WORKING GIRL

MET DEZE TIPS MAAK JE EEN WERK TRIP EEN SUCCES

Tips voor je eerste zakenreis

Je eerste zakenreis? Dat is best spannend! Op zich is de reis zelf natuurlijk niet eens zoveel anders dan wanneer je zelf op reis gaat, maar grote kans dat je je toch wat zenuwachtiger voelt dan normaal. Hoe bereid je je goed voor, zorg je dat je zo min mogelijk stress hebt zodat je zoveel mogelijk kunt genieten van deze mijlpaal?! Voorbereiding is natuurlijk altijd een belangrijk puntje, bij een zakenreis nog meer dan normaal: er zijn namelijk andere mensen van jou afhankelijk en het is natuurlijk het perfecte moment om de indruk die je manager van je heeft te beïnvloeden. Met deze tips wordt jouw eerste zakenreis een succes.

Begin met een goede planning

Deze is nogal obvious, maar waar je vooral aan moet denken is dat je de meetings tijdens je eerste zakenreis niet te krap achter elkaar plant. Als je enige zeggenschap hebt in de agenda van je zakenreis, zorg er dan voor dat je een beetje ademruimte hebt. Je bent – waarschijnlijk – in een stad die je niet kent, en dus nemen bepaalde dingen meer tijd in beslag. Neem lekker een taxi en huur niet zelf een auto en zorg er vooral voor dat je voor- en na je vlucht tijd hebt om even tot jezelf te komen, rustig van of naar het vliegveld te gaan en dat je tijd hebt om jezelf bijvoorbeeld even op te frissen en om te kleden. Wanneer alles krap na elkaar gepland is, is je tripje wel heel efficiënt, maar wanneer je constant stress hebt zul je niet het meeste uit deze reis halen, laat staan er ook een beetje van kunnen genieten. Schat in dat alles langer duurt dan je zou verwachten en je bent al een heel eind in je planning!

Zorg voor je spoedjes

Er is niets vervelenders dan wanneer je tijdens je trip constant gestoord wordt door collega’s die tegen problemen aanlopen omdat jij dingen niet goed afgerond/geregeld hebt voor je vertrek. Dat is vervelend voor hen, omdat zij er nu mee zitten, maar voornamelijk voor jou omdat ze telkens contact met je moeten opnemen en jou dus eigenlijk afleiden van het doel van je reis. Daarnaast geeft het natuurlijk gewoon geen goed beeld van jou naar je manager. Zorg dus dat je zoveel mogelijk dingen voor vertrek afgerond hebt of dat mensen weten dat je dit na je reis weer gaat oppakken en je voorkomt een hoop problemen! Een goede planning vóór vertrek is dus haast nog belangrijker dan de planning van je reis zelf!

Denk na over je bagage

Zorg ervoor dat je voor alle gelegenheden iets geschikts bij je hebt, zonder je halve kledingkast in te pakken. Dat klinkt als een challenge, niet? Vraag van te voren bij collega’s of je manager na wat de dresscode is van de plek/kantoor waarheen je gaat. Is dat ongeveer hetzelfde als thuis of misschien heel anders? Met dat in je achterhoofd kun je een aantal mogelijke outfits uit je kast selecteren. Het is sowieso verstandig om voor iets veiligere opties te kiezen dan je thuis draagt, zelfs als de dresscode erg overeen komt. Voornamelijk bij casual dresscodes is het toch net wat handiger als je iets representatiever en misschien minder fashion-forward voor de dag te komen in een nieuw kantoor. Selecteer van tevoren dus mogelijke outfits zodat je zeker weet dat alles bij elkaar past, je niets vergeet en niet teveel dingen meeneemt. Nette platte schoenen zijn ook echt een must want waarschijnlijk zul je veel moeten lopen en niet alles altijd maar op je hakken willen doen.

Qua handbagage is het lekker cliché om te zeggen, maar neem de essentials mee in je cabinebagage. Grote kans dat je alleen met handbagage vliegt, maar mocht dat niet zo zijn dan is dit in het geval van een zakenreis toch ook wel echt een gouden tip. Dus: schoon ondergoed, make-up en je outfit voor de eerste dag. Mocht je koffer kwijtraken dan bespaar je jezelf in ieder geval een hoop stress; je hoeft immers niet hals over kop op zoek naar een nieuwe, representatieve outfit terwijl de winkels misschien al dicht zijn, óf op kantoor te verschijnen in je vliegoutfit. Doen dus.

Breid je netwerk uit

Je buitenlandtripje is de perfecte kans om je netwerk uit te breiden en bovendien een kans die niet iedereen zomaar krijgt. Maak er dus gebruik van! Neem van tevoren, of op je eerste dag daar, de tijd om face-to-face meetings te organiseren met je collega’s daar, zo krijg je een beter beeld bij de personen met wie je normaal gesproken alleen telefonisch of via de mail contact hebt. Bovendien zul je merken dat jullie samenwerking voortaan een stuk effectiever wordt, gewoon omdat je een beter beeld hebt van met wie je te maken hebt. Hoe sterker je connecties met collega’s op andere kantoren en partnerkantoren is, hoe sterker je positie binnen het bedrijf ook wordt.

En bovenal: geniet van je eerste zakenreis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *