BOOK CLUB, LIFESTYLE

Mischling, een tweeling in Mengele’s greep

Mischling Affinity Konar

Nog op zoek naar een boek om deze maand te lezen? Om lekker mee op de bank te kruipen nu de avonden weer vroeg beginnen, de regen tegen de ramen slaat met een kop dampende thee en een bakje chocoladepepernoten binnen handbereik? Dan kunnen we je Mischling van harte aanbevelen! Een indrukwekkend, zeer goed en origineel geschreven boek dat een totaal andere kant van de Tweede Wereldoorlog laat zien.

Nog niet uitgezoomd toen we het woord Tweede Wereldoorlog lieten vallen? Goed zo, dat verdient het boek namelijk ook zeker niet. Anders dan veel boeken over de oorlog, gaat dit boek over de verschrikkelijke praktijken die de Nazi’s – en dan met name Josef Mengele – in ‘naam van de wetenschap’ uitvoerden op jonge kinderen. Medische experimenten op bij voorkeur tweelingen die je verbeelding ver te boven gaan.

We volgen een meisjestweeling, Stacha en Perle, die een tweeling in de meest typische zin van het woord zijn. Ze maken elkaars zinnen af, hebben een eigen taal en spelen gedachtenspelletjes met elkaar en voelen zich simpelweg meer één persoon dan twee individuele personen. Een onbreekbare band die niemand ooit zal kunnen begrijpen. Totdat Mengele besluit zich ermee te bemoeien..

Perle verdwijnt en Stacha is ervan overtuigd dat ze dood is. Wanneer ze bevrijd worden trekt Stacha met een andere jongen uit het Auschwitz kamp, die ook zijn tweelingbroer verloor, het geruïneerde Polen in om op zoek te gaan naar Perle. Om uiteindelijk, als ultieme wraak, Mengele te vinden en hem te laten voelen wat zij doorgemaakt hebben.

Het meest bijzondere aan het boek vind ik, netals The Boy in the Striped Pajamas, dat het geschreven is vanuit de belevingswereld van een kind. Daardoor is het boek verre van zo zwaarmoedig als je zou vermoeden en lees je over Auschwitz op een manier waarop je er nog niet vaak naar gekeken zult hebben. Haast op een avontuurlijke manier, de overlevingsstrategie van een kind. Heel bijzonder en zéker de moeite waard om te lezen dit najaar.

Je koopt Mischling van Affinity Konar voor €21,99 op Bol.com.

Laat het even weten in de comments als je dit boek ook gelezen hebt! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *