LIFESTYLE, OFF-DUTY, SEXY SCIENCE

De Netflix docu die je deze week móet zien

Netflix documentaire die je moet zien

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aantocht en de politieke ophef daar omheen is Amerika momenteel het gesprek van de dag. Ook buiten hun eigen land. Het zijn bijzondere verkiezingen, en niet alleen omdat het voor het eerst is dat een vrouw serieus kans maakt op het presidentsschap of omdat het voor het eerst is dat er iemand met volstrekt 0 ervaring in politiek óók die kans maakt. Het is namelijk ook voor het eerst dat beide kandidaten zo ongeliefd zijn, dat de bevolking het gevoel heeft te moeten kiezen tussen twee kwaden en in beiden enorm weinig vertrouwen hebben. En laat dat vertrouwen in de overheid nu net sowieso al een heikel puntje zijn in de VS… De documentaire Requiem for the American Dream kaart het ontstaan van de problemen in de VS en haar ondergang aan.

De documentaire draait om de intellectueel Noam Chomsky, die één van de meest invloedrijke en meest geciteerde intellectuelen is van deze eeuw. Aan de hand van interviews die hij in de loop der jaren gaf horen we zijn visie op Amerika, haar politiek en instituties. Volgens hem is het Amerikaanse systeem teveel – en steeds meer – ingericht op een klein groepje rijken en ondermijnt het op meerdere vlakken de democratie. Door de rijken steeds rijker te maken, hen vervolgens de politiek (campagnes en dergelijke) te laten sponsoren, waardoor ze als het ware macht en invloed kopen in het beleid van de overheid houdt de rijke elite zichzelf in stand en wordt ‘het volk’ dom en volgzaam gehouden. Een vicieuze cirkel die langzaamaan leidt tot de ondergang van de Verenigde Staten indien ze op deze koers verder gaan.

Dit doen ze volgens hem volgens 10 principes, die hij één voor één langsloopt en toelicht waarbij hij bovendien niet bang is om schuldigen aan te wijzen. Uiteindelijk komt het erop neer dat de American Dream, ooit zo glorieus en het paradepaardje van de VS, niet langer lijkt te bestaan en dat het land een serieuze verandering moet gaan doorvoeren wil het niet op rampkoers afstevenen. Aldus Noam Chomsky.

Een interessante documentaire die je meer inzicht geeft over het bijzondere machtsbolwerk waarvan de overheid een belangrijk onderdeel is. Een documentaire die je aan het denken zet over de overheid, macht van het bedrijfsleven, onze rol als burger én als consument en over hoe nu verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *