LIFESTYLE, SEXY SCIENCE

WAAROM FAMILIE & VRIENDEN BELANGRIJKER ZIJN DAN JE CARRIÈRE

vriendschap en carrière

Met vaderdag in het vooruitzicht is er een grote kans dat je dit weekend op bezoek gaat bij je ouders. Lekker tijd doorbrengen met je familie en even voelt alles weer als jaren terug in de tijd, toen je nog gezellig full-time bij je ouders woonde. Vaak had je het idee dat het leven een stuk beter zou zijn als je je niet meer aan het stricte gezinsregime van 6 uur thuis zijn voor het avondeten zou hoeven te houden. Maar is dat eigenlijk wel zo? Het is meer dan eens bewezen dat tijd met familie en vrienden doorbrengen hétgene is wat daadwerkelijk bijdraagt aan ons geluk.

In zijn boek ‘Nooit meer te druk’ haalt Tony Crabbe deze onderzoeken ook aan. Hij schrijft dat we, in naam van onze carrière, vaak onze vrienden en familie (tijdelijk) op een lager pitje zetten. Onder het mom van ‘ze begrijpen het wel dat ik even minder tijd voor ze heb’, zien we ze minder en minder omdat we zo druk zijn met (over)presteren op ons werk, met als doel uiteindelijk snel die promotie binnen te slepen, bijvoorbeeld. Als direct gevolg daarvan mis je steeds meer een essentiële basisbehoefte, namelijk het doorbrengen van tijd met de 15 mensen die het dichtst bij je staan.

Deze kring is onderverdeeld in een groep van 5 mensen, die echt heel veel voor je betekenen, zoals je directe familie en je vriend, en een groep van 10-15 mensen die daaromheen staan. Denk daarbij dus aan vriendinnen die je echt regelmatig ziet en die het meest belangrijk voor je zijn. Wat je waarschijnlijk al weleens opgevallen is aan deze groep van 15 mensen is dat iedereen een andere rol vervult in je leven. Met de ene vriendin kun je super hard lachen, de andere is een geweldige luisteraar en geeft je de beste adviezen, nog iemand anders is je sportmaatje en die andere vriendin inspireert en stimuleert je altijd qua ambities en carrière. (En niet te vergeten: je shopmaatje). Onterecht maak je namelijk vaak de aanname dat je vriend/man/partner al deze rollen kan vervullen. Dat hij je ten alle tijden support, dat hij je stimuleert, inspireert en tegelijkertijd moet luisteren naar al je ideeën en problemen, etc. etc. We weten allemaal dat één persoon niet alles kan leveren, en daarom juist zijn die 15 personen ook zo belangrijk. Je kunt niet leunen op maar één persoon, die groep van 15 mensen zorgt ervoor dat jij een compleet persoon kunt zijn, en helemaal jezelf.

Tijd doorbrengen met deze mensen is essentieel voor ons geluk en geeft oneindig veel meer voldoening dan netwerken en/of grote groepen vrienden onderhouden. De spaarzame tijd die je hebt moet je slim verdelen, waarbij je niet moet vergeten hoe belangrijk je beste vrienden en familie zijn, afgezien van het feit dat je het ‘leuk vindt’ om tijd met hen door te brengen. Minder tijd met hen doorbrengen is namelijk niet alleen nadelig gezien de absolute tijd die je spendeert met je dierbaren, maar de tijd die jullie vervolgens wél met elkaar doorbrengen zal bovendien minder voldoening geven. Doordat je elkaar minder ziet zijn de ontmoetingen namelijk vaker eerder gericht op bijpraten dan dat jullie verdiepende gesprekken hebben zoals eerder. Kortom: het doet dubbele afbreuk aan je geluksgevoel.

Neem de komende dagen dus weer eens de tijd om af te spreken met familie & vrienden die je al een tijdje niet meer hebt gezien. Denk na over wie er in jouw ‘kring van 15’ zitten en of je genoeg aandacht aan deze personen besteedt. Focus je eens minder op het uitbreiden van je netwerk en vriendengroep en spendeer de tijd die je hebt met de mensen die dírect bijdragen aan jouw geluksgevoel. Dan houd je die carrière ook een stuk beter vol 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *