LIFESTYLE, WORKING GIRL

MOET JE CARRIÈRE ALTIJD OP DE SNELWEG ZITTEN?

Carrière snelweg keuzes maken

Een beetje een rare titel misschien, maar het is de meest treffende manier waarop ik het kon omschrijven. Ik vraag me dat namelijk af; moet je altijd vol gas zitten als het om je carrière gaat? Zeker in het begin… Of het is ook oké om er af en toe even af te gaan om daarna weer keihard te kunnen knallen?

Vanaf de basisschool eigenlijk al volg je een gebaand pad en altijd is je volgende stap al min of meer duidelijk: je moet alleen nog de middelbare school kiezen waar je naartoe wilt, maar dat je gaat is zeker. Je hele leven lang word je zo ongeveer wekelijks gevraagd of ‘je al weet wat je later wilt worden’. En dat je gaat studeren is eigenlijk ook duidelijk, je moet dus alleen nog beslissen wat dan precies. Dat je gaandeweg een aantal keer switcht van studie is ook nog oké, zolang je hem uiteindelijk dan toch maar afrondt, liefst zonder een al te hoge studieschuld, want DUO houdt niet van langstudeerders. Nee, eigenlijk is het vrij duidelijk dat je vier of hooguit vijf jaar gaat studeren (geneeskunde en andere langere studies daargelaten) en dat je daarnaast nog een aantal commissies, besturen en buitenland-ervaringen erin knalt voor je CV.

Klinkt dodelijk vermoeiend, maar eigenlijk was het ook wel weer fijn: weten wat er van je verwacht wordt op welk moment. Het leek alsof je je leven zelf maakte en autonome keuzes maakte, maar eigenlijk maakte je die keuzes toch vooral binnen de format die al voor je klaar lag. Wanneer je eenmaal afstudeert, heb je je volgende doel: een zo goed mogelijke baan als eerste baan binnenslepen. Dat je daarvoor eerst nog een half jaartje een on- of slechtbetaalde stage moet lopen zal je een worst wezen: die baan moet en zal je binnenslepen. En wanneer dat je dan uiteindelijk lukt zit je nog steeds lekker op die fast track die je nu met recht een carrière mag noemen. Tot nu toe had je weinig beter of sneller kunnen doen.

Een omweg is niet altijd langzamer

Maar wat nu als je na een tijdje besluit dat het wel even mooi genoeg is geweest met die snelweg? Als je kiest voor meer rust, misschien meer stabiliteit of gewoon even iets anders? Grote kans dat je tegelijkertijd constant onrust voelt over of die provinciale weg waar je nu op zit wel leidt naar je uiteindelijke doel: een gelukkige, rijke, mega succesvolle girlboss worden. (Wat die girlboss precies inhoudt is afhankelijk van jouw levensdoelen) Toch is dat niet per sé nodig: soms is het júist de omweg die leidt naar je uiteindelijke doel: de snelste weg is niet altijd de beste. Soms is het goed om voor je gevoel een stapje terug te doen om daarna een extra grote voorwaarts te nemen. En bovendien; iets wat in de oren van de meesten niet klinkt als een topbaan kan dat wél degelijk zijn. Niet alleen een baan bij een bedrijf met een klinkende naam hoeft echter een topbaan te zijn: ook minder bekende bedrijven hebben absolute topfuncties.

Zie alles dus een beetje in perspectief en wees niet te hard voor jezelf. Het is normaal om na je studie even de tijd nodig te hebben om een nieuw pad voor jezelf uit te stippelen. Om te ontdekken wat dat pad zou moeten zijn ook. Het is kortom niet erg om soms een beetje af te remmen om de bocht door te gaan of om af en toe eens een zijweggetje te nemen om te kijken hoe dat is. Sterker nog; het maakt je tot wie je bent en kan zelfs veel verrijkender zijn dan het zogenaamde ‘standaard pad’.

Don’t worry, keep exploring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *