WORKING GIRL

Lijd jij aan het bedriegerssyndroom?

bedriegerssyndroom

Het bedriegerssyndroom is iets wat bijzonder vaak voorkomt bij (werkende) vrouwen. ‘Syndroom-wattes?’ Het bedriegers- ofwel oplichterssyndroom. Girlboss Julia Pimsleur haalde het al aan in haar boek Powervrouwen, waarin ze vrouwen aanmoedigt het hoogst haalbare in hun carrière na te streven. Maar wat is dat bedriegerssyndroom nu eigenlijk? Heb jij er last van? En belangrijker: hoe kom je er van af?

De belangrijkste kenmerken van dit syndroom zijn het gevoel dat je je succes niet verdient, of grotendeels niet aan jezelf te danken hebt. Je doet het vaak af als geluk of een goede timing. Opvallend vind ik dat veel succesvolle bloggers deze antwoorden vaak geven op de vraag waarom zij zo groot en succesvol geworden zijn met hun blog, terwijl er overduidelijk andere factoren zijn die een (veel grotere) rol gespeeld hebben in hun succes. Maar ook mensen met grootse ideeën, die een gat in de markt vonden en daar slim op ingespeeld hebben, zeggen soms dat het gewoon timing was en dat iedereen het had kunnen doen.

Wanneer je net bent afgestudeerd

Zelf merk je het misschien vooral wanneer je als net afgestudeerde begint aan je eerste baan. Vooral in het begin komt het vaak voor dat je het gevoel hebt dat je de boel ‘bedriegt’: je hebt het idee dat je werkgever denkt dat je slimmer bent dan jijzelf denkt, of dat je hebt gedaan alsof je wist waarover je sprak en voldoende ervaring had om die baan aan te kunnen terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Onzin natuurlijk, ze hebben je niet voor niets aangenomen, maar toch vind je het lastig om je hier overheen te zetten. Je kent vast de veelgebruikte uitspraak wel dat mannen zich vaak voordoen als ‘meer’ dan ze zijn, en vrouwen als ‘minder’ op de werkvloer en dit is daarvan het perfecte voorbeeld.

Het zal je niet verbazen dat dit direct invloed heeft op je zelfvertrouwen, waardoor je uiteindelijk ook minder goed zult gaan presteren op je werk. Daardoor zul je in the end dus wel degelijk teleur gaan stellen, wat het bedriegerssyndroom dan eigenlijk bevestigd. Het is dus zéker belangrijk om, wanneer jij denkt dat je last hebt van dit syndroom – in welke mate dan ook – er mee aan de slag te gaan om zulke grotere gevolgen te kunnen voorkomen. Het belangrijkste hierin is dat je dit stemmetje gaat herkennen en bedenkt dat het niet terecht is. Leer het te negeren door te bedenken dat dit het bedriegerssyndroom speaking is.

Boost je zelfvertrouwen

Tegelijkertijd bedenk je wat aan jou je allemaal wel niet geweldig en succesvol maakt. Je hebt een hartstikke zware, goede opleiding achter de rug. Hebt je daarnaast ingezet voor anderen, in commissies en besturen gezeten of je bent toegelaten op een goede universiteit in het buitenland. Bedenk je wat voor dingen je allemaal al wel niet hebt gepresteerd in je leven. Dat je pas net komt kijken op de arbeidsmarkt betekent NIET dat je niets kunt en nog weinig waard bent. Sterker nog, je bent een stuk waardevoller voor het bedrijf dan je denkt: je brengt frisse, nieuwe ideeën met je mee waar oudere werknemers vaak al vastzitten in routines.

Door je bewust te zijn van je kwaliteiten én dat je jezelf wegcijfert door dat stemmetje in je hoofd, zul je merken dat je het bedriegerssyndroom al snel de kop in kunt drukken. Die is namelijk helemaal nergens goed voor!

Heb jij wel eens last van zulke gevoelens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *