WORKING GIRL

SNEL GESTRESST? ZO WORD JE VEERKRACHTIGER

Word veerkrachtiger met minder stress

Misschien heb je altijd al geroepen dat je zo stressbestendig bent, maar ben je erachter gekomen dat dit toch tegenvalt. Misschien heb je altijd al van jezelf geweten dat veerkrachtigheid niet je sterkste eigenschap is. Hoe dan ook; wanneer je eenmaal begint met een echte, vaste baan zul je erachter komen dat stressbestendigheid ineens toch een andere betekenis voor je krijgt. Het corporate leven staat nu eenmaal bekend om de hoge druk en verwachtingen, vaak lange werktijden en, voor sommigen, weinig slaap en rust. Wanneer je niet te snel in de stress schiet help je jezelf enorm en zul je zien dat alles ineens een stuk draaglijker wordt. Maar hoe word je veerkrachtiger?

Zeker de laatste jaren is stress een enorm, veelvoorkomend probleem en dan met name onder jonge mensen. De burnouts vliegen je om de oren en hoewel je een afkeer hebt van het modewoord, moet je soms bekennen dat ook jij er aardig wat trekjes van begint te vertonen.

Leer situaties aanvaarden

De belangrijkste eigenschap van veerkrachtige mensen is dat ze heel gemakkelijk een lastige situatie kunnen aanvaarden. Hoe meer je je verzet tegen moeilijkheden, hoe hardnekkiger ze zullen worden en hoe meer last je er ook van ervaart. Door je te beseffen dat je altijd moeilijkheden zal blijven tegenkomen in je leven kun je jezelf trainen om vaker zo’n houding aan te nemen. Probeer je zo min mogelijk te focussen op eventuele gevolgen van een negatieve gebeurtenis. Veel van je ideaalbeelden zijn nu eenmaal niet haalbaar, wanneer je dat weet los te laten ben je al een heel eind. Houd er rekening mee dat er altijd negatieve dingen kunnen en zullen gebeuren in je leven. Dat hoort er nu eenmaal bij. Accepteer het en vind een manier om ze zo snel mogelijk op te lossen, om te zetten in iets positiefs of weer achter je te laten. Dat betekent overigens niet dat je negativiteit moet negeren, dat is iets heel anders dan accepteren namelijk.

Vertaal tegenslagen naar een doel

Je kunt de negatieve gebeurtenissen in je leven breed gaan uitmeten en je dagen vol zelfmedelijden slijten totdat er betere tijden voor je aanbreken. Je kunt echter ook het heft in eigen handen nemen en in iedere tegenslag een doel proberen te zien. Word je ontslagen? Tijd om een baan te vinden die beter bij je past dan de vorige! Loopt een project niet zoals gepland? Wat kun je ervan leren zodat het volgende project wél vlekkeloos zal verlopen? Zo is er voor elke kleine én grote negatieve gebeurtenis wel iets te verzinnen.

Minder deadlinestress

Heb je vooral veel stress van deadlines? Dit komt eigenlijk niet door de deadline zelf, maar je de constante twijfels of je het wel of niet zult gaan halen. Je gaat erover klagen bij anderen, wordt aangestoken door het geklaag van anderen, en zo wordt het een neerwaartse spiraal waarbij je stress steeds groter wordt. Door telkens wanneer je jezelf betrapt op geklaag of negatieve gedachtes en twijfels met betrekking tot een deadline jezelf hier overheen te zetten, zul je merken dat alles een stuk draaglijker wordt ineens. Geef er simpelweg geen tijd en energie aan, maar gebruik die om werk te verzetten om die daadwerkelijke deadline gewoon te halen! Het klinkt misschien makkelijk gezegd, maar het is echt zo dat je jezelf op die manier kunt trainen. Klagen en twijfelen kost enorm veel energie en beïnvloedt ook je gedachtenpatroon op een heel negatieve manier.

Relativeer je veeleisende manager

Is het vooral je veeleisende manager die jou stress bezorgt? Probeer dit dan eens te relativeren: grote kans dat hij of zij vastzit in de gewoonte om zich zo te gedragen. Een rol. Dat betekent ook dat ze zo veeleisend is naar je andere collega’s en dat je het dus vooral niet persoonlijk moet opvatten. Bedenk je daarnaast dat veeleisende personen waarschijnlijk wél het beste in jezelf naar boven halen – mits de kritiek constructief is natuurlijk. Wanneer je je telkens wanneer iets niet goed genoeg is beseft dat dit ervoor zorgt dat jij de best mogelijke prestaties levert, zul je waarschijnlijk een stuk beter om kunnen gaan met de veeleisendheid van je manager!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *