FOOD & HEALTH, LIFESTYLE, OFF-DUTY

ZO ORGANISEER JE EEN PERFECT TUINFEEST

Het perfecte tuinfeest

Weinig dingen laten me meer een vrouw van de wereld voelen dan het organiseren van etentjes of tuinfeestjes. Heerlijk om je eigen vrienden uit te nodigen voor iets dat meer is dan samen pasta-pesto koken tijdens je studententijd. Waar de mannen in de zomer lekker samen gaan barbecuen, kun jij een tuinfeest organiseren; heerlijk eten, goede wijnen en cocktails en dat alles in een sprookjesachtig mooie tuin. Sounds good, right? Misschien moet er nog eventjes gewerkt worden aan die tuin, maar vooruit, die van onze ouders voelt ook nog steeds een beetje als die van ons, niet?

Goed, het belangrijkste is dat je een bepaald thema bedenkt. Dit hoeft niet per sé tot in de puntjes doorgevoerd te worden – als je wilt kan dat natuurlijk wel! -, maar het is wel handig dat al het eten enigszins bij elkaar past. Door het subtiel door te voeren in het eten en de decoratie zorg je voor een rode draad, waardoor alles veel mooier en beter op z’n plek valt. Het hoeft dus niet direct een verkleedfeest te worden! Ga je bijvoorbeeld voor Italiaanse Rivièra (hállo Dolce & Gabbana stijl!), dan kun je in ieder geval zorgen dat het eten en de bijbehorende drankjes allemaal bij elkaar passen.

De uitnodigingen

Je kunt gewoon lekker makkelijk via de app iedereen uitnodigen, maar als je zin hebt kun je het ook specialer aanpakken en papieren uitnodigingen versturen. Wanneer je een appje stuurt, kun je het wél specialer maken door een mooie afbeelding als uitnodiging te maken. Zoek een mooie, passende foto op bijvoorbeeld Pinterest en maak hem op met een handig programma zoals bijvoorbeeld canva.com. Zo kan iedereen een prachtige uitnodiging designen!

Je kunt je vriendinnen eventueel vragen voor een kleine bijdrage voor het eten en de drankjes. Het is helemaal niet gek om dat te doen wanneer je het feestje niet organiseert voor een speciale gelegenheid maar gewoon omdat je het leuk vindt. Ze zullen het vast begrijpen. Alles zelf kopen blijft gewoon duur, zelfs wanneer je een goedbetaalde baan hebt.

Noem eventueel het thema of een dresscode op de uitnodigingen, als je graag wilt dat je gasten in thema komen. Je kunt er bijvoorbeeld ook gewoon ‘cocktail’ opzetten zodat iedereen in een mooi jurkje komt.

Het pefecte tuinfeest

Het eten

Oke, je hebt dus een overkoepelend thema gekozen voor je avond. Tijd om na te denken over het eten. Allereerst zul je de afweging moeten maken of je iedereen hetzelfde wilt voorschotelen, een 3- of meer gangen diner, of dat je gewoon schalen met eten op tafel wilt zetten en een soort van tapas idee wilt creëren. Het laatste is vaak iets makkelijker te organiseren omdat je veel van tevoren kunt doen. Je kunt al het eten op tafel zetten of een buffettafel aan de zijkant maken waar mensen kunnen opscheppen. Als je mensen gezellig aan tafel wilt houden kan de eerste optie slimmer zijn.

Vervolgens is het tijd om de gerechten te gaan kiezen. Zelf zoek ik altijd veel op Allerhande omdat de recepten vaak prima te doen zijn, alle ingrediënten in de supermarkt te koop zijn en ze bovendien eigenlijk altijd super lekker zijn. Je kunt gemakkelijk selecteren per keuken en dus krijg je direct gerechten die passen bij jouw thema.

Denk na over de mensen die komen; zijn er vegetariërs of mensen met allergieën? Het is wel zo leuk als je ook voor hen verschillende keuzes hebt en niet simpelweg één vegetarische salade maakt naast je vlees- en visgerechten. Bovendien is vegetarisch momenteel heel modern, dus is het sowieso een goede keuze om ook iets vegetarisch te kiezen, zelfs als niemand van je gasten uitgesproken vegetariër is. Zorg daarnaast ook voor voldoende salade, dat is een lekkere afwisseling bij warm eten. In het geheel moeten de gerechten die je kiest elkaar dus goed aanvullen qua smaak, maar ook qua functie: zorg voor hoofd-, bij- en nagerechten. Daarnaast is het voor jezelf handig om een goede afweging te maken tussen gerechten die je van tevoren kunt bereiden en dus kunt bewaren in de koelkast en een aantal dingen die je vlak van tevoren zult moeten maken. Zo voorkom je dat je met stress in de keuken staat terwijl je gasten gezellig met elkaar kletsen en dat dingen uiteindelijk niet lopen zoals je wilde.

Voor de bijgerechten of toetjes kun je bovendien goed ideeën opdoen op Pinterest. Zelfgemaakte ijsjes bijvoorbeeld, of caprese salade-spiesjes. Of kijk hier voor de leukste ideeën voor frisse snacks.

Het pefecte tuinfeest

De drank

Ook voor de drank geldt: het is leuk wanneer het bij je thema past. Voor het thema Italiaanse Rivièra kun je bijvoorbeeld kiezen voor Aperol Spritz en prosecco, aangevuld met mooie Italiaanse wijnen. Heb je gekozen voor een meer oosterse sfeer dan kun je bijvoorbeeld Japanse Sake kiezen. Het is bovendien leuk om zelf limonade te maken door vers fruit of munt toe te voegen aan water. Vaak kun je bij winkels als Xenos, Blokker of Action in de zomer van die mooie glazen karaffen met kraantjes vinden om neer te zetten, voor een niet al te hoge prijs.

Je kunt bovendien ook vragen of je gasten zelf drinken meenemen. Dit is minder leuk qua sfeer, maar wel handig. Het ligt er dus een beetje aan in hoeverre je graag het thema wilt doorvoeren en dingen zelf in de hand wilt hebben.

Servies en bestek

Het mooiste is natuurlijk om mooi servies en en bestek te gebruiken, maar wanneer je meer mensen uitnodigt dan je borden hebt moet je een andere oplossing verzinnen. Xenos heeft dit jaar super leuke papieren bordjes en bekers met bijvoorbeeld een kreeft-print. Super hip én het past bij meer thema’s dan je denkt! Wanneer je er dan gewoon mooi bestek naast legt hoeft dit absoluut geen afbreuk te doen aan de uitstraling van je tafel.

Het pefecte tuinfeest

De tafel & tuin

Naast het eten is dit het allerbelangrijkst: de ambiance die je creëert. Kaarsjes en lampionnen doen het altijd geweldig op een tuinfeest en zijn dus eigenlijk ook onmisbaar. Ook dit scoor je vaak makkelijk en goedkoop bij Xenos. Een mooie tafel creëer je al snel met een mooi wit tafellaken en een paar vazen met kleurige bloemen. Deze drie vrij simpele dingen zijn de sleutel tot een sprookjesachtige tuin die de perfecte sfeer geeft voor jouw feestje, meer heb je eigenlijk niet nodig.

De muziek

Maak van tevoren een passende afspeellijst in Spotify. Er zijn vaak al goede afspeellijsten voor tijdens het eten; als je zoekt op dingen als Italian Dinner krijg je vaak al heel fijne lijsten die je gewoon kunt afspelen. Wil je na het eten nog door feesten? Zorg ook dan dat je een aantal fijne lijsten klaar hebt staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *