SOLLICITEREN, WORKING GIRL

Recruitment trend: moet jij ook aan de video sollicitatie?

Moet jij ook aan de video sollicitatie?

Het AD kopte afgelopen weekend groot: “Het sollicitatiegesprek sterft uit”. Reden daarvoor? Grootmacht Unilever maakte bekend dat het nieuwe, jonge talenten enkel nog digitaal gaat werven. Door een selectie van online games, een video-sollicitatie en meer digitale praktijken wordt het recruitment traject voor de traineeships verkort van enkele maanden tot ongeveer twee weken. Het scheelt de recruiters namelijk ongelooflijk veel werk en bovendien gelooft Unilever ook dat vooroordelen van recruiters op deze manier zoveel mogelijk worden geëlimineerd. Hartstikke fijn natuurlijk, maar we zullen zien dat deze trend die we toch al steeds meer zien door waarschijnlijk flink een aantal bedrijven zal worden overgenomen. Moet jij ook aan de video sollicitatie? En hoe pak je dat in godsnaam aan?! Wij helpen je op weg.

Oke, video CV’s zijn dus booming. Challenge accepted. Ook wanneer er in de vacature waarop jij solliciteert niet expliciet gevraagd wordt om een video CV, kun je overwegen om er tóch één mee te sturen. Je valt gegarandeerd op tussen de andere kandidaten én de recruiter krijgt zo direct een goed beeld van hoe jij bent als persoon. Nu moet je alleen je filmpje nog even nailen. Zo pak je dat aan.

First things first

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je je basics op orde hebt. Filmen met je telefoon kan best, maar ook dan moet de kwaliteit wél perfect worden. Zorg er dus voor dat je voldoende licht hebt (film niet tegen het licht in, dan wordt je gezicht echt heel donker), en dat er geen achtergrondgeluiden te horen zijn. Check ook even of je stem niet heel hol klinkt in de ruimte waarin je filmt. Zet daarnaast je camera of telefoon ergens neer, zodat je niet aan het filmen bent alsof je een selfie maakt. Ga vervolgens dicht bij de camera zitten zodat je ogen goed te zien zijn, zo praten we in het echte leven ook het liefst met elkaar dus zul je ongemerkt al een betere indruk achterlaten bij degene die jouw filmpje bekijkt. Oh, en nette kleding natuurlijk. Dat je het filmpje in het comfort van je eigen huis opneemt hoeft niet te betekenen dat je je ook zo moet kleden.

Wat ga je vertellen?

In een video CV gaat het er niet om dat je gaat oplepelen wat je allemaal gedaan en bereikt hebt: dit vermeld je al in je geschreven CV die je alsnog gewoon meestuurt. Zie je video meer als een vervanging van je cover letter, en vertel dus kort wie je bent, wat jou typeert en waarom je graag wilt werken bij het bedrijf/de functie waarop je solliciteert. Alsof je je kort even voorstelt aan de recruiter, dus. De overige dingen die de recruiter wil weten komen in een eventueel persoonlijk gesprek wel ter sprake, voor nu is het belangrijk dat je het persoonlijk houdt en niet te langdradig en saai maakt. Zorg ervoor dat je sprankelt, dat je precies uitstraalt wat past bij het bedrijf en wat zij zoeken.

Keep it short and simple, vertel wat je hebt gestudeerd, over je werkervaring, het soort baan dat je zoekt en wat je sterke punten zijn.

Hoe creatief moet je zijn?

Het feit dat je een video CV maakt is op zichzelf natuurlijk al redelijk creatief. Je blijft echter sollicteren voor een serieuze baan, dus tenzij je echt solliciteert voor een baan in de creatieve sector, houd je het voor de rest vooral netjes. Dus geen gekke edit-probeersels en emoticons: simpel en basic zijn key. Let ook op je taalgebruik, dat moet echt passen bij het soort bedrijf waar je solliciteert. Een video CV maken betekent niet automatisch dat het gewenst is dat je in alles heel creatief en ‘anders’ bent: gedraag je zoals je je normaal gesproken zou gedragen tijdens een sollicitatie bij dit bedrijf. Probeer ook niet heel grappig over te komen wanneer je solliciteert voor bijvoorbeeld een financiële functie waarbij dit niet echt past.

En verder..?

Het is het leukst wanneer je per bedrijf waar je solliciteert een andere video maakt, zodat je deze en de voorbeelden die je erin gebruikt kunt aanpassen op de functie. Vervolgens kun je de video uploaden op Youtube, of gewoon los meeverzenden in een e-mail als bijlage. Wanneer je een algemene video gemaakt hebt, kun je de link ernaar toevoegen aan je LinkedIn profiel en je CV, zo is het écht een toevoeging aan je bestaande CV.

Eerder schreven we een artikel met daarin de do’s en don’ts voor het maken en versturen van een video CV, misschien heb je daar ook iets aan!

Veel succes, girlboss!

2 Comments

  1. Ik heb recent een video sollicitatie opgestuurd, maar wel omdat het voor die positie ergens “nodig” was om de nodige dosis creativiteit te tonen. Heeft me ook uren werk gekost en voorlopig enkel gehoord dat ze bezig zijn met alle mails te beantwoorden. Dus ik weet niet of het ook gewerkt heeft haha, maar het is inderdaad iets heel creatiefs en leuk op zich ook wel!

    Naomi in Wonderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *