SOLLICITEREN, WORKING GIRL

WAT RECRUITERS WILLEN HOREN ALS ZE VRAGEN NAAR JE HOBBY’S

Waarom recruiters vragen naar je hobby's tijdens een sollicitatie gesprek

Het lijkt soms zo’n random vraag wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek ineens gevraagd wordt naar je hobby’s. Shoppen lijkt niet echt een sociaal gewenst antwoord in dat geval, noch het binge-watchen van je favoriete series. Maar wat moet je dan wel zeggen en wat zijn de antwoorden waar recruiters naar op zoek zijn wanneer ze je deze vraag stellen?

Dat je veelzijdig bent

Een team dat bestaat uit mensen met verschillende passies zorgt voor een veelzijdig team. Ieder teamlid benadert een probleem, taak of vraagstuk vanuit een net andere invalshoek en heeft andere, aanvullende kennis over de kwestie. Door een hobby te hebben waar je gek op bent, ben jij in staat om iets unieks toe te voegen aan het team. Hoe onbelangrijk je hobby ook lijkt te zijn voor je werk; het kan veel zeggen over jouw persoonlijkheid. Wanneer je bijboorbeeld gek bent op het lezen van boeken, is de kans groot dat je veel inlevingsvermogen hebt en creatief denkt.

Je hebt leiderschapkwaliteiten

Uit jouw hobby of sport kan zeker blijken dat je beschikt over leiderschapskwaliteiten. Wanneer je bijvoorbeeld aanvoerder bent van een team, maar ook wanneer je een ‘gewone’ speler bent in jouw team zegt dit over je dat je tot uit uiterste wilt gaan om iets te bereiken bijvoorbeeld. Om te winnen. Dat je je team kunt aanmoedigen om tot het gewenste resultaat te komen. Ook hobby’s waaruit blijkt dat je grote hoeveelheden werk kunt verzetten om te komen waar je wilt zijn, tonen een grote drive om dingen gedaan te krijgen die erg waardevol kan zijn in je werk.

Je bent een teamspeler

Deze is wellicht het meest voor de hand liggend. Voor een werkgever is het belangrijk dat je goed kunt omgaan met de mensen in je team maar ook de mensen erbuiten; klanten, relaties of andere bedrijven die voor jullie werken. Elke hobby die demonstreert dat jij een teamspeler bent is daarom waardevol om over te vertellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Je bent actief in het verbeteren van jezelf

Een winnaarsmentaliteit. Niet opgeven. Dat zijn belangrijke eigenschappen die goed kunnen blijken uit jouw hobby’s. Door een wil te hebben jezelf constant te verbeteren laat je zien dat je dingen wilt bereiken, dat je ontvankelijk bent voor opbouwende feedback en hiermee aan de slag gaat. Een dergelijke houding is heel waardevol voor een bedrijf omdat je ook daar niet simpelweg direct alles bereikt wat je zou willen. Ze hebben doorzetters nodig om de dingen te bereiken die ze willen bereiken en je hobby’s kunnen de recruiters hier veel over vertellen.

Je bent gepassioneerd

Wanneer je ergens gepassioneerd over bent laat dit zien dat dingen je aan het hart gaan. You have to care. Zelfs wanneer je iets moeilijk vindt zul je er alles aan doen om een manier te vinden om het toch voor elkaar te krijgen, juist omdat het je aan het hart gaat. Je drive en motivatie die je voor je hobby hebt zult je hopelijk ook kunnen toepassen op je werk, althans dat is de gedachtengang van de recruiter waarmee je spreekt. Je drive en motivatie kunnen je ver brengen wanneer je ze op meerdere dingen kunt toepassen.

Zo zie je maar; jouw hobby’s vertellen meer over je persoonlijkheid en kwaliteiten dan je misschien zou denken. De volgende keer dat je deze vraag krijgt tijdens je sollicitatiegesprek is het dus slim om iets langer na te denken over welke hobby’s je gaat noemen dan om er direct wat uit te flappen. Idealiter kies je er enkele die verschillende van de bovenstaande kwaliteiten laten zien, zodat je veelzijdig overkomt op de recruiter.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Medium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *