LEADING LADIES, WORKING GIRL

HOE SARA BLAKELY HET IMMENS SUCCESVOLLE SPANX STARTTE

sara blakely Spanx

Sara Blakely is niet een naam die bij velen van ons direct een belletje zal doen rinkelen. Noemen we ‘Spanx’, dan zal dat wel anders zijn. Ja inderdaad, van het figuurcorrigerende ondergoed waar niemand meer zonder kan bij het dragen van een strak jurkje, hoe slank en strak ook. En juist daarom werd Spanx, opgericht door Sara Blakely, een miljoenenbedrijf. Hoe heeft ze dit voor elkaar gebokst?

Al op haar 29e besloot Sara dat er iets anders moest in haar leven. En in het leven van vele andere vrouwen. Met 5,000 dollar van haar spaarrekening besloot ze iets te gaan creëren wat onder strakke, witte kleding gedragen kon worden. Tot dan toe was ze twee keer gezakt voor het toelatingsexamen om advocaat te worden en had ze zeven jaar lang fax machines verkocht als deur-aan-deur verkoopster. Niet precies de carrière die ze voor zichzelf in gedachten had gehad.

Ze zegt dan ook dat het geheim achter haar succes ‘falen’ is. Al toen ze een klein meisje was vroeg haar vader Sara en haar broer ‘s avonds bij het avondeten waar ze die dag in gefaald hadden. Niet omdat het een intens gemene man was die genoot van zijn falende kinderen, maar om ze aan te moedigen en te leren dat falen niet erg is, zo lang je er iets van leert. Velen van ons zijn bang te falen en kiezen daarom vaak voor de veilige optie.

Een heel jaar lang vertelde ze vrijwel niemand over waarmee ze bezig was, totdat ze een prototype ontwikkeld had waar ze 100% tevreden over was en compleet achter stond. Toen pas riep ze al haar vriendinnen bijeen om ze te vertellen dat ze een totaal andere, nieuwe weg in zou gaan slaan en vertelde ze hen over haar idee voor Spanx.

Weekenden lang spendeerde ze aan het 5,5 uur op en neer rijden naar de plekken waar de grootste lingerie wholesalers hun kantoren hadden en toen was het moment daar: ze mocht ‘op gesprek’ bij de inkopers van het grootse Neimann Marcus. Ze vloog erheen met haar producten in haar rode rugzak – een restant van haar studententijd-, ondanks het feit dat haar vrienden haar smeekten een dure designer tas te kopen en die de volgende dag terug te brengen. Tijdens het gesprek merkte ze dat ze de aandacht van de inkoopster aan het verliezen was. Daarom haalde ze haar over mee te komen naar de badkamer, waar ze haar eigen broek uittrok, een Spanx aan trok om er vervolgens een witte broek overheen aan te trekken. Letterlijk met de billen blootgaan heeft blijkbaar gewerkt, want vanaf dat moment lag Spanx bij 7 Neiman Marcus warenhuizen in Amerika.

Daarna waren er nog genoeg hobbels te nemen, maar in 2012 werd Sara Blakely door Forbes Magazine uitgeroepen tot ‘s werelds jongste self made miljardair. In haar eigen woorden: “I did not have the most experience in the industry or the most money,” Blakely recalled on stage of those first tough years. “But I cared the most.” Dat is er één om te onthouden, samen met het feit dat het goed en niet beschamend is om stil te staan bij de momenten waarop je faalt in iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *