LIFESTYLE

PRESIDENT OBAMA OVER FEMINISME IN GLAMOUR

Obama feminisme Glamour

Een editorial van de Amerikaanse president Barack Obama; iets wat je niet vaak vindt in het gemiddelde tijdschrift. Toch schreef Obama deze maand een stuk voor de Amerikaanse Glamour en wel over het onderwerp feminisme. Een krachtige boodschap via een krachtige en moderne weg: dat is waarom we zo houden van deze president.

In het stuk ‘This is what a feminist looks like’ schrijft Obama dat dit een uitzonderlijke tijd is om een vrouw te zijn. Met twee dochters, een uitgesproken en actieve first-lady als vrouw en zijn moeder en oma als één van de belangrijkste stimulansen tijdens zijn leven en carrière is feminisme en vrouwenrechten voor hem een onderwerp dat niet simpelweg ‘onderdeel van de portefeuille’ is die iedere Amerikaanse president heeft, maar iets dat hem bovendien echt aan het hart gaat.

Volgens hem is het belangrijk dat we niet onderschatten wat we al bereikt hebben in de afgelopen 50 jaar; de situatie voor ons is significant anders en positiever dan dat het was voor onze oma’s en zelfs onze moeders. Aan de andere kant zegt hij wel dat er nog enorm veel ruimte voor betering is en dat er hard gewerkt zal moeten worden om de rechten van meisjes en vrouwen over heel de wereld gelijk te krijgen.

Hij zegt dat hij, als vader van twee dochters, zich nu nog meer realiseert hoezeer bepaalde gender stereotypes onze opvoeding, mening en gedraag naar meisjes vs. jongens beïnvloedt. In Obama’s eigen woorden: “You feel the enormous pressure girls are under to look and behave and even think a certain way.” Het verbreken van deze limitations noemt hij als één van de belangrijkste focuspunten voor de komende tijd. Niet per sé oder de noemer feminisme, aangezien deze stereotypes net zo goed opgaan voor jongens en mannen. Waar meisjes immers opgevoed worden met de boodschap lief, mooi en aardig te zijn, geldt dit net zo goed voor jongens wat betreft stoer en sterk zijn. Zoals hij het zelf verwoordt:

“We need to keep changing the attitude that raises our girls to be demure and our boys to be assertive, that criticizes our daughters for speaking out and our sons for shedding a tear. We need to keep changing the attitude that punishes women for their sexuality and rewards men for theirs.

We need to keep changing the attitude that permits the routine harassment of women, whether they’re walking down the street or daring to go online. We need to keep changing the attitude that teaches men to feel threatened by the presence and success of women.

We need to keep changing the attitude that congratulates men for changing a diaper, stigmatizes full-time dads, and penalizes working mothers. We need to keep changing the attitude that values being confident, competitive, and ambitious in the workplace—unless you’re a woman. Then you’re being too bossy, and suddenly the very qualities you thought were necessary for success end up holding you back.”

En wij kunnen dit verschil gaan maken bij de opvoeding van onze toekomstige kinderen. Door nu al te verwachten van de mannen om ons heen dat zij net zoveel doen in het huishouden als wij, maar ook door dan vervolgens niet aan hem te vragen onze fietsband te plakken of een spin te vangen ‘omdat hij nu eenmaal de man is’ (yep, guilty, geef maar toe!). Erger je niet aan ‘bazige’ vrouwen terwijl je dit bij de mannen in je omgeving omschrijft als ‘krachtig’ en iemand met een sterke mening. Wees je vaker bewust van het feit dat je het grootste deel van de tijd ook denkt in deze stereotypes. Niet per sé iets wat fout is, maar wel iets waarvan je je bewust moet zijn omdat je zo simpelweg tot foute en oneerlijke meningen en conclusies zult komen.

En nu is het wachten tot de Nederlandse tijdschriften ook iets meer aandacht zullen besteden aan interessante vrouwen (of mannen) in de Nederlandse politiek en zakenwereld in plaats van voornamelijk de entertainment industrie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *