SOLLICITEREN, WORKING GIRL

ZO BLIJF JE POSITIEF TERWIJL JE OP ZOEK BENT NAAR EEN BAAN

Positief blijven bij zoeken naar baan

Het zoeken naar een baan… Waar je vol goede moed en met grootse dromen en ambities begint kan soms al snel een uitzichtloze situatie lijken wanneer het niet direct lukt om je droombaan te vinden. Talloze afwijzingen horen er nu eenmaal bij en betekenen absoluut niet dat jij niets waard bent. De probeer-het-je-niet-persoonlijk-aan-te-trekken’s en gewoon-blijven-doorzetten’s vliegen je waarschijnlijk om de oren door familie en vrienden, maar soms word je er gewoon even moedeloos van. Daarom: X tips om positief te blijven tijdens het zoeken van een baan!

1. Vat het niet persoonlijk op

Jawel, we fietsen hem er tóch even in. Er is waarschijnlijk geen moment in je leven waarop je zoveel afwijzingen en negativiteit over je heen krijgt als wanneer je aan het zoeken bent naar een baan. Zeker in deze tijd krijgen recruiters tientallen tot honderden brieven voor één functie. Dat jij niet altijd – vaker niet dan wel – tot de geselecteerde kandidaten zult behoren is dus niet meer dan logisch. Nee, leuk is anders, maar het betekent niet dat je niet goed bent, het betekent dat er gewoon anderen waren die óf beter bij het bedrijf pasten óf die net iets beter waren dan jij. Bijvoorbeeld omdat ze meer ervaring hadden. Dus laat je niet ontmoedigen!

2. Blijf in je ritme

De verleiding om elke dag tot 10 uur uit te slapen is misschien groot, maar gaat je niet helpen. Je wordt hier lui van en zult zien dat je ontzettend weinig gedaan krijgt op de dag. Af en toe een dagje genieten is niet erg, maar als je een beetje productief wilt blijven (en dus een beter gevoel overhouden aan de dag!) kun je maar beter gewoon lekker op tijd opstaan en, netals op je werk, voor 12 uur al het nodige gedaan proberen te krijgen. Ook laat gaan slapen zal je niet helpen om je positief te voelen, je wordt er moe van en daardoor zul je je weer lui voelen. Hét recept om je slecht te voelen over jezelf dus.

3. Neem een break

Het kan verleidelijk zijn om álleen maar bezig te zijn met solliciteren en alles eromheen, waardoor je het maar moeilijk los kunt laten en je sneller een negatief gevoel kunt krijgen wanneer het nog niet wil lukken om een nieuwe baan te vinden. Neem daarom af en toe een break ervan: ga een lekker stuk wandelen, een boek lezen in de zon, koffie drinken met een vriendin of iets anders waardoor je even afstand kunt nemen en aan andere dingen kunt denken. Je zult merken dat je daarna weer vol goede moed er tegenaan kunt!

4. Pak een ander doel aan

Als het even niet wil lukken met het vinden van een baan kun je je al snel een complete mislukking gaan voelen. Nergens goed voor, natuurlijk, maar zo werkt het soms wel. Een goede manier om je niet nutteloos te gaan voelen is door iets anders aan te pakken wat al langer op je lijstje stond. Dit kan iets groots zijn, zoals het starten van een eigen bedrijf (now is the time!), of bijvoorbeeld beginnen met (fanatiek) sporten of het schrijven van een boek. Misschien was je hobby vroeger wel tekenen en schilderen? Nou, waarom maak je niet weer eens een schilderij?! Ga in ieder geval niet als een hopeloos geval op de bank zitten om samen met Ben & Jerry je favoriete series te binge-watchen. Want daar is nog nooit iemand beter van geworden. Ook een idee: word vrijwilliger. Je zult je super nuttig en gewaardeerd voelen en het staat ook nog eens leuk op je CV.

5. Probeer ook eens iets anders

Grote kans dat je je concentreert op een bepaald soort vacatures, bijvoorbeeld marketing & communicatie. Niet gek, natuurlijk, aangezien dat nu eenmaal de richting is waarin je je hebt gespecialiseerd, hetzij door je studie, hetzij door je eerdere banen. Toch is het verfrissend om ook eens op iets te solliciteren wat misschien totaal anders is, maar wat je wél heel leuk lijkt. Dit kan nieuwe deuren openen én je zult zien dat je er nieuwe energie van krijgt door er alleen al op te solliciteren!

Sollicitatiegesprek gescoord? Lees dan hier tips om indruk te maken en hier wat voor outfit je het best kunt dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *