LIFESTYLE, OFF-DUTY

In navolging van Aletta Jacobs: ga stemmen 15 maart!

in-navolging-van-aletta-jacobs-stem-15-maart

15 Maart mogen we weer stemmen. Nou wist je dit waarschijnlijk wel, want het leeft behoorlijk in ons landje. Tenminste, in mijn omgeving leeft het hele ‘ga je wel stemmen dit jaar’ meer dan ooit. En dat maakt mij blij. Want serieus: ga alsjeblieft stemmen. Het maakt me niet eens bijzonder veel uit wat je gaat stemmen (hoewel ik van harte hoop dat een bombarde van nep-blond haar ons bespaard blijft, maar dat terzijde). Als je maar gaat. Mocht je nog niet overtuigd zijn waarom: let me help you with that.

Kiesrecht voor vrouwen

Het is 1882 en Aletta Jacobs wil zich op de kieslijst voor Amsterdam plaatsen. Ze wordt geweigerd. Waarom? Omdat ze een vrouw is. En dat terwijl vrouwen niet eens uitgesloten waren van kiesrecht! Vijf jaar later werd het wél onderdeel van de grondwet: vrouwen mogen niet stemmen en zich niet verkiesbaar stellen. Well damn. Gelukkig gaven Aletta en menig andere vrouw niet zomaar op. In 1894 wordt de vereniging voor vrouwenkiesrecht opgericht (VVK) en mede dankzij deze samenkomst van vrouwen krijgen alle vrouwen vanaf 1917 weer passief kiesrecht. Passief ja, want we worden nog niet volwaardig geacht. We hebben het recht om ons verkiesbaar te stellen, maar niet om zelf te kiezen. Dit gebeurde pas in 1922, toen we voor het eerst een stembriefje kregen.

Ga 15 maart naar de stembus

Zo, dat was wel weer genoeg geschiedenis: terug naar het heden. Want dankzij de verbroedering van vrouwen in de twintigste eeuw hebben wij vrouwen vandaag, 100 jaar later, in Nederland de vrijheid om te mogen stemmen. Je zou denken dat we daar een enorm feest om vieren. Dat we ons des te meer bewust zijn van de vrijheid waarin wij leven. Maar ho eens, dat is helemaal niet wat ik om me heen hoor? Stemmen is lastig, vervelend, kost tijd en ach: je weet toch niet wat je moet stemmen. Alle politici zijn leugenaars en het gaat toch niet beter worden met Nederland.

Ik geef je gelijk. Ik geef je gelijk wanneer je zegt dat het na deze verkiezingen niet ineens tienduizend keren beter zal gaan met Nederland. Ik geef je gelijk wanneer je zegt dat het allemaal maar lastig is. Ik begrijp je gevoel, dat alles wat in Den Haag gebeurt maar een ver-van-je-bed-show is. Maar ik geef je géén gelijk wanneer je zegt dat stemmen vervelend en zinloos is. Jouw stem is niet alleen, samen, met elkaar, geven wij vorm aan onze maatschappij en samenleving. Zinloos is proberen alle zandkorrels op het strand te tellen. En vervelend? Het lijkt mij persoonlijk een stuk vervelender als je niet kan zeggen wat je denkt, niet kan zijn wie je wil zijn en wanneer je mond gesnoerd wordt voordat je überhaupt iets heb kunnen zeggen. And yes people: er zijn nog ontelbaar veel landen op de wereld waar dit gebeurt. Dagelijks.

Geef jezelf een schop onder je bips, verdiep je (al is het maar een héél klein beetje) en ga gewoon stemmen. Misschien ga je het zelfs interessant vinden. Misschien ook helemaal niet. Maar onthoud vooral dit: samen kunnen we, net als honderd jaar geleden, bergen verzetten. In je eentje wordt het toch verdomd lastig. Enne, als je tegelijkertijd meer vrouwen in de tweede kamer wilt krijgen, dan is dit óók je kans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *