ONDERNEMENDE GIRLBOSS, WORKING GIRL

Online netwerken: hoe pak je dat aan?

Online netwerken social selling

Netwerken doen we allang niet meer enkel offline. Sterker nog, online contacten leggen en onderhouden werkt tegenwoordig praktisch hetzelfde als offline netwerken. Veel meiden die ik spreek krijgen al een halve paniekaanval wanneer het woord ‘netwerken’ valt, en dat is niet geheel onterecht. Zeker wanneer je net begint op de arbeidsmarkt is het vaak eng om als onervaren starter je te mengen in gesprekken van veteranen in de business. Online netwerken kan dan een fijne optie zijn, omdat het wat ‘veiliger’ voelt. Het is echter zéker niet enkel dan een goede optie, sterker nog: de meest succesvolle mensen van dit moment zijn een ster in zowel off- als online netwerken!

Zorg voor een killer LinkedIn profiel

Zoals face-to-face geldt, is ook het geval voor online netwerken: je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Zorg er dus voor dat je LinkedIn profiel er gelikt uitziet en uitstraalt wat past bij jouw ambities. In ons artikel In 9 stappen naar een sterker LinkedIn profiel lees je hoe je dit aan pakt!

Social selling

Hoe wil je overkomen bij mensen in je netwerk en hoe wil je dat je overkomt op mensen die jou toevallig Googlen? We schreven eerder al over het nut van het schrijven van blogs over jouw vakgebied. Wanneer jouw naam daar namelijk onder staat, zorg je voor een online branding strategie van jezelf als expert op een bepaald gebied. Deel dus vooral ook eigen geschreven content op LinkedIn en bijvoorbeeld op de blog van het bedrijf waar je werkt. Zo profileer je jouw naam binnen de branche – en daarbuiten.

Schrijf en deel content op social media

Deel vervolgens jouw geschreven content weer op social media, zodat heel jouw netwerk ermee in aanraking komt en je zoveel mogelijk mensen bereikt. Zo gaan de mensen in jouw netwerk jou zien als een expert op het gebied waarover je schrijft. Ook hun netwerk komt weer in aanraking met jouw stukken, waardoor je in het algemeen jezelf brand. Dit kan waardevol zijn wanneer je zoekt naar een nieuwe baan, opdracht of uitdaging.

Praat mee in social media groepen

We zeiden het al; online netwerken is vrijwel hetzelfde als offline. Door mee te praten met de juiste mensen om duurzame relaties op te bouwen waar je in de toekomst profijt van kan gaan hebben. LinkedIn en Facebook hebben beiden veel van dit soort groepen, over heel veel uiteenlopende onderwerpen. Zoek er één over jouw interesse of vakgebied en praat mee over ontwikkelingen en nieuws bijvoorbeeld.

Ga op zoek naar waardevolle connecties

Je kunt LinkedIn ook heel goed gebruiken voor het vinden van waardevolle connecties. Wanneer je iemand laatst kort hebt gesproken bijvoorbeeld, of wanneer je eenzelfde commissie of bestuur bij een vereniging hebt gedaan. Laat een kort, aardig en to the point berichtje achter. De meeste mensen vinden het leuk om dan met je te connecten en je verder te helpen door bijvoorbeeld een keer koffie te gaan drinken samen. Een lang bericht wordt juist sneller weggeklikt, daarvoor hebben ze geen tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *