SOLLICITEREN, WORKING GIRL

Sollicitatievragen over je persoonlijkheid: zo weet jij het perfecte antwoord!

vragen-persoonlijkheid-sollicitatie
Foto: Brooke Testoni

De lastigste vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn misschien wel de vragen over je persoonlijkheid. Want ja, welke rol neem jij eigenlijk aan in een team en wat draag je individueel en als onderdeel van een team bij aan de organisatie? Ookal zijn veel van ons waarschijnlijk zelfbenoemd psycholoog, het is nog niet zo makkelijk om zelf iets van je persoonlijkheid te vinden en dat vervolgens een beetje handig te verwoorden tijdens je sollicitatie.

Bij sommige bedrijven moet je als onderdeel van de selectieprocedure een persoonlijkheidstest doen die je hier enorm bij kan helpen. Aan de hand van een aantal vragen wordt er een profiel geschetst van jouw karaktereigenschappen en hoe je reageert op bepaalde situaties. Vervolgens kun jij dit gebruiken als basis voor de gesprekken die later in het sollicitatieproces plaatsvinden. Hoef jij geen persoonlijkheidstest te doen? Dan is het heel handig om er zelf één te doen om je voor te bereiden op de vragen van de recruiter!

Jung Personality Test

De Jung Personality test is zo’n test die je gemakkelijk zelf kunt maken en die je helpt inzicht te geven in jouw karaktereigenschappen. Aan de hand van 60 vragen wordt er een profiel geschetst. Bij mij kwam er bijvoorbeeld het profiel INFP uit, wat staat voor introvert, intuitive, feeler, perceiver. Na een korte uitleg over wat deze woorden in dit geval inhouden, volgt er een uitgebreide beschrijving van dit persoonlijkheidstype, wat deze types vaak toevoegen in een bedrijf en in een team. Bij mij kloppen heel veel van de dingen die genoemd worden, en daarom kan ik deze uitgangspunten prima gebruiken om vragen te beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek!

Bedenk bij de uitkomsten verschillende situaties waaruit naar voren kwam dat jij inderdaad op een dergelijke manier reageert of dat je daadwerkelijk die punten kunt toevoegen aan een bedrijf of team. Zo onderbouw je je argument tijdens je gesprek en ben je voorbereid op de vraag van de recruiter, die ongetwijfeld zal doorvragen naar voorbeelden!
Je doet de test hier!

2 Comments

  1. Ik heb de test gedaan, het komt me best bekend voor! Ik ben een Extravert-iNtuitive-Feeler-Judger haha! En wat had jij Marle?
    XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *