LIFESTYLE, WORKING GIRL

3 TIPS VOOR EEN IJZEREN DISCIPLINE

Tips voor goede discipline

Vanochtend had ik het fantastische idee om te gaan hardlopen langs het Garda meer. Want, wat excuus heb je nog wanneer je praktisch buiten leeft, het weer – mits je ‘s ochtends vroeg gaat – geen excuus mag zijn én je bovendien nog een mooi kleurtje kunt opdoen als bijverdienste? Inderdaad. Vol goede moed trokken we de hardloopschoenen aan om binnen 100 meter me alweer herinnerde waarom ik zo’n bloedhekel heb aan hardlopen en m’n smeekte om te stoppen. Tijd voor een lesje discipline.

Waar ik altijd dacht over een vrij goede discipline te beschikken kom ik mezelf met dit soort dingne toch keer op keer tegen. Gewoon omdat het simpelweg niet bij me past, of heeft het misschien meer te maken met het feit dat andere dingen me altijd vrij gemakkelijk af zijn gegaan waardoor het ook gemakkelijker is om door te zetten en jezelf te motiveren omdat je weet dat je je einddoel kunt halen? Dat ik gewoon weinig discipline heb zodra ik merk dat iets me écht veel moeite zal gaan kosten? Dit geldt natuurlijk niet alleen voor sporten, maar discipline komt overal om de hoek kijken: doorzettingsvermogen is misschien wel de belangrijkste eigenschap voor een succesvolle carrière. Tijd dus om die zelfdiscipline wat aan te scherpen!

Stel jezelf haalbare doelen

Waar veel mensen de fout ingaan is zichzelf enorme doelen te stellen die ze misschien sowieso al nooit waar zouden kunnen maken. We zullen de laatsten zijn die groots dromen en grootse doelen zullen ontmoedigen; anders kom je nergens, maar wanneer het neerkomt op discipline om die doelen te bereiken is het goed dit op te splitsen in behapbare tussendoelen die haalbaar zijn binnen een bepaalde periode. Zo zul je veel gemotiveerder zijn en duidelijker voor ogen hebben welk werk je zult moeten verzetten om de doelen te halen, waardoor je uiteindelijk echt dichterbij het grote doel zult komen. Veel mensen maken de fout door enkel aan dat grote doel te denken waardoor ze met van alles en niets bezig zijn en bovendien het gevoel hebben nauwelijks vorderingen te maken. Je zult merken dat dit de belangrijkste sleutel is tot een goede discpline.

Just do it

Nike had eigenlijk geen treffender slogan kunnen bedenken. Dit is namelijk echt waar het op neer komt. In principe is het zó simpel als wat: begin gewoon (en maak het af). Als je dit vertaalt naar alledag, komt het er vooral op neer dat je jezelf zo min moglijk tijd moet geven om je te bedenken en excuses te verzinnen. Wanneer je bijvoorbeeld direct wanneer je wakker wordt of thuis komt uit werk je hardloopschoenen aantrekt en naar buiten gaat heb je eigenlijk weinig bedenkruimte om het uit te stellen. Simpelweg niet teveel nadenken kan je soms enorm helpen. Waarschijnlijk meer dan je denkt. Dit geld natuurlijk ook voor taken op je werk, misschien de wat saaiere routineklusjes die je altijd uitstelt maar die je wél problemen geven wanneer je ze niet op tijd doet: just do it, girl. Soms is het zo simpel als dat.

Train jezelf

Het hebben van discipline begint met de kleinste dingen. De dagelijkse taakjes waarin je geen zin hebt om ze uit te voeren. Misschien hebben ze geen super grote gevolgen (bijvoorbeeld: je gooit je vuile kleding nooit in de wasmand en nu is je lievelingsjurk op de dag dat je een belangrijke presentatie moet geven niet schoon), maar dit is natuurlijk wel waar het begint. Hoe kun je van jezelf verwachten dat je taken die grootse discipline vereisen (een bepaald project p je werk of bijvoorbeeld gezonder en sportiever leven) wél kunt volbrengen wanneer je nog niet de discipline kunt opbrengen om je rekeningen op tijd te betalen? Train jezelf dus door even een moment te nemen en na te denken over welke kleine taakjes jij vaak laat versloffen en deze vervolgens de komende tijd consequent aan te pakken. Misschien app jij je vrienden altijd heel laat terug, is je huis vaak een troep, vergeet je mensen terug te bellen, de rekeningen te betalen of bestanden in de juiste mappen op te slaan. De komende maand ga je jezelf trainen om dit soort zaken wél direct te fixen (lees hier onze gouden tip over de 1-minuut regel!), je zult vanzelf merken dat je dan ook voor grotere dingen meer discipline zult kunnen opbrengen!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *