LIFESTYLE, OFF-DUTY

DE MODERNE BRUILOFT ETIQUETTE

Bruiloft Etiquette

Die traditionele bruiloftsetiquette kennen we allemaal wel, maar hoe hoort het eigenlijk anno 2016? Waarin iedereen foto’s en filmpjes kan maken, op social media zit en aan de lopende band selfies maakt. Aangezien we midden in het hoogseizoen van de bruiloften zitten, leek het ons een goed moment om die moderne etiquette eens door te nemen.

Voor de bruiloft

Ben jij goed bevriend met de aanstaande bruid en behoorde je tot de inner circle die als allereerste op de hoogte waren van het magische moment waarop de bride-to-be ten huwelijk gevraagd werd? Dan is er niets mooier om deze bijzondere momenten met haar te beleven. Let er alleen wel op: het zijn háár momenten, en zij kiest ervoor om deze met jou te delen. Dat betekent misschien dat de rest van de wereld nog niet op de hoogte is en dus is het ook niet aan jou om hier ook maar één letter over los te laten op social media.

Dus geen berichtjes in de trant van: “Net bij Julia geweest om een wijntje te drinken op haar verloving!” of: “Heerlijk bruidsjurken passen met Emma vandaag!” (inclusief foto). Nee. Dit zijn haar momenten waarbij zij, en alleen zij, mag kiezen of ze het deelt op social media of niet. Bedenk je hoeveel bijzondere momenten je onbewust voor haar kunt verpesten door dingen openbaar te maken die zij misschien speciaal wilde houden of zélf wilde delen. Het is echt niet cool om hierin zelf het middelpunt te zijn en de show te stelen.

Outfitkeuze

De traditionele regels schrijven heel wat voor wat tegenwoordig niet meer héél actueel is. Speel het echter wel op safe en overtroef de bruid niet: kies geen witte jurk en houd het ook enigszins bescheiden. Verder ga je uiteraard niet voor iets dat té kort is of te bloot: classy is op een bruiloft gewoon echt een must. Heeft het bruidspaar gekozen voor een thema? Houd je hier dan aan, ookal heeft het misschien niet je voorkeur. Bedenk je hoe erg je uit de toon zult vallen op de foto’s en bovendien ook hoe de look & feel van de bruiloft die het bruidspaar zo graag wilde neerzetten op deze manier gesaboteerd wordt door jouw outfitkeuze. Daarnaast is het ook echt not done om underdressed te zijn, jammer ook bovendien want wanneer heb je anders de mogelijkheid om dat prachtige jurkje eindelijk eens te dragen?!

Tijdens de grote dag

Zet je telefoon in godsnaam op stil, stop hem vervolgens in je tas en kijk er de rest van de dag niet meer naar om. Hóe asociaal is het wanneer er tijdens een speech – of nog erger, de ceremonie! – een telefoon af gaat of iemand op zijn telefoon aan het kijken is? Geniet van het moment en, vooral, laat het bruidspaar genieten van hun moment. Moderne technologie is niet altijd een toevoeging.

Wees je er daarnaast ook van bewust of het oké is om dingen te delen op social media tijdens de bruiloft of dat het bruidspaar dit misschien liever niet heeft. Het kan zijn dat ze zelfs een speciale hashtag noemen die je kunt gebruiken om de foto’s die je plaatst te taggen. Doe dat dan ook vooral! Maar misschien willen zij liever als eerste de foto’s van hun speciale dag delen en dat zul je dan ook moeten respecteren. Ga verder ook niet de zóveelste zijn die een selfie wil met de bruid. Het is haar dag en als zij met je op de foto wil dan zal ze daar zelf wel mee komen. Bovendien maakt de fotograaf van de dag ongetwijfeld mooiere foto’s. 😉

Afbeelding credits: Strictly Weddings

3 Comments

    1. Dankjewel Melike! Daar kan ik me helemaal bij aansluiten. Het is natuurlijk iets heel nieuws, al dat social media, en ik denk dat veel mensen er helemaal niet bij stilstaan dat het enorm vervleend kan izjn voor anderen wanneer je ongevraagd al iets deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *