BEAUTY, LOOKS

Bescherm jij je huid al tegen luchtvervuiling?

skincare-luchtvervuiling-2
Photo: Molly Rustas

Je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf is al langere tijd een focuspunt in de beauty industrie. Denk alleen al aan de ‘trend’ om SPF aan alle mogelijke soorten producten toe te voegen. Een hartstikke goede toevoeging natuurlijk, met als doel je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon en bijbehorende risico’s als huidschade, huidziektes en rimpels. Natuurlijk zijn zonnestralen niet de enige invloed van buitenaf die grote impact heeft op de kwaliteit van je huid. Wat dacht je namelijk van luchtvervuiling? De nieuwste hype in beautyland is om je hier tegen te wapenen.

Dat luchtvervuiling een slechte invloed heeft op onze gezondheid is al langer bekend. Zo kan het zelfs het proces van ouder worden versnellen en een oorzaak van kanker zijn. Recentelijk wordt er ook meer onderzoek gedaan naar de effecten van luchtvervuiling op de huid. Volgens dermatoloog Amy Wechsler, adviseur van Chanel, “breken moleculen en oxidanten uit vervuilde lucht het collageen in de huid af en kan het zelfs schade aan het DNA veroorzaken. Dit kan vervolgens weer rimpels en bijvoorbeeld huidkanker veroorzaken”. “Niet alleen de grote steden kampen met dit probleem”, aldus Elizabeth Tanzi, assistent clinical professor Dermatologie aan de George Washington Universiteit. “Vervuiling is een schadelijk bijproduct van onze industriële maatschappij, waar heel de wereld mee dealt momenteel”, zegt ze verder.

Vrije radicalen en fijnstof

De grootste boosdoeners in deze luchtvervuiling zijn de instabiele vrije radicalen, die gevormd worden tijdens blootstelling aan vervuiling. Deze vrije radicalen kunnen geneutraliseerd worden door middel van anti-oxidanten, zodat zij de huid niet kunnen beschadigen. De sleutel zou zitten in een nieuwe samenstelling van al langer gebruikte ingrediënten in skincare om zo een barrière te bouwen en de huid te beschermen.

Een algemeen bekende term in combinatie met luchtvervuiling is ‘fijnstof’. Dit zijn heel kleine stofdeeltjes die in de lucht zitten en die via je poriën je huid kunnen binnendringen. Het legt als het ware een heel dun laagje over je huid met als gevolg huidveroudering en een grauwer uitziende huid.

Jouw nieuwe skincare routine

Om de huid te gaan wapenen tegen deze schadelijke invloeden, is het van belang dat er een soort barrière gebouwd wordt. Een dun laagje dat voorkomt dat de schadelijke stoffen je huid binnendringen. Aan de basis hiervan staat nog steeds onze vertrouwde SPF, wat je beschermt tegen de straling van de zon.

Een aantal merken heeft nu ook specifiek producten uitgebracht tegen luchtvervuiling. Onder andere Clinique, Dermalogica, Philosophy, Lancôme en Kiehl’s hebben producten op de markt die de effecten van gifstoffen uit de lucht moeten tegengaan. Niet de minste namen dus. In veel van deze producten wordt houtskool gebruikt, wat fijnstof en andere schadelijke deeltjes als ‘een magneet’ naar zich toe zou moeten trekken. Daarnaast moet het een soort filter vormen voor je huid, wat het beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, in dit geval dus luchtvervuiling.

skincare-tegen-luchtvervuiling

Clinique City Block, Dermalogica Charcoal Rescue Mask, Kieh’l Pollutant Defending Mask, Lancôme Energie de Vie gezichtslotion, Philosophy Take A Deep Breath.

Marketing die slim inspeelt op een nieuwe ontwikkeling, of écht ons nieuwe wapen in de moderne tijd… het antwoord moeten we je nog even schuldig blijven. We horen wel graag of jij ervaring hebt met deze producten en hoe je denkt over deze nieuwe trend!

*Bronnen: Vogue.com, NuvoMagazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *