LIFESTYLE, OFF-DUTY

ONTSPANNEN DOE JE NIET ALLEEN OP VAKANTIE

Ontspannen doe je niet op vakantie

Je kunt vast niet ontkennen dat je het de afgelopen maanden weleens gezegd hebt: “pfoeh, bijna vakantie, daar ben ik echt aan toe zeg!”, of in ieder geval iets in die trant. Wanneer je dit echt zo ervaart, is het eigenlijk juist een teken dat er iets niet goed zit met je werk. ‘Toe zijn’ aan vakantie – en dan hebben we het niet gewoon zin hebben in even lekker niets doen, nee, over écht kapot zijn en een oplaadmoment nodig hebben, is geen goed teken. Het geeft aan dat je ongelukkig bent met je huidige werksituatie..

Ontspannen en opladen zou namelijk ook buiten je vakantie moeten gebeuren. Tijdens het sporten bijvoorbeeld of tijdens een etentje met een goede vriendin. De vakantie is er om er even lekker tussenuit te zijn, niet om maximaal bij te komen van je leven. Vaak is een vakantie in dat geval een soort uitweg, een vlucht van het normale leven. En dat is natuurlijk geen gezonde situatie.

Jouw oplaadmomenten

Goed, het is dus belangrijk dat je ook buiten je vakantie om voldoende momenten hebt om te ontspannen en jezelf weer op te laden. Door voor jezelf na te gaan wat jouw persoonlijke oplaadmomenten zijn, kun je er actief op letten dat je er voldoende hebt per week.

Waar word jij echt blij en ontspannen van? Is dat bijvoorbeeld koken en daarna heerlijk eten met een goede vriendin of je vriend? Misschien is het een goed boek lezen voordat je gaat slapen, een avondje naar de bioscoop of een voldoening gevende sessie in de sportschool. Het kan ook je latte met siroop zijn aan het begin van de ochtend, het stukje dat je moet fietsen naar je werk, of het koffiemomentje met een collega ‘s middags.

Doelloos tv kijken of laptoppen

Vaak denken we onterecht dat een avondje voor de televisie of met de laptop op schoot (of, why not beiden tegelijkertijd) ook zo’n oplaadmoment is wat ons gelukkig maakt. Iets wat we ‘nodig’ hebben om bij te komen na een lange dag werken. Tuurlijk is het goed om zo af en toe zo’n avond te hebben, maar écht opladen en ontspannen doen we meestal niet. Zonder dat je het beseft krijg je namelijk nog steeds heel veel prikkels binnen en is het niet een manier om je gedachten leeg te maken.

Kies dus liever voor een hobby of sport als oplaadmoment en let erop dat je deze momenten vaak genoeg inlast. Je zult merken dat het echt een verschil maakt voor je algemene gevoel en dat vakantie weer echt vakantie wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *