WORKING GIRL

Voorkom beginnersfouten in je eerste baan

voorkom-beginnersfouten-eerste-baan

Foto: Hanna Stefansson

Je eerste baan is een behoorlijke omschakeling. Van ‘eigen baas’ zijn voor een lange tijd, tijdens je studie maar ook tijdens je hele schoolperiode ervoor, naar ‘doen wat je manager zegt’. Toch wil je het graag goed doen, terwijl je lang niet altijd weet wát je daarvoor precies moet doen. In het begin zullen er dan ook echt veel dingen niet helemaal goed gaan. Dat is al normaal bij een nieuwe baan, laat staan wanneer het je eerste échte baan is. Niet erg dus, al is het wel zo fijn als je bepaalde ‘beginnersfouten’ kunt vermijden. Wij helpen je daarbij!

Wees niet te onzeker

Wanneer je nieuw én jong bent in een bedrijf, voel je je al snel onzeker tussen al die ervaren collega’s. Maar hé: je hebt niet voor niets een diploma, dus je brengt écht wel wat kennis mee het bedrijf in. Bovendien heb jij een frisse kijk op zaken omdat je juist nog niet beïnvloed bent door ‘de manier waarop het altijd gedaan wordt’. Daarnaast ben je jong en daarom vaak creatiever dan oudere collega’s die al langere tijd hetzelfde werk doen. Doe hiermee je voordeel en durf jezelf te laten zien! Je leest hier meer over hoe je zelfverzekerd over kunt komen, zelfs wanneer je dat niet bent, voor de momenten waarop je je tóch niet helemaal zeker voelt. Wees niet te passief en op de achtergrond, maar durf jezelf te laten zien. Zónder over te komen alsof je alles beter weet.

Je werk is geen studentenbestuur

Sommige dingen kunnen écht niet op de werkvloer, die je misschien bij je commissie of bestuur als student wel regelmatig deed. Teveel praten over je dronken weekenden bijvoorbeeld, studententaal gebruiken, of praten over ‘regelen’ e.d. Echt not done, zeker wanneer je er nog maar net werkt!

Wees niet eigenwijs

Wanneer anderen ineens ‘de baas over je gaan spelen’, kan dit een bepaald soort koppigheid of rebelsheid bij je oproepen. Wij vinden dat heel begrijpelijk, maar je manager hoogstwaarschijnlijk minder! Probeer niet altijd alles op je eigen manier op te lossen, maar neem ook eens advies van je leidinggevenden aan. Zo versnel je bovendien je learning curve én je manager heeft het idee dat je je snel ontwikkeld en open staat voor feedback.

Durf vragen te stellen, maar stel niet telkens dezelfde

Je onnodig lang over een bepaalde taak buigen omdat je het zelf wilt oplossen is niet altijd de beste manier. Het kan zelfs zijn dat je daardoor in de knel komt met je planning, of zelfs dat je manager vindt dat je te weinig vragen stelt. Durf dus een vraag te stellen als je vastloopt, vóórdat je planning eronder gaat lijden. Schrijf vervolgens antwoorden op belangrijke vragen of bijvoorbeeld processen ook goed en duidelijk op, op een plek waar je het terug kunt vinden. Zo voorkom je dat je meerdere malen dezelfde vragen moet stellen.

Wees niet bang voor kritiek

Vraag regelmatig om feedback om ervoor te zorgen dat je je kunt ontwikkelen op de manier zoals jouw manager dat graag ziet. Wees niet bang voor feedback.”>kritiek van je manager, maar doe er juist je voordeel mee. Focus je extra op die verbeterpunten en je zult gegarandeerd een betere beoordeling krijgen tijdens je functioneringsgesprekken!

Blijf niet te lang hangen

Last but not least; het kan ook verleidelijk zijn om te lang in dezelfde baan te blijven hangen. Als je het idee hebt dat je al een tijdje minder leert, als je simpelweg echt al een lange tijd bij het bedrijf werkt, of wanneer je toe bent aan iets nieuws: GO FOR IT! Zeker in het eerste gedeelte van je carrière is het belangrijk om regelmatig van baan te wisselen om zo snel veel ervaring op te doen en sneller grotere stappen te maken in je carrière. Een veelgemaakte fout is dan ook om té lang te blijven in je eerste baan, omdat die zo comfortabel is en je geen zin hebt om op zoek te gaan naar iets anders misschien. Doe het toch, je zult jezelf er later dankbaar voor zijn!

2 Comments

  1. Een erg leuke blogartikel! Ik zit op dit moment op school als student en heb over 2 weken mijn eerste halfjaar als stagiare erop zitten.

    Ik heb er ontzettend veel van geleerd en met deze tips kan ik me nog veel meer gaan voorbereiden op de dingen die ik wil gaan doen de komende maanden.

    1. Hi Laura,

      Dankjewel, fijn om te horen dat je er iets aan hebt! Stage lopen vond ik zelf ook een heel goede manier om mezelf voor te bereiden op mijn eerste baan, en het was ook de manier voor mij om mijn droombaan bij L’Oréal te bemachtigen! Ik wens je super veel succes de komende tijd! X Marle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *