WORKING GIRL

Gevoel dat je niet het maximale bereikt? Zo reken je af met ‘underachiever’ stress

Stress door onderpresteren

Ik ben zo iemand die altijd weet wat haar volgende stap is. Altijd duidelijke doelen heeft en een manier verzint om daar te komen. Daarbij komen automatisch torenhoge verwachtingen om de hoek kijken. Heb ik die allemaal al waargemaakt? Ook ik moet af en toe doelen bijstellen. Realistischer maken – mocht je het zo willen noemen. Suzanne benoemde iets interessants in een van haar laatste blogs, waarin ze schreef over een vrouw die stress ervaart doordat ze het gevoel heeft dat ze onderpresteert. Dát klonk me bekend in de oren.

Stress is een veel besproken onderwerp. We hebben het druk, groeien op in een prestatiemaatschappij en de ene vriendin lijkt nog succesvoller dan de andere. In plaats van gestresst te raken door de vele dingen die je ‘moet’ doen, kan je stress dus ook juist veroorzaakt worden door de enorme verwachtingen die je jezelf hierbij oplegt. Het gaat allemaal niet snel genoeg. Je had verwacht op je 25e al een top carrière, een prachtig huis, een perfecte relatie – alles, voor elkaar te hebben. Je raakt gestresst van het idee dat je misschien wel niet vóór je dertigste al een mega succes te zijn. Daarna ben je immers ‘oud’.

Het schijnt – daar heb je ‘m weer – een probleem van onze generatie te zijn. De millennials. Gewend om alles direct te krijgen, altijd te hebben gehoord dat we alles kunnen bereiken, misschien zelfs zonder daar eerst jarenlang keihard voor te knokken. Want of dit waar is of niet, het feit blijft dat een glanzende carrière niet over één nacht ijs gaat. Het is niet een jaartje je best doen om vervolgens vanuit je glazen kantoor op de bovenste verdieping achterover te kunnen leunen.

Gun jezelf de tijd voor een zijspoor

Ik hoorde laatst op de radio een interview met schrijfster en regisseur Antoinette Beumer. Over haar wordt vaak gezegd dat ze een laatbloeier is. Zij ging daar fel tegenin en zei dat ze er niets negatiefs is aan het zijn van een zogenaamde laatbloeier. “Ik heb diverse studies gedaan, al dan niet afgerond, en diverse banen gehad, voor het succes kwam. Maar dat was nodig.” Volgens haar moet je juist een beetje dwalen, ontdekken wat je leuk vindt, waar je goed in bent. “Ik wil dat graag als boodschap meegeven aan de generatie 20’ers van nu, die vaak het idee hebben dat ze onmiddellijk succes moeten hebben. Dat is echt niet zo. Je hoeft niet te worden, waar je voor studeert. Dat kronkelweggetje is niet erg. Je hoeft niet succesvol te zijn.”

Voel jij je wel eens onrustig door dat je het gevoel hebt dat je niet succesvol genoeg bent? Grote kans dat je daarom éxtra veel doet om dit proberen te compenseren. Overachievers hebben daarom zelf vaak niet door hoe succesvol ze zijn. Zonde, want wat heb je eraan als je er niet bewust van geniet op z’n tijd? In the end doe je het namelijk voor jezelf, en voor niemand anders.

Verschillende gradaties van succes

Hoe ga je ermee om als je ook regelmatig dit soort stress ervaart? Vraag jezelf af of je écht veel gefaald hebt de afgelopen tijd. Het is normaal om fouten te maken, vaak is het zelfs een teken dat je in zo’n periode veel leert omdat de omstandigheden blijkbaar uitdagend zijn. Er zijn verschillende gradaties in succes. Herinner jezelf daar aan. Het is niet falen of succes hebben, maar je beweegt je binnen het spectrum en wordt steeds succesvoller. Dat is al een veel minder negatieve manier om er tegenaan te kijken. En bovendien is het de waarheid.

Stel realistische sub-doelen

Je einddoel is misschien een vrij long-shot, wat nu eenmaal wat meer tijd in beslag neemt dan je graag zou willen. Voordat je daar bent, heb je een lange weg te gaan, waarin je gaandeweg toewerkt naar je ‘einddoel’. In de tussentijd baal je er misschien constant van dat het voor je gevoel te langzaam gaat. Stel jezelf daarom realistische sub-doelen. CEO ben je misschien de komende 10 jaar nog niet, maar een managementpositie, nadat je eerst leidinggevende bent geweest van een klein team is een stuk sneller bereikt. Wanneer je in de tussentijd streeft naar deze tussendoelen die jou naar je einddoel gaan brengen, zul je merken dat je op een stuk positievere manier bezig bent met het behalen van je doelen. En dat is weer een factor voor succes op zich…

Overall is het dus voornamelijk een mindset dingetje. Een positieve instelling en behapbare doelen stellen helpt je om minder gestresst te raken. In feite moet je voor jezelf het woord ‘succes’ herdefiniëren op een manier dat je jezelf erin kunt vinden, maar nog wel gedreven bent om je te blijven ontwikkelen. Regelmatig stil staan bij de dingen die je al wél bereikt hebt, helpt overigens ook. Het lijkt zo’n cliché Oprah-dingetje, maar geloof me: het heeft echt een groot effect. Probeer het maar eens.

(Foto: Brooke Testoni)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *