SOLLICITEREN, WORKING GIRL

ZO NAIL JE EEN SKYPE SOLLICITATIEGESPREK

Skype Interview

Een sollicitatiegesprek via Skype: ondanks het feit dat het steeds vaker voorkomt, kan het nog steeds super ongemakkelijk zijn. Je mist namelijk toch een beetje de dynamiek die je in een normaal gesprek wel hebt.

Professionaliseer je profiel

Voordat je ook maar iets doet is het tijd om je Skype profiel te checken: zijn je gebruikersnaam en foto wel sollicitatie-proof? Als je daar een feestende foto hebt en een naam die je doet denken aan je MSN-tijd, dan is het nú tijd om dit aan te passen.

Voeg je contactpersoon op tijd toe

Waarschijnlijk krijg je bij de uitnodiging voor het gesprek de Skype-naam door van de contactpersoon met wie je het gesprek zult hebben. Je kunt ervoor kiezen om hem of haar pas vlak voordat je het gesprek zult hebben toe te voegen, maar beter doe je dit snel na de uitnodiging. Zo weet je zeker dat je de persoon kunt vinden en kun je anders eventueel nog even contact opnemen met het bedrijf plús je maakt een positieve indruk wanneer je je dus duidelijk van tevoren al voorbereidt door de persoon toe te voegen. Schrijf bij de uitnodiging een kort, beleefd zinnetje als: “Beste X, ik kijk uit naar ons gesprek van aankomende maandag om 09:00 uur. Fijn weekend! Met vriendelijke groet, X”.

Check je beeld en geluid

Niets komt zo onprofessioneel over als het niet in orde hebben van je (technische) instellingen. Waneer het gesprek begint met problemen met beeld en geluid zal de interviewer – hoe onterecht misschien ook – direct een negatiever beeld van je krijgen. Je begint met een achterstand die je eerst zal moeten inhalen, alvorens je het om kunt zetten naar een positieve mening. Zonde dus! Doe een testgesprek met een vriendin of familielid die op een ander wifi-netwerk zit en check zo of alle instellingen correct staan en je beeld en geluid het goed doet. Zo kun je direct ook even controleren hoe je eruit ziet op de camera en of je misschien nog wat moet aanpassen aan je uiterlijk of achtergrond.

Kies een fijne omgeving

En nee, daarmee bedoelen we niet op je bed in je slaapkamer. Zorg voor een rustige omgeving waarin je niet gestoord wordt en waarin je ook niet teveel last hebt van omgevingsgeluiden waardoor de interviewer je misschien niet goed zal kunnen verstaan. Verder zorg je ervoor dat er weinig tot geen afleiding te zien is op de achtergrond; zorg voor een nette uitstraling. Wanener je solliciteert bij bijvoorbeeld een heel hip bedrijf, kun je zorgvuldig een accesoire kiezen die aansluit bij wat je uit wilt stralen. Bijvoorbeeld een witte muur met een cactus of bananenplant aan de zijkant.

Je outfit

Dat het interview plaatsvindt in de comfortabele omgeving van je eigen huis, betekent niet dat je er niet netjes uit hoeft te zien. Doe je make-up en je haar en draag kleding die je normaal gesproken ook zou dragen: een overhemd en een jasje bijvoorbeeld. Je kunt ervoor kiezen om wel een chill-broek aan te trekken gezien deze toch niet op de camera te zien is, maar weeg voor jezelf af of dit je misschien niet juist een té comfortabel gevoel geeft. Je een beetje zenuwachtig en ongemakkelijk voelen is immers wel wat je normaal gesproken voor een gesprek ook hebt en wat er vaak ook voor zorgt dat je beter presteert. Bovendien, mocht je om wat voor reden dan ook tijdens het gesprek moeten opstaan, dan hoef je niet bang te zijn dat de interviewer een glimp opvangt van je Hello Kitty-pyjamabroek!

Kijk in de camera

Tijdens je interview is het b Kijk in de camera, zit stil en maak geen afleidende bewegingen – bijvoorbeeld heel de tijd aan je haar zitten. Waar het in een echt gesprek heel natuurlijk is dat je oogcontact hebt met je interviewer, gaat dit in een Skype interview vaak wat minder vanzelf. Omdat het videobeeld van je gesprekspartner op een andere plek op je scherm verschijnt dan waar je camera zit, heb je snel de neiging om schuin van de camera weg te kijken. Voor de interviewer lijkt het zo juist alsof je hem of haar niet in de ogen kijkt wanneer jullie met elkaar praten, wat natuurlijk niet in je voordeel werkt! Let daar dus op! Ook valt het in een Skype gesprek veel meer op wanneer je wegkijkt van de camera. Je hebt waarschijnlijk snel de neiging – wanneer je tegen een computer praat – om langs de laptop te kijken of om telkens weg te kijken en te staren naar een stuk muur. Wees jezelf hiervan bewust en probeer het zo min mogelijk te doen! Onbewust krijgt de interviewer zo een veel positiever beeld van jou als sollicitant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *