LIFESTYLE, OFF-DUTY

MEER BOEKEN LEZEN: MET DEZE TIPS LUKT HET!

Meer boeken lezen doe je zo

Lezen is heerlijk, maar op de één of andere manier vinden we het vaak lastig om er tijd voor te vinden. Voor je gevoel kom je er nooit aan toe, terwijl je blijkbaar wel genoeg tijd hebt om tot in den treure meermaals per dag je Facebook en Instagram feed te bekijken. Hoe komt dat toch? En belangrijker: hoe kun je weer tijd vrij maken om meer te lezen? Want als er één ding zeker is, dan is het dat je enorm ontspant wanneer je leest en je stress niveaus verbazingwekkend snel dalen. Een ideale manier om te ontspannen na een stressvolle werkdag dus!

Waarschijnlijk heeft het voornamelijk te maken met het feit dat we tegenwoordig zo enorm veel prikkels om ons heen hebben. Terwijl jij dit stuk leest is de kans groot dat je al meerdere malen afgeleid bent door een bliepje van een ander tabblad of je telefoon. Zelfs zonder dat je het door hebt. Er zijn veel onderzoeken naar de aandachtsspanne van de mens en hoe deze verandert door het digitale tijdperk. Tegenwoordig vinden we het blijkbaar enorm lastig om ons langere tijd op één taak te focussen, bijvoorbeeld het lezen van een tekst. In 2012 konden we ons gemiddeld nog zo’n 12 seconden achter elkaar op één taak focussen, in 2016 is deze aandachtsspanne gezakt naar zo’n 9 seconden! En dat schijnt dan weer minder te zijn dan een goudvis… Tja.

De prikkels de baas

Goed, het is dus vooral zaak om de prikkels de baas te blijven. Als je echt een avondje of bijvoorbeeld zondagochtend wilt lezen, dan kun je er gewoon voor kiezen om je telefoon bijvoorbeeld in een andere (hoek van de) kamer te leggen. Zo kun je hem niet uit automatisme elke X aantal minuten pakken om even te kijken of je een nieuwe melding hebt. Het grootste deel van je prikkels neem je hier al mee weg. Als je verder ook nog eens op een rustige, ontspannen plek gaat zitten zou het op zich niet ál te veel moeite meer kosten om je te focussen op je boek. Ook geeft het jezelf veel rust om een fysiek boek te lezen in plaats van via je telefoon of een e-reader. Gewoon een keer offline, geen scherm voor je neus. Dat heb je heel de dag al namelijk.

Kies het juiste boek

Kies een boek omdat het je oprecht een leuk boek lijkt, niet omdat ‘iedereen hem leest’ of je van jezelf het boek gelezen moet hebben. Heb je zin in een chicklit? Lees dan lekker een chicklit. Die zwaardere literatuur komt dan vanzelf wel weer. Of niet. Kijk hier voor onze favoriete boeken van 2016.

Stel jezelf een doel

Jezelf een realistisch doel stellen kan ook heel goed werken. Bijvoorbeeld: 10 boeken in een jaar lezen, of 1 per maand. Doe van tevoren alvast wat research en maak een lijstje van boeken die je echt graag wilt lezen. Zorg ervoor dat dit een goede mix is van wat zwaardere boeken, fictie, non-fictie en misschien wat simpelere boeken. Zo houd je het afwisselend en leuk voor jezelf.

Neem een boek mee in je tas

Zelf neem ik heel vaak een boek mee in mijn tas. Terwijl ik in de metro zit naar mijn werk of naar huis, naar een afspraak of gewoon wanneer je tussendoor ergens even moet wachten kun je dan je boek pakken in plaats van door je Facebook timeline te scrollen. Bovendien creëer je zo op een dag meerdere ‘rustmomentjes’ voor jezelf, wat je ook op die manier nog eens ten goede komt!

Lees voor het slapengaan

Door er een gewoonte van te maken om voordat je gaat slapen in bed nog een paar pagina’s te lezen uit je boek zul je zien dat je uiteindelijk toch nog vrij veel leest in een maand. Bovendien helpt het je om tot rust te komen en zo gemakkelijker in slaap te vallen. Veel beter dan het felle licht van je smartphone dat je juist langer wakker houdt en totaal niet ontspannend werkt!

Audioboeken

Het luisteren naar boeken (netals naar podcasts) lijkt steeds populairder te worden. Je moet er even aan wennen, maar ook dit is een rustgevende manier om toch meer boeken te lezen die voor sommige mensen heel erg goed werkt. Probeer het eens uit! Misschien sta je wel verbaasd over hoe fijn het is. Bijvoorbeeld in de auto of tijdens je treinreis kan het iets heel leuks zijn om eens uit te proberen.

Hoeveel boeken lees jij?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *