LEADING LADIES, LIFESTYLE, OFF-DUTY

Waarom is Sylvana Simons de meest controversiële vrouw van Nederland?

waarom-sylvana-meest-controversiele-vrouw-nederland

Dat de politiek een roerig 2016 kende, is geen geheim. Eerst de Brexit, vervolgens Trump, en in veel landen in Europa is politieke en maatschappelijke stabiliteit voor het eerst sinds jaren écht geen zekerheid meer. Ook in landen om ons heen worden partijen zoals de PVV machtiger, hun stem sterker en harder en voelen mensen zich vervreemd van de politiek en haar leiders. Polarisering in de samenleving lijkt alsmaar groter te worden en politici als Wilders en Theresa May maken die eerder groter dan dat ze daadwerkelijk werken aan het probleem. En toen was er ineens Sylvana Simons; de kerst op de politiek roerige tijden en mikpunt van haat onder de Nederlandse bevolking. Waarom?

Wie is Sylvana Simons?

Door alle commotie zou je bijna vergeten dat Sylvana tot niet zo heel lang geleden nog ‘gewoon’ een presentatrice was. Ze speelde in Zoop, deed mee aan Strictly Come Dancing en verscheen zo nu en dan aan tafel bij De Wereld Draait Door. Een vrouw die bekend stond als mooi en talentvol. What happened?

Waar staat ze voor?

Plots was het daar weer; de Zwarte Pieten-Discussie. Misschien wel het meest vermoeiende woord van 2016, maar inmiddels een symbool voor veel meer dan dat. Een uitvergroting van wat er speelt in de maatschappij en een trekpaard van de kar die Nederland verdeelt in ‘wij’ en ‘zij’, met Sylvana voorop als boegbeeld. Ze sloot zich aan bij DENK en maakte zich hard voor gelijkheid; gelijke kansen, inclusiviteit en minder discriminatie op alle fronten (homorechten en vrouwenrechten). Uiteindelijk vormde ze vanuit daar haar eigen partij, Artikel 1, waarmee ze momenteel lijsttrekker is voor de verkiezingen van woensdag. Een mooie en sterke boodschap en een debat dat altijd actief gevoerd moet worden, zelfs in een land als Nederland dat altijd voorop gelopen heeft op dit gebied. Of misschien wel juist in zo’n land, want als je even niet oplet, kan de sfeer zomaar omslaan. Goed, zo op papier niet echt een boodschap waar je fel op tegen kunt zijn, niet? Waarom heeft ze zichzelf dan toch in korte tijd opgewerkt tot staatsvijand nummer één?

En toen… kwam de haat

Volgens Sylvana waren er vervolgens momenten waarop ze haar huis niet uit durfde vanwege de bedreigingen die ze ontving. Het filmpje dat over haar gemaakt werd, waarin ze werd opgehangen aan een boom, zal daar zeker niet de minste van zijn. Dat dit ver voorbij de irritatie die de jaarlijkse Zwarte Pieten-Discussie oproept gaat, mag duidelijk zijn. Vanwaar dan al die haat?

Het interview dat Wilfred Genee een aantal maanden geleden met haar hield spreekt misschien wel boekdelen in dit opzicht. Ook hij vindt de boodschap van Sylvana in de kern goed en vraagt haar waarom ze kiest voor haar manier om de boodschap over te brengen. Daarmee doelt hij op de vaak aanvallende houding van Sylvana. Hij uit hier kritiek op en zegt dat uitgerekend zij als presentatrice toch zou weten hoe belangrijk communicatie is, waarop Sylvana hem onderbreekt en zegt: “Wat vind je van de boodschap?”. Wilfred zegt dat hij deze heel goed vindt, waarop Sylvana meent dat “we er dan toch zijn?”. “Nee”, zegt Wilfred terecht, “want hij komt niet over”. Vanaf dat moment wordt hun ‘discussie’ steeds verhitter en wordt het in één klap duidelijk hoe Sylvana de haat van een natie over zichzelf heeft weten af te roepen.

Het is namelijk niet de boodschap die ze verkondigt die bloedirritant gevonden wordt, maar de manier waarop ze zich opstelt. Arrogant, juist anderen niet in hun waarde latend door hen constant te onderbreken, niet naar hun standpunt te luisteren en door ze niet in de ogen te kijken. Het controversiële tussen waar ze voor staat en hoe ze zichzelf opstelt. De controversie tussen een goede boodschap hebben en deze te maskeren met een agressieve en onrespectvolle houding, waardoor mensen eerder je opstelling gaan haten dan je boodschap, die vervolgens compleet verloren gaat.

Alles draait om de presentatie

Wat je ervan kunt leren? Dat je altijd goed moet nadenken over hoe je een boodschap brengt. Zelfs als je ergens zó gepassioneerd over bent of niet kunt begrijpen dat mensen anders denken over een bepaalde kwestie, is het altijd belangrijk om jezelf een spiegel voor te houden wat betreft je opstelling. Je verliest je namelijk al snel in een felle houding zoals Sylvana in zo’n geval, waardoor je uiteindelijk je eigen boodschap volledig ondersneeuwt en deze juist niet meer goed kunt overbrengen. Doodzonde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *