WORKING GIRL

Valse start van de dag? Met dit stappenplan word je alsnog productief!

Valse start? Zo maak je de dag alsnog productief

Soms heb je zo’n enorm valse start van je dag; je verslaapt je, hebt vertraging met de trein of je kunt je gewoon niet direct concentreren op je werk. Gevolg: een enorm onproductieve start van de dag. En we weten niet hoe het met jullie zit, maar voor ons is de start van de dag altijd heel bepalend. Een niet productieve start betekent vaak dat je heel de dag een beetje aan het aanmodderen bent en ‘s avonds met een ontevreden gevoel naar huis gaat. Hoe draai je dat om en zorg je toch voor een productieve dag onlangs een nogal slecht begin?

Waarom lukt het niet?

Vaak is het niet per sé het ‘geen zin’-gevoel waardoor je niet productief bent. Dat krijg je namelijk weer door andere oorzaken. Moet je een aantal taken doen vandaag waar je geen zin in hebt? Of loop je tegen een probleem aan waarbij je eigenlijk hulp nodig hebt maar het uitstelt om te vragen? Dat zijn vaak dingen waardoor je tegenzin krijgt en uiteindelijk onproductief wordt. Wat helpt is om het te benoemen voor jezelf en vervolgens actief aan te pakken.

Maak een lijstje

Goed, waarom heb je dus geen zin? Zet de dingen die je vandaag écht moet doen op een rijtje en de actiepunten die erbij horen. Vaak werkt het heel motiverend om overzichtelijk te zien waarmee je aan de slag kunt, dat voorkomt dat je een beetje in je nutteloze gedrag blijft hangen. Door ook de dingen op te schrijven waardoor je blijft hangen op een bepaald punt dwing je jezelf bovendien om juíst die dingen aan te pakken. Dus hóp, pen en papier erbij en schrijven maar!

Na deze koffie gaat het beter…

Nu je de to-do lijst klaar hebt, is het tijd om even een korte pauze te houden. Nee, niet omdat je al zoveel werk hebt verzet, maar om even je zinnen te verzetten en als het ware een nieuwe start van je dag te maken. Ga even weg achter je bureau, drink in alle rust je koffie en bedenk met welk taak van je lijstje je straks gaat beginnen. Gun jezelf even de tijd en besluit om je gevoel van lusteloosheid achter je te laten en hierna energiek aan de slag te gaan.

Begin met de vervelendste taken

Goed, nu je als het goed is jezelf even een kleine oppepper gegeven hebt kun je het best beginnen met het punt waar je het minst zin in hebt of tegenop ziet. Waarschijnlijk is dit júist het ding waar je zo tegen aan zat te hikken en dus de reden voor het feit dat je helemaal niet productief was. Dus bel die persoon die je nodig hebt, stap naar je manager of iemand anders voor hulp of doe iets anders wat jou over dat punt heen gaat helpen voor dit actiepunt. Je zult merken dat de rest van je to-do lijst vanzelf volgt wanneer je dit afwerkt, of dat je in ieder geval meer energie en zin hebt om ermee aan de slag te gaan.

You go girl, you’re too awesome to sit back and waste time!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *