LIFESTYLE, SEXY SCIENCE

Waarom je het pleidooi van Jan Terlouw moet kijken

Pleidooi Jan Terlouw

Het is je vast niet ontgaan dat Jan Terlouw, oud politicus en nu schrijver, afgelopen week een pleidooi gegeven heeft in De Wereld Draait Door. Een pleidooi dat aardig wat teweeg heeft gebracht en waar iedereen het over had de afgelopen dagen. Heb je het nog niet gezien? Direct doen! Het zou mij bijna doen verlangen naar een tijd waarin ik zelf nooit heb geleefd.

Matthijs van Nieuwkerk gaf Jan Terlouw de gelegenheid om op zijn 85-jarige leeftijd, in zijn uitzending, een korte toespraak te houden over hoe hij denkt dat ons land er anno 2016 voor staat. Iemand met veel levenservaring, in tegenstelling tot de politiek waar eigenlijk niemand meer in zit die echt boven de 60 á 60 jaar oud is. Het is niet voor niets dat je oma en opa je vaak de meest wijze adviezen geven: zij hebben alles al eens meegemaakt.

“Ik heb een mooi leven gehad. Ik wil dat jullie, de jongeren, dat ook hebben.”

In zijn 10-minuten durende pleidooi kaart meneer Terlouw twee dingen aan; het probleem van de klimaatverandering, en het steeds minder wordende vertrouwen in onze samenleving. In zijn tijd, zo stelt hij, was er ook kritiek op de regering, alleen was er geen wantrouwen. Men geloofde erin dat ze integer waren en in die zin het beste voor het land deden, al kon je van mening verschillen over wat dan het beste zou zijn. Er was vertrouwen in elkaar, in de samenleving en men “had touwtjes uit de brievenbus hangen zodat de buurtkinderen makkelijk bij elkaar naar binnen konden”. Dat is iets wat overduidelijk niet van deze tijd is, sterker nog; het klinkt als een uitnodiging voor dieven en overvallers. Dit wantrouwen in elkaar, naar de politiek toe en vanuit de politiek naar de burger (door extreme vormen van regelgeving), leidt tot proteststemmen zoals we dit jaar hebben gezien met de Brexit en de verkiezing van Trump. Keuzes van het volk die onverstandig zijn voor het land, maar die moeten dienen als een protest tegen de gevestigde orde en politici in het algemeen.

De klimaatverandering, zijn tweede punt, is ook veel ernstiger dan veel mensen denken, zo stelt Jan Terlouw. Hij zegt: “Denkt u nu echt dat wanneer we gaten kunnen boren op Mars, kunnen opereren via de bloedbaan, we kunnen Internet bouwen en we kunnen ogen opereren door middel van lasers, we kunnen bijna alles. Zouden we dan werkelijk niet vanuit die overvloed van zonne-energie een beetje elektriciteit kunnen maken? Simpel.” Hij sluit uit dat het een technisch of economisch probleem is, maar stelt dat het voornamelijk een politiek probleem is. De politiek moet het oplossen maar kan dit alleen met de bevolking samen. In een vertrouwensdemocratie.

Hij roept op aan politici om weer meer integer te zijn, om te doen waarvoor ze gekozen zijn en deze waarden uit te dragen. Dan kunnen we samen de problematiek waarmee ons land en de overige wereld momenteel mee te dealen heeft, oplossen.

Take aways

Rake woorden van een man met enorm veel kennis en ervaring. Een boodschap die, naar mijn mening, exact beschrijft wat er momenteel gaande is. En kunnen we met z’n allen niet eens wat minder cynisch zijn? Gaan bouwen aan iets in plaats van alleen kritiek te leveren? Aardiger zijn tegen elkaar en proberen elkaar het voordeel van de twijfel te geven? Te werken aan vertrouwen en samen de wereld beter maken? Minder consumeren, zuiniger om gaan met energie en het milieu in het algemeen? Zonder te denken dat jij alleen het verschil niet kan maken, maar door jezelf juist onderdeel te voelen van de samenleving, dat we dit met elkaar moeten doen? Natuurlijk wel. Het begint bij het geloven dat jij wel het verschil kunt maken en door weer meer betrokken te zijn bij de mensen in jouw buurt; je buren, de wijk.. Maak eens vaker een praatje in de buurt supermarkt. Bouw aan vertrouwen.

Je bekijkt het pleidooi hieronder. Wat is jouw mening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *