BOOK CLUB, LIFESTYLE, SEXY SCIENCE

REVIEW | NOOIT MEER TE DRUK VAN TONY CRABBE

Nooit meer te druk Tony Crabbe

Het is je vast niet ontgaan dat ‘druk zijn’ tegenwoordig haast een graadmeter van succes is. Hoe drukker een persoon is, hoe succesvoller we denken dat deze persoon is. Tony Crabbe schreef er een boek over, want eigenlijk is het allemaal te gek voor woorden, die alsmaar groter wordende drukte. Bovendien, zo meent hij, kun je je beter onderscheiden op andere manieren dan productiviteit en efficiëntie. Dat tijdperk is voorbij, en heette de industriële revolutie. Het is tijd voor iets nieuws. Als er één boek is dat je dit jaar moet lezen en dat super actueel is, dan is het Nooit meer te druk.

Hoe vaak merk je zelf niet dat je bijna bezwijkt onder de drukte? Je legt jezelf steeds meer op: lang blijven zitten op kantoor om maar zoveel mogelijk gedaan te krijgen, netwerk evenementje hier, borrel daar, ondertussen wil je ook yoga volgen – want dat doet iedereen – en moet je de nieuwste series gezien hebben om erover mee te kunnen praten. Daarnaast legt de maatschappij je ook nog eens druk op, en hoogstwaarschijnlijk je manager ook. Kortom: het is niet gek dat je je zo nu en dan overwhelmed voelt door alles wat je moet.

Wat doe je eraan?

Een van de belangrijkste punten die Tony noemt in zijn boek is het feit dat je beter kunt concurreren op kwaliteiten dan op productiviteit. Tegenwoordig kan en wil (bijna) iedereen hard werken en in de huidige maatschappij is dit eigenlijk niet meer een manier om jezelf te onderscheiden, om op te vallen, en zo carrière te maken en/of succesvol te zijn. Bovendien kunnen we ‘succesvol’ beter anders gaan definiëren. Hij ziet succesvolle mensen als mensen die tijd hebben voor familie, vrienden en hobby’s naast hun goedlopende carrière. Succesvol word je, meent hij, door enerzijds jezelf te onderscheiden door je kwaliteiten en, anderzijds door júist meer tijd en aandacht te besteden aan familie en vrienden. Door te bedenken waarmee jij je écht kunt onderscheiden en daar meer tijd voor vrij te maken zul je uiteindelijk verder komen dan door als een typemachine je mailbox dagelijks leeg te typen. Dat voelt productief, maar eigenlijk heb je dan vrij weinig verricht behalve heel korte termijn doelstellingen halen. Het draagt niet of nauwelijks bij aan de langere termijn doelstellingen van zowel jij als het bedrijf.

Door bijvoorbeeld minder vergaderingen en meetings in te plannen, en dagelijks een momentje te reserveren voor het werken aan jouw ‘projectje’, kun je veel verder komen. Door bijvoorbeeld ‘s ochtends eerst 30-45 minuten hieraan te werken, vóórdat je je mailbox opent zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk progressie boekt op de vlakken waarmee jij je kunt onderscheiden. Zo is het boek opgedeeld in 3 gedeeltes: Beheersing, waarin Tony je tips geeft over het structureren en relativeren van de ‘drukte’, Onderscheiding, waarin hij ingaat op het primaire idee van het boek wat ik zojuist omschreef, en als laatste Betrokkenheid, wat ingaat op het bijstellen van je focus van materialisme naar relaties en inhoud. Uiteindelijk kom je uit bij stukken over geluk, en hoe hij denkt dat we dat kunnen bereiken.

Al met al is ‘Nooit meer te druk’ een heel compleet boek over een modern probleem dat helaas steeds groter lijkt te worden. Nooit meer te druk is haast een handleiding over hoe terug te gaan naar je ‘echte zelf’, een survival gids voor de moderne bedrijfscultuur. Voor ons allemaal die gehersenspoeld zijn door de ‘meer-meer-meer’-maatschappij. Klinkt dat dramatisch? Wellicht wel een beetje. Toch zijn er niet voor niets zoveel mensen met een burn out, en kan dit boek een belangrijke bijdrage leveren aan hoe jij je leven en carrière voor je ziet en inricht.

Je koopt ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe voor €17,99 via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *