben. Relativeren en vooral ook sneller tevreden zijn en minder focus op materialistische doelen (en ja, salarisverhoging is dat in feite ook!) zijn als je het mij vraagt key voor een gelukkig leven. Het soort dingen dat we af en toe even vergeten om op te focussen, maar wat altijd een goede reminder is 😉

Momenteel lees ik het boek Nooit meer te druk van Tony Crabbe, een Britse bedrijfspsycholoog die onderzoek deed naar dit fenomeen. Het is waanzinnig interessant en ik zal er later deze week een artikel over schrijven voor jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *