SOLLICITEREN, WORKING GIRL

DO’S EN DON’TS VOOR HET VERSTUREN VAN EEN VIDEO CV

video cv
Je ziet het steeds vaker: solliciteren door middel van het versturen van een kort filmpje in plaats van een CV. Zeker voor banen waarbij communicatie, PR en social media centraal staan moet je niet raar opkijken als er ineens van je gevraagd wordt om een kort filmpje te versturen in plaats van een CV en motivatiebrief. Ook als je tussen alle andere kandidaten wilt opvallen springt een video CV er zeker tussenuit en zal de recruiter jou minder snel vergeten dan de andere sollicitanten die boring, ouderwetse Word-documenten versturen. Maar wat zijn nu de do’s en don’ts van zo’n video CV?

Do’s

 • Het klinkt logisch, maar zorg voor goede apparatuur. Filmen met je telefoon kan prima, als je ervoor zorgt dat er geen achtergrond ruis is en je goed gebruik maakt van het licht. Film met daglicht, het liefst in de buurt van een raam en film niet tegen het licht in.
 • Plaats de camera op ooghoogte en kijk recht in de camera wanneer je spreekt. Zie de camera als een persoon waarmee je praat. Als je de camera boven je plaatst is het alsof je tegen iemand ‘opkijkt’, en wanneer je de camera te laag plaatst is het alsof je neerkijkt op degene tegen wie je praat. Dit wil je voorkomen.
 • Draag ook nu nette kleding. Het is verleidelijk om in je eigen omgeving iets aan te trekken wat informeler is, maar denk goed na over de indruk die je wilt achterlaten bij de recruiter.
 • Het bovenstaande geldt ook voor de achtergrond van je filmpje. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld alleen een muur ziet, of wanneer je voor een creatieve functie solliciteert gebruik bijvoorbeeld een cactus of iets anders wat hip maar classy is op de achtergrond. Over het algemeen geldt: less is more, houd het lekker clean.
 • Houd je video kort en krachtig, het liefst zo’n 1 tot 3 minuten lang
 • Vertel kort en krachtig wat je de afgelopen jaren hebt gedaan en welke waarde je kunt toevoegen aan de organisatie waar je nu solliciteert.
 • Vergeet niet te lachen naar de camera 🙂


Don’ts

 • Schrijf geen kant- en klaar script. Met je video wil je juist bereiken dat je spontaan en open overkomt en de meeste mensen kunnen dit niet goed wanneer ze werken met een gedetailleerd script.
 • Zeg niet te vaak ‘uhh’, dit komt echt niet overtuigend over. Edit je video om dit soort momenten eruit te halen wanneer het niet lukt om het in 1 take op te nemen. Een klein beetje editen is helemaal niet erg.
 • Pas op met handgebaren: dit leidt af en maakt het beeld onrustig.
 • Ga niet eindeloos alles wat op je geschreven CV staat opdreunen. Voor een video is dit veel te veel informatie en erg langdradig. Het doel van je video is om de recruiter kort kennis te laten maken met je persoonlijkheid, dus het belangrijkste is om sympathiek en enthousiast over te komen. Voor de details heb je altijd nog je geschreven CV.
 • Let op ‘ongepaste geluidjes’ tijdens het opnemen van je video. Als je even niet oplet zit er een hoest of opgehaalde neus in je video en dat is écht een afknapper.
 • Ohh, en mocht je het in je hoofd halen om in de derde persoon over jezelf te praten: dat is echt vragen om een afwijzing. Het schijnt weleens voor te komen. Niet doen dus!
 • Vergeet niet om er ook nog een korte cover letter bij te schrijven waarin je jezelf kort voorstelt en verteld dat je met enthousiasme op de vacature reageert, wat je kunt toevoegen aan de organisatie en dat je jezelf voorstelt in de bijgevoegde video. Ook kun je verwijzen naar je CV voor meer details. Deze cover letter bestaat uit ongeveer 1 paragraaf.

Heb jij al eens een video CV verstuurd? We zijn benieuwd naar je ervaringen, laat ze hieronder achter bij de comments!

Foto credits: Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *