AWAY FROM THE BUZZ, LIFESTYLE

CUBA TRAVEL GUIDE: AL ONZE REISTIPS

Reistips Cuba

Afgelopen November hebben mijn vriend en ik een droomreis gemaakt naar Cuba. Het stond bij ons beiden al een hele tijd op de bucketlist en eindelijk was het ook een goed moment om te gaan. Het was een prachtige reis en we zijn ontzettend blij dat we hem hebben gemaakt. Zeker omdat Cuba steeds opener wordt (Chanel hield er dit voorjaar zelfs een show!) en dus minder authentiek. Ben je ook van plan om naar Cuba te gaan of heb je gewoon zin om je te laten inspireren? Hier zijn al onze reistips voor Cuba!

Wanneer moet je gaan?
Wij hebben er heel bewust voor gekozen om in november te gaan. Dit is namelijk net na het orkaanseizoen (liever niet!), en vlak voordat het echte toeristenseizoen begint, dat is namelijk vanaf december ongeveer. De temperatuur was lekker en er waren niet enorm veel toeristen!

Hoe lang en hoe?
Wij zijn twee weken gegaan, omdat ik niet langer vrij kon krijgen van mijn werk. Het liefst waren we namelijk drie weken gegaan. Dit was perfect om het grootste deel van het eiland te zien, maar als je echt graag het hele eiland wilt zien dan raad ik echt drie weken aan. Langer is niet nodig. Korter kan, maar dan moet je erg selectief zijn in wat je wilt doen en zien. Wij hebben ervoor gekozen om niet een complete reis te boeken, gewoon omdat we daar niet zo’n fan van zijn. We hebben een auto gehuurd nadat we eerst een paar dagen in Havana waren geweest en zijn toen gaan rondrijden. Daarna zijn we nog een paar dagen naar de paradijselijke eilanden geweest. Daarvoor kan ik echter wel aanraden om het in Nederland al te boeken, aangezien het echt stukken duurder is om het ter plekke te boeken. En dan bedoel ik ook echt een STUK duurder. Er zijn daar namelijk enkel resorts om in te verblijven en die hanteren echt absurde prijzen, helaas.

Reistips Cuba
Reistips Cuba

Waar verblijven?
Zoals ik al zei, wij hebben geen complete reis geboekt maar gewoon een retourticket met KLM. We hebben ervoor gekozen om te verblijven in zogenaamde Casas Particulares. Dit zijn een soort Bed & Breakfasts die gerund worden door de lokale bevolking. Ze moeten hiervoor echter een vergunning hebben van de overheid en er zijn strenge controles op. Wij hadden alleen de eerste van tevoren gereserveerd via internet, aangezien we overal hadden gelezen dat de mensen van de casas je altijd kunnen doorverwijzen naar hun kennissen in andere steden. Schrik niet als van tevoren via internet blijkt dat er haast niets meer beschikbaar is. Dat hadden wij ook en we zagen de bui al hangen… maar we hebben geen enkel probleem gehad! Je kunt er ook voor kiezen om een strandvakantie te houden en dan kom je waarschijnlijk uit op een resort. Dat kan natuurlijk als je er puur heen gaat voor de prachtige stranden, maar persoonlijk vind ik het ontzettend zonde om de geweldige cultuur daardoor compleet te missen! Juist door bij mensen in huis te verblijven maak je het ‘echte’ Cuba mee, we hebben dan ook geweldige gesprekken gehad met de mensen van de casa’s. Op hotels moet je je hoop ook niet vestigen in Cuba. Dit zijn namelijk vrijwel allemaal zogenaamde staatshotels, die gerund worden door de overheid. Vaak zijn dit massieve betonnen bunkers zonder enige sfeer. Echt geen aanrader dus.

Reistips Cuba

Onze route
Wij kwamen op zaterdagavond aan in Havana en sliepen daar in Casa Blanca. We zijn daar tot dinsdag gebleven en hebben toen onze auto opgehaald – die hadden we wel in Nederland al gehuurd. Havana vonden we leuk, maar minder speciaal dan we hadden verwacht. We hebben hier een typische old-timer rit gemaakt en verder gewoon lekker gedwaald door de stad. Dinsdag zijn we richting onze tweede stop, Viñales, gereden. Onderweg reden we langs Las Terrazas, een natuurpark, waar we stopten bij een grote waterval met een klein poeltje waar je kon zwemmen. In Viñales hadden we twee overnachtingen. De dag erna gingen we paardrijden over de tabaksvelden, waar Viñales bekend om staat. We hadden een privé rit, wat maar 5 euro per persoon per uur kostte. Tijdens de rit stopten we om een demonstratie van het maken van echte Cubaanse sigaren te zien. De dag erna, met veel spierpijn, reden we verder in de richting van het oosten. Daarvoor moesten we eerst weer terug naar Havana, want er loopt eigenlijk maar één ‘snelweg’ door Cuba. Die zit inderdaad vol met gaten, zoals je misschien wel eens gehoord hebt.

Reistips Cuba
Reistips Cuba
Reistips Cuba

We reden door naar Cienfuegos, als tussenstop. In Cuba is er namelijk één ding wat niet verstandig is, en dat is rijden in het donker. De onverwachte kraters in het wegdek en het gebrek aan straatverlichting maakt dat dit echt geen doen is. Als je bijvoorbeeld een lekke band krijgt dan kun je echt geen kant op. Cienfuegos is niet heel erg bijzonder en we hebben hier dan ook maar één nacht geslapen. De volgende dag zijn we doorgereden naar Trinidad, een prachtige stadje dat op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Het doet erg Europees aan, wat kan kloppen door de Portugese invloeden van vroeger. Onderweg hebben we gepicknickt op één van de vele prachtige strandjes waar we langskwamen aan de zuidkust van het eiland. We sliepen hier in het huis van een oud vrouwtje dat perfect Engels sprak. Wat bleek? Ze had jarenlang in New York gewoond! In Trinidad zijn we van alle plaatsjes het langst gebleven, namelijk 3 dagen. We zijn onder andere naar Salto del Caburni geweest, in het natuurpark Topes de Colantes. Hier hebben we wederom gezwommen bij watervallen – seriously, a dream come true! De dag erna zijn we doorgereden naar Morón voor onze allerlaatste tussenstop voordat we naar de eilanden zouden gaan. Onderweg zijn we langs wat mooie plekken gereden en hebben we gewoon enorm genoten van de rit er naartoe. In Morón hebben we de heerlijkste pizza gegeten en daarna ook nog eens bij de casa waar we logeerden. Morón zelf is een vrij lelijke stad en veel toeristen gebruiken het dan ook puur als laatste stop voordat je de tolweg op gaat richting de eilanden.

Reistips Cuba
Reistips Cuba
Reistips Cuba

De eilanden. Vanaf het begin hadden we voor onszelf bepaald dat we iets langer dan een week wilden gaan rondreizen en dan de laatste dagen wilden ontspannen op één van de prachtige stranden van Cuba. Die zijn namelijk echt als een paradijs. Als je je afvroeg waar die Windows achtergronden altijd gemaakt worden? Nou, dat moet wel op Cuba zijn. Veel toeristen gaan naar Varadero voor de mooie, brede stranden en omdat het dicht bij Havana ligt. Wij hebben er daarom bewust voor gekozen om niet daarheen te gaan maar naar de iets exclusievere eilanden ten noorden van Cuba. Cayo Coco (letterlijk kokosnooteiland, hoe awesome?!) en Cayo Guillermo. Zoals ik zei kun je hier alleen komen via een tolweg en de ‘gewone’ Cubanen mogen hier niet komen, alleen wanneer ze er bijvoorbeeld werken en dus een vergunning hebben. Ongelooflijk maar waar. De weg er naartoe is adembenemend, aangezien je gewoon over een weg midden door de oceaan rijdt. Veel resorts op Cayo Coco zaten al vol en we zijn doorgereden naar Cayo Guillermo waar we uiteindelijk hebben verbleven in het Melia Sol Cayo Guillermo. We waren een godsvermogen kwijt maar hebben wel een paar heerlijke dagen gehad. Ik ben helemaal geen fan van all inclusive resorts, maar je hebt eigenlijk geen andere keus wanneer je naar het strand wilt op Cuba. Desondanks hebben we het er heerlijk gehad. We zijn ook een dag naar de punt van het eiland gereden, naar Playa Pilár. We hadden al van meerdere Cubanen deze tip gehad omdat het het állermooiste strand van heel Cuba moest zijn. Nou, dat was absoluut niet gelogen. Ik heb nog nooit zo’n mooi strand gezien. Azuurblauwe zee, kraakhelder wit zand, hemelbedden die je kon huren en mojito’s voor 1,50 euro. En het mooiste? Er waren misschien 20 andere mensen. Paradise!

Reistips Cuba
Reistips Cuba

Eten & drinken
Van het eten moet je in Cuba vooral niet al te veel verwachten, je gaat namelijk geheid teleurgesteld worden. In de restaurants in Havana was zo ongeveer de helft van wat er op de kaart stond niet beschikbaar en kwam je 9 van de 10 keer uit op rijst met wat kip. De mojito’s zijn er natuurlijk in overvloed en die kun je dan ook op ieder terras bestellen. In sommige restaurants zijn ze zelfs goedkoper dan gewoon drinken. Veel van de casa’s bieden ook ontbijt en avondeten aan, vaak is dit een veel betere optie! De Cubanen koken heerlijk voor je en je weet niet waarom je ooit het idee had om buiten de deur te gaan eten ;). Trinidad was eigenlijk de eerste stad waar we het eten echt lekker vonden. Je merkte de Europese invloeden enorm wat dat betreft.

Ben je van plan een reis naar Cuba te boeken en heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de comments en ik zal ze beantwoorden!

Meer reisverslagen lezen? Lees hier over onze trip naar IJsland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *