LEADING LADIES, LIFESTYLE, SEXY SCIENCE

Zo krijgen we meer vrouwen in de tweede kamer

meer-vrouwen-in-eerste-kamer-verkiezingen

Jaren geleden las ik een interview met Jeanine Hennis, onze vrouwelijke minsiter van Defensie, in de Vogue. Indrukwekkend en stoer vond ik het; een vrouw die had gevochten voor haar plekje en dan niet zomaar een minister wordt, maar uitgerekend van defensie. Een mannenbolwerk, zo stelde ik mij voor. Ik herinner me vooral de quotes over hoe de mariniers die haar regelmatig vergezellen, ongemakkelijk haar handtas moeten vasthouden bij officiële gelegenheden en hoe de extra stropdassen in haar auto vervangen moesten worden door reserve-panty’s. Ze is een inspiratie voor velen, maar tegelijkertijd vind ik het jammmer dat dit één van de weinige Vogue-portretten van vrouwen in de politiek is dat ik me kan herinneren. Met de verkiezingen voor de deur is het tijd – en aan ons! – om daar verandering in te gaan brengen!

Vrouwen zorgen voor succes

Want naast dat het ‘stoer’ is en gewoon mooi om te zien dat vrouwen zulke functies bereiken, is het bovendien bewezen dat een goede verdeling wat betreft mannen en vrouwen belangrijk is voor succes en kwaliteit in zowel het bedrijfsleven als de politiek. Net als met bijvoorbeeld eigenschappen of achtergronden, komt diversiteit een team nu eenmaal ten goede omdat problemen en ideeën vanuit verschillende hoeken (kunnen worden) belicht. Met de verkiezingen voor de deur is het goed om hier eens extra bij stil te staan en te bedenken hoe we dit aan kunnen pakken!

Stem op een vrouw

Het initiatief ‘Stem op een vrouw‘ wil hier verandering in brengen. Misschien stem je ‘uit principe’ altijd op de eerste vrouw op de lijst? Mooi initiatief, maar het is helaas niet zo effectief als je denkt! Via voorkeursstemmen op 15 maart kun je er inderdaad voor zorgen dat er meer vrouwen in de eerste kamer komen, maar dat doe je niet door op de eerste vrouw op de lijst te stemmen. Zij is, bij het behalen van voldoende zetels, immers sowieso verzekerd van een plek in de eerste kamer. We zullen dus strategisch op een vrouw moeten stemmen. Kies dus voor een vrouw die lager op de lijst staat. Afhankelijk van hoeveel zetels de partij waarschijnlijk gaat halen, kun je op de eerste vrouw stemmen vanaf die grens. Stel, jouw partij staat in de peilingen op 15-18 zetels. Een tactische stem zou in dit geval de vrouw op plek 19 zijn, bijvoorbeeld. Dáármee kun je echt het verschil maken en kunnen werken aan een veel betere balans in onze politiek!

Weet jij al wat je gaat stemmen op 15 maart?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *