WORKING GIRL

Tips om productief thuis te werken

Thuiswerken klinkt hemels: geen gezeur aan je hoofd, weinig afleiding en in het comfort van je eigen huis. Voor sommigen dé formule voor buitengewoon productieve dagen waarbij je én om vijf uur ‘s middags kunt stoppen én dan alsnog meer gedaan hebben op de dag dan een gemiddelde dag op kantoor tot half zeven. Voor anderen, echter, is het de formule om vooral héél erg afgeleid te zijn met de dingen in huis: de was doen tussendoor of andere zaken die je aandacht vragen. Uiteindelijk krijgen zij juist veel minder gedaan én houden ze zo een slecht gevoel over aan een dag die eigenlijk heel relaxed en productief had moeten zijn. Hoe zorg je er voor dat de dagen dat jij thuis werkt lekker productief zijn?

Sta op tijd op en maak je klaar

De grootste fout die je kunt maken is door de dag al niet productief te beginnen. Omdat je geen reistijd hebt is het verleidelijk om langer in bed te blijven liggen; je kunt dan immers nog steeds even laat beginnen als je normaal gesproken doet op kantoor. Ook kun je lekker achter je laptop ontbijten in je pyjama en je pas halverwege de dag, voor een bezoekje aan de supermarkt, aan te kleden. Toch geef je jezelf onbewust het signaal dat je dag nog ‘niet echt begonnen’ is en maak je het jezelf ook extra lastig om productief aan de slag te gaan. Gewoon lekker tanden poetsen, make-upje op en iets anders dan je joggingbroek aantrekken dus!

Maak een to-do lijstje

Bepaal van tevoren wat je écht gedaan wilt krijgen op de dag om een voldaan gevoel aan de dag over te houden. Het liefst denk je hier de avond van tevoren al even over na, zodat je de ochtend direct goed en productief kunt beginnen met je eerste taak van het lijstje. Word niet overmoedig en probeer niet te overschatten wat je kunt doen op een dag. Hoe onoverkomelijker je lijstje lijkt, hoe demotiverender het werkt. Je gelooft er immers zelf al niet meer in dat je het gaat realiseren.

Bedenk een ‘beloning’

Nee, dit hoeft geen excessieve beloning te zijn en ook geen eten of iets in die trant. Door jezelf bijvoorbeeld te beloven dat je iets eerder mag stoppen met werken dan op een normale werkdag, stimuleer je jezelf enorm om vóór die tijd alles gedaan te krijgen zodat je ook daadwerkelijk lekker op tijd iets voor jezelf kunt gaan doen.

Werk niet vanaf de bank

Het is misschien verleidelijk om lekker met je laptop op de bank te ploffen, maar de kans dat je dan productief aan de slag gaat is natuurlijk een lachertje, dat weet je zelf ook. Ga dus gewoon aan een goede tafel of bureau zitten en zorg dat je rechtop zit. Haal zoveel mogelijk afleiding van de tafel af zodat je een werkplek creëert waar je je goed kunt concentreren. Een lege tafel of bureau dus die je natuurlijk wel mag opleuken met een Pinterest-like bloemetje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *