WORKING GIRL

3 Tips om creatief & geïnspireerd te blijven tijdens een full-time baan

Zo blijf je creatief en geïnspireerd tijdens een full-time baan

Heb je soms het gevoel dat je een stuk creatiever was toen je nog studeerde? Misschien denk je dat het komt omdat je ouder wordt, er wordt immers altijd gezegd dat mensen minder creatief worden naar mate ze ouder worden. Wij denken dat een belangrijke reden daarvoor is dat hoe ouder je wordt, hoe minder vrije tijd je hebt. Een full-time baan, relatie en meer verantwoordelijkheid kosten nu eenmaal tijd en energie. Denk maar na: toen je nog studeerde kwam het waarschijnlijk veel vaker voor dat je ‘niets’ deed en een dag spendeerde met laptoppen, koffie drinken met vriendinnen en dagdromen. Dát waren wel de momenten waarop de meest creatieve ideeën ontstonden, juist omdat je even niets aan je hoofd had. Hoe zorg je ervoor dat je dit weer krijgt, ondanks je drukkere leven?

Blijf veel lezen

En daarmee bedoelen we dit keer eens niet leesboeken, maar stukken waaruit jij inspiratie kunt opdoen. Bijvoorbeeld artikelen, blogs & websites, tijdschriften… er zijn oneindig veel stukken beschikbaar die jou mogelijk kunnen inspireren. Neem eens vaker de tijd om dat te lezen, in plaats van je Facebook tijdlijn! Zoek ook eens Twitter- en Instagram accounts op die je inspirerend vindt, en je zult zien dat dat geïnspireerde gevoel héél snel weer terugkomt! Je kunt hierbij denken aan mode- en beauty gerelateerde websites en tijdschriften, maar er zijn natuurlijk ook talloze plekken online te vinden die bijvoorbeeld gaan over marketing, entrepreneurship, feminisme, technologie, onderzoek… noem maar op! Of kijk eens een TED talk!

Blijf ontdekken

Je kunt niet verwachten dat je je geïnspireerd blijft voelen als je geen moeite doet om inspiratie op te doen. Het komt niet vanzelf aanwaaien wanneer je je alleen maar focust op het werk dat je moet verzetten. Misschien leek het eerder wel eens alsof dat wel het geval was, dat de ideeën maar bleven komen op het moment dat je ervoor ging zitten achter je bureau. Daarom moet je vooral blijven ontdekken: probeer nieuwe dingen, laat je verrassen, lees eens over iets totaal nieuws, ga ergens anders heen voor je koffie, koop een boek over iets waar je weinig van af weet of ga wandelen in een park waar je niet vaak komt: inspiratie doe je vaak op de vreemdste plekken op. Het belangrijkste is dat je routines en gewoontes doorbreekt, dan komt de inspiratie vaak vanzelf!

Werk eens op een andere plek

In het verlengde van het vorige punt: ga eens op een andere plek werken. Wanneer de inspiratie achter je bureau op kantoor even niet wil komen, kan verandering van omgeving wonderen doen. Door een middagje te werken in bijvoorbeeld een koffietentje kun je je weer als nieuw voelen en houd je bovendien plezier in je werk! (Als je in Rotterdam werkt, probeer dan de Stationshuiskamer eens, mijn persoonlijke favoriet!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *