LEADING LADIES, WORKING GIRL

Hoe is het om voor P&G te werken in Genève?

Werken in het buitenland

Werken in het buitenland is een droom die veel carrièremeisjes hebben. Het is niet zo vanzelfsprekend als een baan krijgen in Nederland na je studie, maar daarom ook lastiger om je er een voorstelling van te maken en een plan van aanpak voor te bedenken. In deze rubriek vertellen meiden die in het buitenland werken hoe ze aan hun baan gekomen zijn, wat de leuke en minder leuke kanten ervan zijn en hoe jij zelf een baan in het buitenland kunt krijgen. Dit keer Akkelyn wiens eerste baan na haar studie een finance functie bij het Zwitserse kantoor van Procter & Gamble in Genève is.

Vertel, waar werk je en hoe ben je er terecht gekomen?
Ik werk bij Procter & Gamble in Genève. Dit is onder andere het moederbedrijf van Oral B, Pampers, Gilette en Dreft. Zelf werk ik als cost forecaster voor het merk Olaz, wat de meeste mensen denk ik wel kennen van hun welbekende anti-rimpel crèmes.

Eigenlijk ben ik heel toevallig bij P&G terechtgekomen. Toen ik vorig jaar bijna was afgestudeerd van mijn Finance master in Groningen, was is ik op visite bij mijn tante in Zwitserland en dacht ik op een gegeven moment dat het nog zo gek niet is om een paar jaartjes in Zwitserland te werken. Vervolgens heb ik letterlijk gegoogled: Switzerland English speaking job finance. Toen kwam ik uit bij Nestlé en Procter & Gamble en dat is het uiteindelijk dus geworden. Beetje een impulsieve actie dus eigenlijk.

Was het je doel om in het buitenland te werken? En hoe heb je dat gerealiseerd?
Ik kan niet zeggen dat het een droom van mij was, maar het buitenland heeft wel altijd al een aantrekkingskracht op mij gehad. Tijdens mijn studie heb ik een semester in de VS gestudeerd en daarna nog wel een aantal kortere reisjes gemaakt en dan krijg je de smaak al gauw te pakken;). Mijn aanpak was eigenlijk heel simpel: niet denken maar doen. Voor mij was het een hele impulsieve actie om in Zwitserland te solliciteren en ik had nooit verwacht dat ik überhaupt een kans op deze baan zou hebben, maar het kan dus wel!

Heb je last van cultuurverschillen? Hoe ga je ermee om?
Nou, het aller vervelendste vind ik de taalbarrière. In Genève spreken ze Frans en dat is niet bepaald makkelijk op te pikken. Helaas ben ik niet geboren met een talenknobbel, dus dat maakt het nog extra lastig. Gelukkig is de voertaal bij P&G gewoon Engels en dat gaat me prima af. Wat ik ook enorm vervelend vind is dat de supermarkt om 7 uur sluit en niet op zondag open is. En oja, de prijzen in Zwitserland zijn torenhoog. Voor een biertje betaal je al gauw 8 Zwitserse franken en in clubs is drank al helemaaaaal niet te betalen.

Wat is het leukst aan werken in Genève?
Er zijn heel veel leuke dingen, dus het is lastig om er een te noemen. Wat ik zelf heel erg leuk vind is dat je ontzettend veel nieuwe mensen ontmoet die bijna allemaal hartstikke sociaal zijn en die openstaan voor nieuwe vriendschappen. Wat hier ook mee te maken heeft is dat je bij P&G letterlijk elke nationaliteit tegen komt. Ik werk samen met collega’s uit Tunesië, Nigeria, Rusland, Slovenië, Griekenland… Echt super leuk om al die verschillende mensen te leren kennen.

Zou je andere career girls ook aanraden een tijd in het buitenland te werken?
Ik zou het zeker willen aanraden. Je wordt er heel zelfstandig van, want je hebt natuurlijk aan het begin niet echt iemand waar je op terug kunt vallen, dus je moet alles wel zelf doen. Verder is het gewoon echt een hele bijzondere ervaring. Je leert zoveel verschillende mensen kennen en iedereen zit in hetzelfde schuitje, dat schept al gauw een band. Ik denk ook dat dat wel een groot verschil is met werken in Nederland, want daar heb je al vrienden, dus waarom zou je dan nog je best doen om nieuwe vrienden te maken.

Waarom zou je Genève aanraden om te werken?
Het weer! Vergeleken met Nederland is het weer hier echt 10 keer zo goed. Daarnaast heb je het meer, wat echt super mooi is. Wat ik ook leuk vind is dat het niet een enorm grote stad is. In 20 minuutjes met het ov ben je de hele stad door. Beetje vergelijkbaar met Groningen wel;). Wat een minpuntje is, is dat er niet echt veel keus is op het gebied van uitgaan. Iedereen gaat altijd naar dezelfde drie clubs, waarvan 1 alleen open is in de zomer. Plus, uitgaan is echt een dure grap zoals ik al zei.

Hoe ga je ermee om dat je alleen terecht kwam in een land waar je niemand kent? Hoe heb je het maken van nieuwe vrienden aangepakt?
Ik had een heel groot voordeel dat ik voor P&G ging werken, want omdat zij bijna al hun mensen uit het buitenland halen, is alles echt super goed geregeld. Zo komen alle new hires en interns in hetzelfde gebouw te wonen. Dit maakt het een stuk makkelijker om vrienden te maken, want je komt elke dag bij de bushalte hordes P&G’ers tegen.

Wat vind je het moeilijkste aan wonen in het buitenland?
Ik denk dat ik het lastigste vind dat mijn vriend in Nederland woont. Een lange afstandsrelatie is niet altijd even fijn, al gaat het tot nu toe super goed. Verder had ik niet verwacht dat ik mijn familie en vrienden zo erg zou missen. Ik had verwacht dat het vergelijkbaar zou zijn met exchange, maar de wetenschap dat je misschien wel niet meer terug naar Nederland gaat is toch echt nog wel heel anders dan een half jaartje uitwisseling. Verder mis ik soms de dagelijkse dingen. Gewoon chillen op de bank of serie’tje kijken zijn niet de eerste dingen die ik nu doe als ik in Nederland ben. Ook vind ik het heel moeilijk om mijn aandacht te verdelen als ik op visite ben. ik wil dan het liefst iedereen zien en spreken, maar dat kan natuurlijk niet in een weekendje gepropt worden.

Zou je hierna nog op een andere plek in het buitenland willen werken? Wat zijn je doelen/dromen/ambities op dit gebied?
Ik weet het eigenlijk niet! Vind het heel lastig te zeggen. Mijn vriend woont in Nederland, dus het hangt er ook vanaf wat hij zou willen.

Welke tips heb je voor meiden die ook een baan in het buitenland willen?
Denk niet bij voorbaat al dat het onmogelijk is. Gewoon Google openen, solliciteren en gaan!

Als je nog vragen hebt aan Akkelyn, stel ze hieronder in de comments en je krijgt antwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *