LIFESTYLE

Zo haal je het maximale uit je 20-ies

Haal het maximale uit je twintiger jaren

Je 20-ies: een tijd waarin er waanzinnig veel verandert en er je ineens veel meer verantwoordelijkheid opgelegd wordt dan je eigenlijk wilt. Van onbezorgde student met een leven waarin alles kan en mag word je ineens werknemer, met een gestructureerd leven en dito ‘regels’. Ineens bepaalt je manager wanneer je wel of niet op vakantie mag, moet je óveral verantwoording over afleggen en is de flexibiliteit van je vroegere leventje ver te zoeken. Als je dit zo hoort, is het niet eens zo gek dat veel twintigers tegen een depressie aanlopen, een burn-out óf besluiten alles te laten vallen en weer op wereldreis te gaan.

Ondanks het feit dat je leven sterk verandert en dat niet alles van die veranderingen even leuk is, zijn er genoeg redenen te bedenken waarom je 20-ies wél de allerleukste tijd uit je leven kunnen zijn. Dat je beste jaren zéker nog niet achter je liggen, ookal is het verdacht dat je ouders altijd zeiden dat hun studietijd de mooiste jaren van hun leven waren… Dat het zwarte gat dat afgestudeerd zijn heet, net zo snel weer voorbij is als dat het kwam. Waar dat eerst nog spannend klonk, maakt het je inmiddels behoorlijk depressief nu ze bij jou inmiddels ook achter je liggen. Goed, een plan van aanpak. Hoe zorgen we ervoor dat we het maximale uit onze 20-ies halen en een aantal rock ‘n’ roll jaren tegemoet gaan?

Focus op je carrière

Dit is hét moment om te experimenteren en de basis te leggen voor een geweldige carrière. Die carrière hoeft namelijk niet vóór je dertigste al op z’n top te zitten, ookal hebben we soms wel dat gevoel. Het is niet voor niets dat we moeten werken totdat we ongeveer bejaard zijn, dus er is meer dan genoeg tijd om die carrière verder uit te bouwen. Gebruik je 20-ies om daar de basis voor te leggen. Probeer verschillende dingen uit en ontdek zo wat je leuk vindt en waar je passie ligt. Doe dat stapje extra zodat je binnen een korte tijd je eerste promotie binnen hebt en je kunt beginnen met het bouwen aan die carrière. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk leert en leg zo de basis voor een vliegende start. Kortom; dit is hét moment om je te gaan onderscheiden ten opzichte van collega’s wanneer jullie in de 30 zijn, en dan zul jíj degene zijn die als eerste die promotie krijgt!

Maak die droomreis

Voordat je aan kinderen en de overige ram-bam waar dertigers mee kampen te maken krijgt en/of begint, is het zaak op een rijtje te zetten welke dingen je echt nog wilt doen voor die tijd en ze als de wiedeweerga ook echt te gaan doen. No excuses, die zijn er namelijk altijd wel te vinden. Dit is dé tijd dat je nog risico’s kunt nemen omdat je vaak nog niet de verantwoordelijkheden van een gezin (help, nóg meer verantwoordelijkheid) hebt en misschien ook nog niet vastzit aan bijvoorbeeld een huis. Het is tijd om eens iets geks te doen, je kunt er immers alleen maar spijt van krijgen later als je het níet gedaan hebt. Dus hup, boek die backpack-trip naar Australië, ga Engelse les geven in Azië of probeer je eigen bedrijf op te zetten als dat je droom is. Waar een wil is, is een weg, maar die is soms een stuk makkelijker te realiseren wanneer je nog in de twintig bent, al realiseer je je dat zelf niet.

Start met sparen

Sounds boring, misschien. Toch is dit het perfecte moment om te beginnen met sparen. Nu je je eerste grote-mensen-baan binnen hebt met bijbehorend maandelijks bedrag op je rekening is het écht niet meer nodig om maandelijks in de laatste week nog €10 over te hebben om voor een week boodschappen mee te doen. Dus: bedenk hoeveel je per maand kunt missen (er wordt altijd geadviseerd om de helft van je inkomen te sparen, maar persoonlijk vind ik dat niet altijd haalbaar) en stel in dat dit automatisch iedere maand wordt overgemaakt naar je spaarrekening. Het is sowieso handig om zo’n €3000 standaard op je rekening te hebben staan zodat je altijd wat geld achter de hand hebt mocht er een tegenvaller zijn. Zorg er dus voor dat je die opbouwt en aanvult. Daarnaast kun je verschillende spaardoelen bedenken waarvoor je ook maandelijks een bedrag overmaakt naar een spaarekening. Bijvoorbeeld het kopen van een huis, een mooie tas, of die reis van hierboven.

Ben jij al op weg om het meeste uit je 20-ies te halen? Heb je nog meer tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *