WORKING GIRL

ONDERWERPEN OM IN DE LIFT OVER TE PRATEN

Gespreksonderwerpen lift

Je kent het wel; je stapt de lift in en komt nét terecht bij een hoge manager of ander awkward persoon. Of wordt beneden opgehaald voor je sollicitatiegesprek door de recruiter en moet samen met haar een eindeloos durend tripje in de lift naar boven nemen. Ineens lijkt de lift nog langzamer te gaan dan normaal. Waar je normaal honderuit blaat laten je small talk skills je plots radeloos in de steek en het enige wat je nog je lippen over weet te persen is ‘lekker weertje hè?’ – of iets van soortgelijke aard. Dit soort situaties voorkom je voortaan, want vanaf nu heb jij een kant-en-klaar lijstje met lift-onderwerpen in je hoofd. Je kunt het maar nodig hebben.

Het verkeer

Zeker wanneer je komt voor een sollicitatiegesprek of een afspraak met iemand en je dus net van buiten komt is het niet raar om te praten over de situatie op de weg. Was het druk? Juist lekker rustig? Of lagen de treinen er weer eens uit? Dit kan een goede gespreksopener zijn om het ijs te breken.

De lift-advertentie

Vaak hangt er in de lift wel een a4-tje met nieuws over het bedrijf of een andere mededeling. Dit kan altijd een goed gespreksonderwerp zijn, zeker wanneer het gaat over een evenement dat door het bedrijf georganiseerd wordt of bijvoorbeeld een nieuw product. Je kunt vragen of de andere persoon er ook van plan is heen te gaan, of gewoon een algemene opmerking maken over dat je vindt dat HR dat leuk georganiseerd heeft bijvoorbeeld. Houd het wel positief; als je alleen iets negatiefs erover mede te delen hebt houd dan liever je mond of bedenk iets anders om over te praten. Je weet maar nooit op welke manier de andere persoon erbij betrokken is.

Weekendplannen

Zeker wanneer je de ander wel een beetje kent of wanneer je weet in welke omgeving hij/zij woont, kun je best vragen naar iemands weekendplannen. Op donderdag en vrijdag vraag je dat, op maandag en dinsdag vraag je hoe iemands weekend is geweest. Als er een groot evenement is zoals bijvoorbeeld ADE, kun je vragen of hij/zij er ook geweest is of van plan is om erheen te gaan.

Ja, dan toch: het weer

Oke, het mag dan een ontzettend basaal onderwerp zijn, het is wel iets waarover je áltijd iets weet te zeggen. If all else fails.. is dit dus een prima onderwerp om het ijs mee te breken en een gesprek op gang te brengen.

Mocht je nu gewoon echt even niets weten of willen zeggen, dan kun je de spanning een beetje breken door bijvoorbeeld op je horloge, telefoon te kijken of door simpelweg naar het plafond te staren. Wanneer je de lift verlaat zeg je wel even netjes gedag, om het een soort van goed te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *